Marți, 30 Ianuarie 2007 - 05:12 AM Aleg.RO: Primarul Aradului, acuzat de luare de mită și abuz în serviciu

Publicat de: Paul PREDA

AMOS News Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a fost acuzat, luni, de luare de mită și abuz în serviciu într-un dosar privind vânzarea unui teren pe care se afla fosta fabrică de zahăr din municipiu, informează corespondentul AMOS News. Falcă, care este și finul de cununie al președintelui Traian Băsescu, a fost audiat, luni, la Direcția Națională Anticorupție Timișoara, iar după ce a primit documentația, s-a limitat să declare doar „să spunem învinuirea“.

Procurorii DNA au venit special de la București pentru acest caz în care, luni și marți, vor mai primi învinuiri sau vor fi citați ca martori, în același dosar, peste 30 de persoane din Executivul Primăriei Arad și Consiliul Local Arad.
Această citare vine după ce, în urmă cu două luni, consilierii locali arădeni, executivul Primăriei și membrii comisiei de negociere pentru vânzarea terenului Fabricii de Zahăr către firma Elecon au fost citați să se prezinte pentru declarații la Arad, la sediul biroului territorial DNA. Anchetatorii de la DNA suspectează o tranzacție în defavoarea municipalității, prin care SC Elecon SRL ar fi câștigat câteva milioane de euro, prin cumpărarea unui teren de câteva hectare la un preț foarte mic, pe care, ulterior, l-a vândut la un preț mult mai mare, unei firme din Timișoara.

Primăria municipiului Arad a vândut, anul trecut, către SC Elecon SRL cinci hectare de teren, cu 16 euro metrul pătrat (plus TVA). Firma a vândut aceași suprafață de teren unei societăți comerciale din Timișoara, Plaza Center SRL. În anul 2005, comisia de negociere a Consiliului Local și SC Elecon au ajuns la un acord prin care metrul pătrat de teren este vândut către Elecon cu 16 euro plus TVA. Suma pe care Primăria a încasat-o este de 838.944 euro plus TVA. La începutul anului trecut, Consiliul Local a aprobat procesul verbal de negociere și pretul de 16 euro plus TVA pentru vânzarea, către Elecon, a terenului de 5,2 hectare, situat pe malul Mureșului. Câteva luni mai târziu, Adunarea Generală a Acționarilor de la „Plaza Center“ a hotărât cumpărarea imobilelor de la „Elecon“ cu prețul de 2.936.304 euro plus TVA.

În luna iunie 2006, „Elecon“ a semnat contractul de vânzare - cumpărare și promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare și a primit un milion de euro avans pentru vânzarea terenului. Tot în aceași lună, „Elecon“ a semnat actele cu Primăria pentru cele cinci hectare și jumătate și a plătit un milion de euro pentru cumpărarea terenului. Astfel, după ce a cumpărat metrul pătrat cu 16 euro (plus TVA) de la Primărie, „Elecon“ l-a revândut cu peste 50 de euro (plus TVA) metrul pătrat. Potrivit agenților imobiliari, prețul pe piață al metrului pătrat de teren în zona în care „Elecon“ a achiziționat terenul este de 70-80 de euro.

SC Elecon a plătit Primăriei prețul de achiziție la data de 14 iunie 2005, din banii încasați în avans de la „Plaza Center“. În acte apare că firma arădeană s-a decis abia în 19 iunie să vândă timișorenilor terenul pentru care cu cinci zile în urmă a încasat un milion de euro. Diferența de două milioane de euro, plus TVA, a fost virată ulterior de Plaza Center și a intrat în conturile Elecon la 6 iulie.


(795 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Paul PREDA


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Primarul Aradului, acuzat de luare de mită și abuz în serviciu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57531809806824 seconds.