Marți, 30 Ianuarie 2007 - 05:12 AM Aleg.RO: Deputatii juristi au simplificat demiterea presedintelui Romaniei

Publicat de: Raluca DUMITRIU

Gândul Traian Basescu ar putea fi demis, in cazul organizarii unui referendum, daca in favoarea plecarii sale de la Palatul Cotroceni s-ar pronunta majoritatea cetatenilor prezenti la vot . Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat, ieri, initiativa PSD de modificare a Legii referendumului, potrivit careia, daca este ales din al doilea tur, presedintele Romaniei este demis prin vointa a jumatate plus unul dintre cei care participa la vot. Numai in cazul in care este ales din primul tur, seful statului este inlaturat din functie cu voturile majoritatii persoanelor inscrise in listele electorale. In prezent, legea cere ca pentru demiterea presedintelui Romaniei sa se intruneasca majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write('); Pentru ca propunerea PSD sa fie aplicata, ea trebuie sa mai obtina si aprobarea plenului, Camera Deputatilor fiind Camera decizionala.

Deputatii PSD nu au avut prea mari probleme in incercarea de a-si trece initiativa de Comisia juridica si de a o aduce in fata plenului in forma pe care si-au dorit-o. Ei au avut, ieri, sprijinul colegilor de opozitie de la PRM, dar si al celor de la PNL si PC. Tacit s-au bucurat si de sustinerea reprezentantilor UDMR si a minoritatilor nationale, alta decat cea maghiara, care s-au abtinut de la vot.

De cealalta parte, pedistii si platformistii s-au luptat din greu sa opreasca de la vot propunerea PSD. Acestia fie au invocat elemente de procedura sau de neconstitutionalitate ale textului, fie au cerut amanarea dezbaterilor. Intr-un final, s-au hotarat sa paraseasca sala pentru a lasa Comisia fara cvorum. A fost prea tarziu insa, deoarece presedintele Comisiei, conservatorul Sergiu Andon, ceruse deja deputatilor sa se pronunte prin vot. Pentru ca nu au apucat sa iasa din sala, s-a considerat ca pedistii s-au abtinut. Astfel, cu 10 voturi "pentru" si 5 abtineri, initiativa PSD a fost adoptata. raluca.dumitriu@gandul.info


(846 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Raluca DUMITRIU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Deputatii juristi au simplificat demiterea presedintelui Romaniei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55923295021057 seconds.