Vineri, 30 Martie 2007 - 06:48 AM Aleg.RO: Consilierii exotici

Publicat de: ---

evenimentulzilei Alesii locali au descoperit farmecul "vizitelor de lucru" in strainatate .

 Noua oficiali craioveni si cu primarul PD Antonie Solomon zece vor pleca, la mijlocul lunii mai, intr-o vizita de lucru in regiunea chineza Shiyan, cu care e infratit orasul banilor. Deplasarea va dura o saptamana si se va face la invitatia guvernului din regiunea respectiva. Scopul declarat - „continuarea relatiilor de prietenie si cooperare intre cele doua orase infratite”. 

Din delegatia oltenilor vor face parte sase membri ai executivului local si patru consilieri municipali (doi de la PSD si cate unul de la PD si PRM). Liberalii, prin vocea consilierului Emilian Stefarta, au refuzat sa faca parte din delegatie, cedand locul celor din PSD: „In aceste calatorii nu se castiga mare experienta, sunt bani aruncati pe fereastra”, a precizat liberalul.

Excursia va costa in jur de 51.000 de lei, pret in care intra biletele de avion si diurna de 38 de dolari pe zi pentru fiecare membru al delegatiei.

Fratia Craiovei cu regiunea Shiyan dateaza din 2001. Pana acum, in afara vizitelor reciproce, nu s-au realizat decat schimburi culturale si in domeniul invatamantului. Tratativele care vizau si activitati economice au ramas doar la stadiul de proiect.

Destinatia: Brazilia

Plimbarile lungi si dese, cheia marilor succese

FOCSANI. Primarul Eugen Partenie (PRM) este plecat, in aceste zile, in Ungaria, pe banii Consiliului Judetean. Primarul recunoaste ca nu stie de ce a plecat acolo, trimis de seful lui pe linie de partid, Corneliu Bichinet, sef si la Consiliul Judetean Vaslui: „Domnul presedinte a spus ca ar fi bine sa merg, deoarece consilierii judeteni au refuzat. Vad eu acolo despre ce este vorba. Tot ce stiu este ca va avea loc o intrunire despre modul de convietuire a etniilor intr-o societate”.

PLOIESTI. Doi consilieri locali ai PSD au fost in Spania la un congres al transportatorilor publici. Nota de plata a fost de 1.600 de euro si 4.749 de lei, sumele fiind suportate printr-o sponsorizare a regiei, adica tot din bani publici. Curtea de Conturi i-a obligat sa returneze contravaloarea excursiei.

ROMAN. Primarul Dan Carpusor (PSD), secretarul si directorul economic al municipalitatii au fost in Franta ca sa sustina echipa locala de handbal in sferturile Challenge Cup. Pret: 25.000 de lei. „Avem asigurata cazarea si masa numai pentru doua zile, restul fiind suportat din bugetul echipei”, a spus Carpusor.

SLATINA. 33 de consilieri judeteni au vizitat, in luna februarie, capitala Europei, Bruxelles. Pe drum s-au oprit la Viena, unde au innoptat de doua ori. Intre 24 februarie-5 martie a.c., alti trei consilieri judeteni plus doi angajati ai institutiei s-au perfectionat la Paris in domeniul managementului fondurilor structurale. Iar anul trecut, primarul Darius Valcov, sase angajati ai primariei si sapte oameni de afaceri s-au aflat in vizita de lucru in Anglia, unde au vizitat un parc de distractii, cheltuiala totala fiind de peste 12.000 de euro.

URZICENI. 11 consilieri locali plus primarul Constantin Sava (PNL) au participat la o „misiune economica” de 12 zile in orasul brazilian Fortaleza. Pentru fiecare dintre ei, bugetul local a achitat cate 1.360 euro. Deplasarea si lista nominala a participantilor nu a facut obiectul unei hotarari de consiliu local. Desi s-au intors de doua saptamani, consilierii nu au intocmit inca vreun raport referitor la excursie.

TRAI NENEACA, PE BANII POPORULUI

Un milion de dolari pentru alesii din Bucuresti

De 150 de deplasari in strainatate si un milion de dolari au avut nevoie alesii locali bucuresteni ca sa-si schimbe mentalitatea in ultimii doi ani. Au vizitat aproape toata Europa, dar au ajuns si in Singapore, Madagascar, Dubai, China, Japonia, Coreea de Sud si au trecut oceanul in SUA si Canada. Fiecare deplasare are justificare „beton” inainte de plecare, sub forma unor invitatii la cursuri, infratiri, targuri sau congrese, dar nu toate se lasa cu ceva concret pentru comunitatea care plateste distractia.

