Marți, 30 Ianuarie 2007 - 05:15 AM Aleg.RO: Basescu marcheaza un punct: PD rupe Alianta.

Publicat de: ---

7plus PD a anuntat ieri, intempestiv, ruperea aliantei cu PNL pentru alegerile europene, motivind ca acest lucru nu inseamna automat si ruperea protocolului pre-electoral al ADA, pentru ca europenele nu se pun la socoteala . In realitate, ADA e ca si rupta, daca nu in litera, sigur in spiritul ei, iar asta s-a intimplat nu din dorinta democratilor, ci in urma presiunilor formidabile ale lui Basescu. Cel care, prin decizia PD de ieri, remonteaza din handicap si marcheaza un punct pretios in lupta pentru supravietuire politica in care a fost aruncat de opozitie. Ziua de ieri a fost, insa, marcata de nenumarate alte evenimente majore, pe care vom incerca sa le decriptam, schematic. Cronica unei zile agitate politic -"Moartea" domnului Lazaroiu. Directorul CURS a aruncat pe piata o fumigena de proportii, sustinind ca un sondaj-fulger pe care nu il poate, insa, prezenta public si nici dezvalui comanditarul acestuia, atesta ca scandalul biletelul se sparge in capul PSD. Asta, pentru ca românii se dau in vint dupa presedintele tarii, iar PSD este perceput drept cel care vrea sa il debarce pe acesta din functie. De asemenea, sondajul mai atesta ca Tariceanu a pierdut mai mult decit Basescu, in acelasi scandal. Manevra lui Sebastian Lazaroiu este atit de penibila incit nici nu merita prea multe comentarii, cel mult observatia ca, prin aceasta pseudo-cercetare sociologica institutul CURS mai atirna o piatra de gitul institutelor românesti, acuzate ca sint manevrate de serviciile secrete.
-Basescu - urca sau cade? Ca veni vorba de sondaje, exista informatii ca un institut are, la rindul sau, un sondaj care atesta o cadere dramatica a presedintelui in materie de incredere electorala, la 42%, tendinta fiind, in continuare, de scadere.
-Berceanu da cu bita-n Cotroceni. Radu Berceanu iese cu afirmatii-soc intr-un interviu, dind de inteles ca PD isi poate gasi oricind un alt lider, daca cel actual nu mai este "serios". Berceanu spune ca cimitirele sint pline de oameni de neinlocuit, intre cei care pot fi inlocuiti numarindu-se si Basescu. Democratul mai afirma ca PSD e marele cistigator al scandalului biletelul, demonstrind ori ca nu a auzit de sondajul lui Lazaroiu, ori ca nu da doi bani pe el. Interviul lui Berceanu confirma, daca mai era nevoie, veridicitatea informatiilor despre lupta surda de interese intre Basescu si PD.
-Samson-Basescu ii bate pe democrati cu o Falca. Pe aceeasi linie a luptei de interese se inscrie si anuntul ca primarul Aradului, democratul Gheorghe Falca, e anchetat de DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu. Venita la doar citeva zile dupa implicarea lui Boc, Oltean si Buda in scandalul "Gazeta", anchetarea finului presedintelui demonstreaza clar ca Basescu e hotarit sa puna PD cu botul pe labe, transmitind mesajul ca presedintele atotstapinitor al procurorilor nu ezita sa sacrifice chiar cei mai apropiati oameni cind e vorba de dat un exemplu dur. Am putea spune ca, precum biblicul Samson (dar culmea, dupa ce a ramas fara suvita de par), Basescu ii bate pe filistinii democrati cu o falca, nu atit de magar, cit mai ales de primar.
-Tot inainte, mindri pesedisti! PSD nu da un pas inapoi in scandalul suspendarii, anuntind, prin Geoana si Basescu, ca se merge inainte fara probleme, urmatorea etapa fiind Curtea Constitutionala. "O sa scadem in sondaje... Eh, foarte bine, si care-i problema? PSD-ul isi asuma acest risc..."(Iliescu) Se descopera, totodata, ca avizul acesteia e consultativ, dat fiind ca la fel s-a intimplat si in 1994, cind s-a votat in Parlament propunerea demiterii lui Iliescu. Atunci, Curtea daduse aviz negativ.
