Luni, 19 Martie 2007 - 08:47 AM Aleg.RO: Aurelian Pavelescu: "Gigi Becali este produsul lui Traian Basescu"
Publicat de: ---
Prim-vicepresedintele PNTCD crede ca partidul sau poate avea o noua misiune istorica
Avocatul Aurelian Pavelescu (43 de ani) a intrat în Camera Deputatilor pe listele Aliantei DA, ca membru al PD
. A demisionat în februarie 2005 din PD, a fondat PIN si, din 2006, este prim-vicepresedinte al PNTCD. Este foarte prezent în dezbaterile politice, cu precadere în emisiunile tv. El pune aceasta mai ales pe seama faptului ca era cunoscut ca avocat dinainte de a intra în politica – a pledat în cauze celebre, cum ar fi Lele-Panait, Fanel Pavalache sau Banca Transilvania. Dar, recunoaste, este preferat de realizatorii de talk-show-uri si pentru vehementa cu care îl ataca pe presedintele Basescu, alaturi de care a luptat în campania din 2004.
- Îl cunoasteti pe Traian Basescu, ati lucrat cu el. Credeti ca noua garnitura de consilieri de la Cotroceni va avea un cuvânt de spus sau numirea lor este doar un act de imagine? Va întreb fiindca s-a spus adesea ca presedintele nu prea asculta de consilierii sai…
- Traian Basescu stie sa si asculte. Şi cred ca actualii consilieri vor fi ascultati, cu atât mai mult cu cât Traian Basescu se afla într-o mare criza si de imagine si asa cum îl stiu este în panica. Îi este greu sa recunoasca în fata altora ca greseste. Dar este o persoana care realizeaza ca greseste. Are si multe calitati, fara discutie, dar si foarte multe defecte, în sensul ca este irascibil, coleric, foarte încapatânat. Şi, de multe ori, faptul ca el nu este unul dintre politicienii de profesie si nu s-a educat ca politician pentru functia de presedinte al României. Traian Basescu a venit de pe santierul Primariei Capitalei. Locurile de munca ale lui Traian Basescu au fost un fel de santiere. Şi la Primarie, si la Ministerul Transporturilor.
- De asta sustineti ca trebuie suspendat?
- Trebuie suspendat pentru faptele lui. Am fost audiat la Comisia de ancheta si acolo am expus fapte concrete. Aici nu vorbim de pareri si opinii, de temperamentul sau caracterul lui Traian Basescu.
-Iertati-ma, dar din afara cam asa se vede: niste oameni care s-au adunat si au spus ca nu ne place Basescu si ar fi bine sa îl dam jos.
- Eu vorbesc de fapte concrete. Pot sa va spun ca este o fapta grava ca Traian Basescu a refuzat sa desemneze în consiliile de administratie ale radioului si televiziunii publice reprezentanti ai presedintiei, desi legea îl obliga la aceasta. Sau refuzul de a-si exercita rolul de mediator, în Constitutie, în cazul Catedralei Sf. Iosif, în conflictul dintre Biserica romano-catolica si statul român. Sau în conflictul dintre Biserica Ortodoxa Româna si statul român, în problema Fundatiei Gojdu. Vreau sa va spun ca, în ceea priveste cazul de la Sf. Iosif, a fost sesizat de sefii Bisericii romano-catolice din România, de Suveranul Pontif, de primul-ministru francez, de multi cardinali si prelati. S-au strâns sute de semnaturi care au fost depuse la presedintie, iar întregul cler greco-catolic, acum doua saptamâni, a pichetat presedintia României, cerând presedintelui sa medieze în acest conflict. Traian Basescu a refuzat. Dar Traian Basescu nu are doar dreptul sa medieze, el are obligatia sa medieze. Iata un abuz extraordinar care ar fi suficient pentru suspendarea din functie. Un alt exemplu: s-a vorbit foarte mult de telefonul dat de premier în problema Dinu Patriciu, dar nu s-a vorbit deloc despre faptul ca, în acea perioada, presedintele Basescu a avut mai multe convorbiri telefonice cu procurorul general de atunci, Ilie Botos, si întâlniri cu acesta la Cotroceni. Este o relatie interzisa de Constitutie. Presedintele nu are nicio relatie constitutionala si institutionala cu procurorul general. Procurorul general are o relatie institutionala numai cu ministrul justitiei, sub a carui autoritate îsi desfasoara activitatea. Ce cauta Botos la Cotroceni? Ar trebui sa ne spuna si dânsul, si presedintele. Nu avea dreptul sa discute cu presedintele pe probleme de instructie penala. Presa i-a pus la zid pe premier si pe Dinu Patriciu. Şi pe buna dreptate. Dar, în ceea ce-l priveste pe presedinte, nicio vorba!