Singura obligatie a functionarilor care calatoresc in strainatate pe bani publici este intocmirea la intoarcere a unui raport. Unii nu fac nici asta, iar daca sunt intrebati direct ce au vazut prin lume,  ce le-a placut  si ar vrea sa faca si in Romania devin ofensati: „Dar numai pe mine m-ati gasit sa ma luati la intrebari? Pe altii care merg mai des nu-i vedeti?”.

Haiducul Vanghelie nu vrea la Miami

Folosite ca recompense pentru functionarii obedienti sau ca stimulent pentru consilierii locali, deplasarile externe sunt subiect tabu in majoritatea institutiilor statului. Ultima care s-a lasat cu scandal la Bucuresti a fost cea in care 15 consilieri din sectorul 5 au plecat zece zile la Miami (Florida).

Nu ar fi aflat nimeni despre cei 52.000 de dolari cheltuiti cu aceasta ocazie din bugetul vesnic sarac al sectorului 5 daca intre consilieri n-ar fi intervenit sfanta invidie romaneasca, iar cei ramasi neplimbati au turnat in presa lacomia colegilor. Edilul Marian Vanghelie a motivat in stilu-i caracteristic: „Daca nu-i lasam nu-mi aprobau hotararile de consiliu. Eu nu m-am dus! Si n-au fost numai ai mei, au plecat din toate partidele”.

Vanghelie a recunoscut ca „ai lui” au mai fost stimulati cu plimbari in Italia si Dubai, dar in acelasi stil de jupan peste mosie refuza sa dea detalii despre cat au costat distractiile. Vanghelie stie sa faca socoteala banilor din curtile altora, astfel ca, intr-o conferinta de presa cu iz haiducesc (in care a promis intoarcerea banilor la popor), a declarat ca in toata tara s-ar fi cheltuit pana acum 15 milioane de euro din bani publici pentru plimbarile alesilor locali.

Sectorul 1, lider la plimbari

Cea mai mare suma cheltuita in peste 40 de deplasari in Europa se regaseste in sectorul 1, 520.000 de lei noi in 2004-2006. „Nu este vorba de idei practice aduse de acolo, ci de schimbarea mentalitatii in relatia cu cetateanul. Numai dupa ce vad cum e traiul in Europa pot sa inteleaga ce nu merge bine la noi. Sa nu mai invete prostii dupa capul lor, mai bine iau lucrurile de-a gata de la altii”, motiveaza primarul Andrei Chiliman nevoia de aer european.

Sectorul 2 a avut iesiri in valoare de aproape 230.000 de lei noi, iar primarul Neculai Ontanu spune ca au fost cheltuiti cu folos: „Italienii din Napoli ne-au trimis consilieri care ne-au invatat sa facem proiecte europene, iar dupa vizita in Azerbaidjan, cei de-acolo vor cheltui doua milioane de euro in Parcul Tei”. Floricica Gheorghe, secretarul Primariei Sectorului 6, a fost in doua dintre cele mai scumpe deplasari din cele 11 facute prin institutie, cu peste 150.000 de lei.

A vazut Italia, Franta, Danemarca, Belgia, Norvegia si Emiratele Arabe. „Dubaiul da clasa Europei, asta pot sa va spun. Multa cinste, corectitudine, fara consilieri care mananca banu’ degeaba. Ce am invatat de-acolo? Sa incerc sa fiu mai om decat altii!” 

Cea mai mica suma a fost cheltuita de viceprimarul Tartacuta, singurul reprezentant al sectorului 3 care s-a plimbat cu peste 3.000 de lei in Estonia. Sectorul 4, in stilul care l-a consacrat deja pe primarul Inimaroiu, se evidentiaza prin lipsa de activitate si in acest domeniu, suma cheltuita pentru deplasari fiind egala cu zero. (Dollores Benezic)

Videanu

Primarul voiajor

Peste 80 de deplasari in care s-au cheltuit in jur de 500.000 de lei si diverse sume in euro, dolari sau alte valute au facut din Primaria Capitalei o institutie internationala. Primarul Adriean Videanu este celebru pentru numeroasele deplasari in strainatate. S-au mai plimbat prin lume numerosi directori din primarie, cei doi viceprimari, Orban si Murgeanu, precum si consilierii generali, racolati parinteste, din toate partidele, ca sa nu se supere nimeni.

Constantin Popeci este reprezentantul consilierilor PD in delegatia pentru China


(818 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Consilierii exotici | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57362818717957 seconds.