Miercuri, 28 Februarie 2007 - 06:06 AM Aleg.RO: DIICOT din cot. Deputatii vor ca Macovei sa plece

Publicat de: ---

gardianul Ordonanta DIICOT, prin care ministrul justitiei, Monica Macovei, dorea sa le dea procurorilor drepturi de a intercepta fara mandat convorbiri telefonice si de a urmari posta electronica, a fost respinsa ieri de plenul Camerei Deputatilor . 

 Ordonanta DIICOT prin care ministrul justitiei, Monica Macovei, dorea sa le dea procurorilor dreptul de a intercepta fara mandat convorbiri telefonice si de a urmari posta electronica a fost respinsa ieri de plenul Camerei Deputatilor. Dupa exprimarea votului, deputatii i-au cerut ministrului Macovei sa plece pentru ca premierul sa poata numi pe altcineva la Justitie capabil sa reformeze acest domeniu.

Deputatii au respins ieri Ordonanta DIICOT, dupa ce cu o seara în urma si Comisia Juridica elaborase un raport de respingere pentru acest act normativ, considerând ca are prevederi ce încalca drepturile si libertatile fundamentale. Ordonanta a picat cu 178 de voturi pentru, 54 contra (de la PD si PLD) si 5 abtineri. Toate grupurile parlamentare, inclusiv PNL, si-au exprimat satisfactia de a respinge legea si au criticat-o pe ministrul de resort, Monica Macovei, ca se duce la mitinguri în Piata Universitatii în loc sa vina la Parlament sa-si sustina initiativele.

Macovei nu mai are sustinere nici în Camera
Vicepresedintele Comisiei Juridice Florin Iordache (PSD) a apreciat ca ministrul justitiei „are o singura sansa, si anume sa plece“. „ Acum nu mai e nevoie de o alta motiune împotriva ministrului Macovei. Prin votul dat azi se confirma faptul ca Macovei nu mai are sustinere nici la Camera, dupa votul de blam din Senat. Premierul ar trebui sa ia o decizie înteleapta si sa numeasca pe altcineva la Justitie“, a declarat si deputatul PC Petru Calian. PRM considera ca Ordonanta DIICOT nu însemna altceva decât o reîntoarcere la practicile sistemului totalitar.

PNL spune ca Guvernul a gresit
Presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, a precizat de asemenea ca Guvernul a gresit si procedural pentru ca a promovat Ordonanta DIICOT, si pe fond pentru ca a inclus prevederi care îngradesc drepturile cetateanului. „PNL sustine Guvernul, dar nu poate vota acele masuri care limiteaza libertatile individuale“, a spus Olteanu, multumit de votul Parlamentului. Si UDMR a criticat neconstitutionalitatea Ordonantei DIICOT. „Noi o sustinem pe Monica Macovei, dar atunci când greseste, trebuie sa-i respingem legile si sa o ajutam sa faca altele mai bune”, a conchis Marton Arpad.

Sprijin fara efect
Democratii au încercat fara succes sa o sustina pe ministrul Macovei, deputatul Ioan Oltean declarând ca din cauza încrâncenarii Parlamentului, ministrul nu poate sa faca reforma promisa. Ordonanta merge la Senat care e camera decisionala, dar unde coalitia nu mai detine majoritatea.

Corespondenta cu Piata Universitatii
Deputatii au acuzat societatile civile (în special Freedom House care ar fi primit 25 000 de euro) ca au beneficiat de finantari din partea Ministerului Justitiei si de asta îi ia acum apararea Monicai Macovei. „Votul Camerei ar trebui sa ajunga si la protestatarii ONG-urilor platite de MJ, care ar trebui sa ne raspunda daca sunt de acord sa fie ascultati fara mandat ca înainte de 89“, a fost de parere Victor Ponta (PSD). Intentia lui a fost stopata însa de presedintele de sedinta, Lucian Bolcas. „Demnitatea procesului legislativ nu permite corespondenta cu Piata Universitatii, va rog sa o faceti personal“, i-a recomandat Bolcas colegului de la PSD.

Miting pro-Macovei organizat de societatea civila
Aproximativ 500 de persoane s-au adunat, ieri dupa-amiaza, în fata Teatrului National Bucuresti, pentru a participa la un miting de sustinere a ministrului justitiei, Monica Macovei, actiune organizata de mai multe organizatii ale societatii civile, printre care APADOR-CH, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Alianta Civica si Societatea Academica Româna. Organizatorii au strans semnaturi pentru sustinerea Monicai Macovei pentru ca, astfel, sa dea un vot de blam Senatului, care a adoptat o motiune împotriva ministrului justitiei, dar nu a adoptat, deocamdata, Legea ANI. Printre cei prezenti s-au numarat si membri ai PLD, Mona Musca, Gheorghe Flutur si Raluca Turcan. Din partea GDS au participat Radu Filipescu si Rodica Palade. Petitia si semnaturile vor fi depuse astazi, la ora 11,00, la sediul Parlamentului.
Luminita Castali P.M.


(774 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

DIICOT din cot. Deputatii vor ca Macovei sa plece | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61251306533813 seconds.