„Pot paria ca PNTCD va intra în parlament în 2008"
- Ati intrat în PNTCD si sunteti prim-vicepresedintele acestui partid. De ce v-ati dus la un partid aproape disparut?
- Am intrat în PNTCD din ratiuni ideologice si doctrinare. Puteam în acel moment sa aleg orice partid parlamentar. Mi s-au facut oferte din partea majoritatii partidelor parlamentare. Şi as fi avut un loc caldut acolo. Numai ca eu nu am intrat în politica pentru a-mi gasi un loc caldut. Am intrat în PNTCD-ul din cartea de istorie.
- Dar politica se face în prezent si în viitor, nu în cartile de istorie!
- Da, dar PNTCD ramâne, în opinia mea, cel mai important partid din România de dupa 1990. Este singurul partid care si-a îndeplinit proiectul politic. Proiectul politic din 1990 al lui Corneliu Coposu si anume integrarea României în NATO, în UE, apararea proprietatii, democratizarea tarii, lupta antisistem, antisistem oligarhic si comunist, iata ca sunt pe cale de a fi finalizate.
- Dar ce mai reprezinta azi national-taranismul?
- Un partid politic nu rezida numai în cât de popular este, ci mai ales în principiile pe care le apara si le promoveaza. Importanta unui partid politic, anvergura lui rezida în viziunea politica pe care acel partid o are, o promoveaza.
- Şi mai are PNTCD o viziune, mai are putere sa aiba si viziune?
- Nu exista în România un partid crestin-democrat – iar crestin-democratia este filonul politic cel mai important din Uniunea Europeana. Şi pot sa spun ca PNTCD poate sa aiba din nou o misiune istorica. Avem de ales: în UE ori intram toti cetatenii, ori doar cu oligarhia. Pentru ca este posibil sa intram în Europa doar cu marii capitalisti, unii dintre ei de carton, pe care îi gasim pe la PNL, sau cu oligarhia pesedista si pedista. Ei se pot foarte usor tot conecta la mecanismele Uniunii Europene, urmând ca România sa fie transformata într-un fel de patria oligarhilor, sa spunem autohtoni, conectati la marile trusturi.
- Puteti paria ca PNTCD va intra în parlament în 2008?
- Da, pot sa pun acest pariu. Sunt încrezator.
Ati uitat cum era viata politica în 2003-2004?
- Va simtiti confortabil când stiti ca Dan Voiculescu conduce aceasta comisie?
- Nu, nu ma simt confortabil, dar este o alta problema. Dan Voiculescu este senator. Sigur ca, în ceea ce priveste persoana domniei sale, putem discuta.
- Pai, sa discutam. Puteti deveni, la un moment dat, parte a unei razbunari a lui Dan Voiculescu. Va convine?
- Cred ca se merge prea departe. Dan Voiculescu este doar presedintele unei comisii de ancheta. Demersul nu este initiat numai de Dan Voiculescu, ci de PSD, PRM, PC. Prin urmare, este vorba nu doar de un razboi între Traian Basescu si Dan Voiculescu, ci un razboi între Traian Basescu si circa 270 de senatori si deputati.
- Cum va simtiti, ca tânar politician, în mijlocul atâtor scandaluri?
- Ştiti ceva? Multa lume a uitat cum era imaginea vietii politice în 2003-2004.
- Este mai bun scandalul decât tacerea, asta vreti sa spuneti?