-"Sint Irina Loghin si va prezint stirile Vadim TV". Corneliu Vadim Tudor si-a lansat propria televiziune, Cosmos TV. Noi putem sa ridem imaginindu-ne scena: "Buna seara, sint Irina Loghin si va prezint stirile Cosmos TV. Dolanescu, ai legatura...". Unii politicieni, insa, nu prea au motive de veselie: accesul neingradit al lui Vadim la TV, fie si la un post de nisa, poate crea probleme electorale majore. Am putea asista, deci, in viitorul imediat la o batalie pentru a bloca intrarea Cosmos TV pe marile retele de cablu.
-ALRO, Tudorele, sint eu, Lavinia!... Marea speranta politica Theodor Stolojan a fost pus, ieri, pe fuga, din emisiunea radio Guerrilla "Asta la revista presei", de catre intrebarile politicoase, dar incomode, ale Laviniei Sandru, pe tema RAFO si ALRO. Iritat, fostul consilier a spus la revedere si a inchis telefonul in nas moderatorului si ascultatorilor, motivind ca n-are chef de explicatii. Si n-a fost nici Basescu linga el, sa plinga...Dincolo de gluma, atitudinea lui Stolo dovedeste ca acesta nu are vina de om politic, iar proiectul PLD e mort din fasa.
-Chirurgul Basescu a reusit operatia: siamezele PD si PNL sint despartite. In fine, bomba a cazut dupa-amiaza, cind PD a anuntat ca merge singur pe listele europene. Asta, la citeva zile dupa ce o delegatie a partidului il implorase pe Tariceanu, la Palatul Victoria, sa accepte liste comune. Pretextul penibil al lui Boc, anume ca PNL si PD sint in grupuri europene diferite, liberal, respectiv popular, de parca n-ar fi stiut asta si pina acum, ascunde adevarata explicatie a decizie. In realitate, amenintarile presedintelui cu dosare si dezvaluiri si-au facut efectul. Basescu s-a saturat sa lupte singur contra dusmanilor politici, asa ca a facut ce a facut si i-a impins pe democrati sa lupte cot la cot cu el. Misiunea PD e extrem de dificila, insa: alianta cu PNL se va rupe aproape sigur, si exista riscul ca o parte a electoratului ADA sa arunce vina pentru asta asupra democratilor. Pe de alta parte, PD are ambitia, de multa vreme, spre deosebire de liberali, de a arata ca e cel mai mare partid al tarii, ceea ce inseamna ca e condamnat sa ia mai multe voturi decit PSD, altfel imaginea sa va fi zdruncinata catastrofal. Tocmai de aceea democratii Boc, Blaga si Videanu s-au repezit ieri sa bata in cuie ca PSD e singurul si autenticul dusman al PD. Dar e clar ca vor incasa maciuci in cap de la toata lumea.
Cel mai amarit e Blaga, care urma sa fie seful de campanie al ADA, conform intelegerii cu Tariceanu, secondat de grupul platformagiilor liberali, pe care nu ii mai cara nimeni in circa la europarlamentare (Boc a fost categoric la acest capitol). Cel mai fericit, Basescu, pentru ca, de acum, nu mai risca intelegeri pe sub masa ale liderilor PD cu te miri ce alte partide, in timp ce el se confrunta cu ditamai suspendarea.
-Ce urmeaza. Ce se mai aude prin tirg, legat de agenda zilelor urmatoare: ca va aparea un sondaj care "scoate" PLD la 12%; ca urmeaza sa se dea drumul, in presa portocalie, unor dosare de fruntasi liberali; ca Presedintia se da de ceasul mortii pentru a-i aranja presedintelui niste iesiri in public "cool", incepind cu una alaturi de Bill Gates; ca Basescu pregateste o delimitare publica de Euroconstruct, dupa modelul brevetat cu Anghelescu, ca sa mai cistige niste puncte.

(672 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Basescu marcheaza un punct: PD rupe Alianta. | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72485303878784 seconds.