Miercuri, 07 Februarie 2007 - 05:59 AM Aleg.RO: Aparatorii lui Basescu, zdrobiti la votarea Legii referendumului

Publicat de: Mihai SOMFELEAN, Ral

Gândul Bunavointa liberala

Tariceanu: "Aceste prevederi ar fi corect sa fie aplicate din mandatul viitor, deci decizia PNL din Parlament nu il vizeaza in nici un fel pe actualul presedinte . Este important sa pastram regulile jocului, iar pentru actualul mandat sa fie mentinute prevederile din legea in vigoare".

PD a trait, ieri, prima zi de opozitie de cand se afla la putere. Singuri in fata PSD, PRM, PC, dar si a colegilor de guvernare de la PNL si UDMR, democratii au esuat, la Camera Deputatilor, in incercarea de a-l feri pe Traian Basescu de pericolul demiterii prin referendum. Forul legislativ a votat cu diferenta mare de voturi - 215 "pentru", 56 "impotriva", o abtinere - modificarile PSD la Legea referendumului, potrivit carora, daca este ales din turul al doilea, presedintele poate fi demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write('); Singurii sustinatori ai PD au fost, asa cum era de asteptat, cei aproape 20 de deputati PLD, carora li s-au alaturat si cativa dintre reprezentantii minoritatilor nationale. Plenul Camerei a adoptat si un amendament la lege, care nu exista in textul primit de la Comisia juridica, ci intr-o varianta a proiectului respinsa mai demult. Acesta interzice organizarea referendumului simultan sau cu mai putin de sase luni inainte de alegerile prezidentiale, parlamentare, locale sau pentru Parlamentul European.

Imediat dupa vot, PD a anuntat ca va contesta noua forma a Legii referendumului la Curtea Constitutionala. "Modificarea legii referendumului contravine regulilor fundamentale ale statului de drept, fiind incalcate articolul 81 si articolul 15 alineat 2 (care se refera la alegerea presedintelui si la faptul ca legea, cu exceptia celei penale mai favorabile, dispune numai pentru viitor) din Constitutia Romaniei", se arata intr-un comunicat al liderului democrat Emil Boc.

In timpul sedintei de plen, democratii s-au zbatut sa opreasca votul asupra legii. La inceput, au cerut retrimiterea textului la Comisia juridica pe motiv ca modul in care aceasta a adoptat proiectul a fost "incorect". Pedistii au invocat apoi lipsa unei dezbateri generale asupra noilor reglementari, dupa care s-au legat de existenta a inca unei propuneri de modificare a Legii referendumului si au solicitat ca discutia sa fie amanata pentru a fi votate simultan. Pentru ca argumentele le-au fost respinse unul cate unul, deputatii PD au protestat, in final, fata de faptul ca sistemul electronic de vot se defectase si ei doreau sa voteze folosindu-se de cartele. Presedintele de sedinta, pesedistul Valer Dorneanu, le-a raspuns insa ca acest lucru nu este posibil. "Eu nu sunt informatician. Mie mi-ar fi convenit sa votam electronic ca sa nu mai pierdem timpul si sa nu existe suspiciuni" , a spus Dorneanu. In acelasi timp, atat deputatii PSD, PRM, PC, cat si cei ai PNL insistau ca PD sa nu trateze aceasta situatie in mod conjunctural, privind "prezumtiva actiune de suspendare a presedintelui Traian Basescu". "Sunt sigur ca Traian Basescu, fiind iubit de popor, va reusi sa isi mobilizeze electoratul pentru a trece peste actiunea de suspendare. Dar aceasta lege este pentru viitor. Ce se va intampla in cazul unui presedinte care incalca Constitutia, dar nu este iubit de popor?", a aratat deputatul PNL Ioan Timis. Camera Deputatilor este decizionala in cazul Legii referendumului, astfel ca actul normativ va fi trimis la Presedintie pentru promulgare. Daca primeste semnatura lui Traian Basescu si va fi publicat in Monitorul Oficial, el va intra in vigoare.

Ultima ora:

Alegerile europene nu pot fi organizate decat dupa trei luni de la referendum

Senatorii juristi au aprobat cererea de reexaminare trimisa de presedintele Traian Basescu referitor la legea de organizare a referendumului. Comisia Juridica a redus de la sase luni la trei luni termenul in care nu poate fi organizat referendumul, inainte de alegerile parlamentare, prezidentiale si pentru Parlamentul European. De asemenea, la propunerea PSD, s-a introdus un amendament care prevede ca "nu pot forma obiectul referendumului probleme care vizeaza modificarea Constitutiei". " De exemplu, presedintele nu poate cere prin referendum trecerea de la Parlament bicameral la Parlament unicameral", a explicat initiatorul Antonie Iorgovan.

Liberalii vor avea acum un motiv suficient pentru a amana scrutinul pentru Parlamentul European, dupa cum au cerut, recent, prin vocea lui Bogdan Olteanu. (D.V.) mihai.somfelean@gandul.info, raluca.dumitriu@gandul.info


(538 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Mihai SOMFELEAN, Ral


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Aparatorii lui Basescu, zdrobiti la votarea Legii referendumului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67313122749329 seconds.