- În situatia de fata, da. România a fost ani de zile ca o oala sub presiune. Nu a iesit nimic la suprafata, informatiile au ramas într-o zona oculta si iata ca acum lucrurile ajung la suprafata, prin delatiuni, prin scandaluri, prin presa.
- Ăsta-i rolul pozitiv al Elenei Udrea, de exemplu?
- Se poate spune si asa.
- Ce parere aveti despre politica Elenei Udrea?
- Foarte proasta. Domnia sa nu are ce cauta în politica, si cred ca Traian Basescu a facut o greseala fundamentala ca a adus-o la Cotroceni, si nu numai pe ea, ci si pe alti consilieri incompetenti cu imagine foarte proasta. Iata ca Traian Basescu plateste si va plati si de acum încolo.
- Se dau bani ca sa intri pe locuri eligibile?
- Eu nu cunosc cazuri concrete. Am auzit. Partidele accepta de multe ori si asemenea situatii pentru ca este nevoie de bani pentru sustinerea unor campanii electorale care sunt foarte costisitoare. Şi atunci se fac aceste compromisuri. Sunt primite si persoane care ar trebui sa stea mai la coada.
- Vi se pare credibila povestea Elenei Udrea cu banii platiti pentru postul de consilier?
- Da.
- Dumneavoastra ati dat bani?
- Nici nu s-a pus problema. Ma rog, eu am si fost o exceptie, findca am fost adus în politica în 2004. M-am angajat alaturi de Traian Basescu si echipa Aliantei într-un pariu aproape mortal, în acea lupta cu PSD-ul. Apoi am plecat din Alianta dupa trei luni de zile. Daca as fi fost un politician care sa urmaresc scopuri de înavutire, as fi ramas în PD.
Cum comenteaza
Politica si imagine. „Ce s-ar întâmpla daca guvernantii ar lua numai decizii populare pentru imagine? Am ajunge la faliment. Şi asta prin referendum! Asistam în aceasta perioada la o isterie a imaginii care conduce lupta politica în zona populista. Cine câstiga? Iata, apar lideri care realizeaza jocul politic numai pe zona de imagine si care s-au ridicat peste noapte. Şi vorbesc aici în primul rând de Gigi Becali, care este, sa zicem, produsul lui Traian Basescu, în sensul ca aplica aceleasi metode: comunicare direct cu poporul, într-un mod incorect, pervers, dând impresia poporului ca problemele vor fi rezolvate de un salvator. Traian Basescu si Gigi Becali sunt trimisii lui Dumnezeu, într-un fel. Traian Basescu nu o spune implicit, dar se da aceasta senzatie, ca persoane providentiale pot rezolva toate problemele. Traian Basescu are milioane de cereri sa rezolve probleme economice, desi nu are responsabilitati, nu are atributii. Aceasta este o diversiune."
Populisti si populari. „Partidele populiste nu vor fi niciodata partide crestin-democrate sau populare. În opinia mea, Gigi Becali nu are nicio legatura cu crestin-democratia. El promoveaza mai degraba o linie neolegionara care este inacceptabila în UE si inacceptabila pentru Biserica Ortodoxa, pentru celelalte culte religioase. Discursul religios nu are ce cauta în politica."
Numirea noilor consilieri prezidentiali. „Este un pas înainte, dar putin cam târziu. Nu înteleg de ce Traian Basescu nu si-a facut o echipa de consilieri competenti, credibili, profesionisti înca de la început. Cu atât mai mult cu cât acesta a si fost sloganul aliantei: Vrem competenta, vrem moralitate în politica. Traian Basescu a ratat sansa de a deveni un presedinte puternic, credibil, înconjurat de oameni profesionisti. Şi se afla la jumatatea mandatului, daca va termina cumva acest mandat."
Ce îl framânta
Cel mai mult ma preocupa felul în care putem readuce PNTCD pe scena politica. Cred ca este o miza istorica, nu numai pentru mine si pentru colegii mei, ci pentru întreaga societate. Pentru ca altfel partidele extremiste vor creste, iar tema religioasa va fi adusa într-o zona extremista a politicii. La fel si tema nationala.
window.print();
(557 )
| |
|