Marți, 27 Februarie 2007 - 06:00 AM Aleg.RO: Basescu da o mana de ajutor PD in alegerile pentru PE

Publicat de: Georgeta Filip / geo

curierulnational
Seful statului a anuntat ca ia tara la pas, pentru a promova referendumul
In 13 aprilie incepe oficial campania electorala pentru europarlamentari

Potrivit legii referendumului, data organizarii unui astfel de demers este stabilita de seful statului, prin decret prezidential . Iar avizul Parlamentului este consultativ.
Ministrul Administratiei si Internelor, democratul Vasile Blaga, a anuntat ieri ca nu va fi nicio problema in organizarea referendumului. Lucrurile sunt pregatite in acest sens, fiind inlesnite de faptul ca multe dintre operatiunile necesare referendumului coincid cu cele pentru alegerile privind europarlamentarii, a explicat Blaga. El a adaugat ca odata ce Traian Basescu va fixa data scrutinului, Executivul este obligat sa faca pregatirile necesare in 30 de zile.
Seful statului va astepta insa si avizul Parlamentului. Iar sedinta comuna a celor doua Camere va discuta scrisoarea presedintelui privind organizarea referendumului pentru introducerea votului uninominal pe 1 martie. Tinand cont de toate acestea, Traian Basescu poate stabili "consultarea poporului" cel mai devreme pe 1 aprilie. Insa cum prevederea privind un interval de timp obligatoriu intre un astfel de scrutin si alegerile la nivel national a fost declarata neconstitutionala, data referendumului poate fi stabilita mult mai aproape de cea a alegerilor pentru PE, fixata pe 13 mai.
Partidele incep oficial campania electorala pentru alegerile europarlamentare pe 13 aprilie. De altfel, ieri, in cadrul unei intalniri cu societatea civila pe tema votului uninominal, presedintele Traian Basescu a afirmat ca nu il intereseaza ca referendumul pentru introducerea votului uninominal sa fie organizat neaparat repede, ci "in timp util ca sa se transforme in lege pentru urmatoarele alegeri". In urma cu cateva saptamani el sustinea ca demersul trebuie sa aiba loc la sfarsitul lunii martie.

"Trebuie explicat din judet in judet"

In plus, seful statului s-a declarat convins ca mass-media nu va promova acest sistem de vot. Drept pentru care, el se simte dator sa mearga prin tara si sa explice de ce este nevoie de referendum pe acest subiect. "Sunt sanse minime sa se promoveze solutia (votului uninominal - n.r.) pe mass-media. Va trebui facut apostolat, trebuie explicat din judet in judet", a afirmat Traian Basescu, citat de Mediafax. Intrebat cine va informa, in aceste conditii, populatia despre votul uninominal, seful statului a raspuns: "Pai eu voi fi unul dintre aceia si contez si pe societatea civila". El a adaugat ca "exista interesul ca votul uninominal sa nu se faca, indiferent de ce spun partidele".

"Parlamentul se situeaza cateodata deasupra legii"

Din nou, seful statului critica Legislativul si modul in care acesta actioneaza. "Am declansat procedura pentru votul uninominal. Constitutional ar fi ca solicitarea presedintelui sa se analizeze cu prioritate. Nu stiu daca Parlamentul va proceda astfel", a afirmat Basescu. El a mai spus ca "senzatia" sa este ca "Parlamentul se situeaza cateodata deasupra legii si Constitutiei".
Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis saptamana trecuta ca Legislativul sa dezbata, joi, 1 martie, scrisoarea presedintelui Basescu privind declansarea procedurii pentru organizarea referendumului pentru introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare. Birourile permanente au decis insa ca maine sa aiba loc sedinta comuna a celor doua Camere pentru prezentarea documentului pe baza caruia parlamentarii PSD si PRM propun suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu.


(833 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Georgeta Filip / geo


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Basescu da o mana de ajutor PD in alegerile pentru PE | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58311700820923 seconds.