Miercuri, 29 Noiembrie 2006 - 06:59 AM Aleg.RO: Afacerile primariei, girate de soferii RATB

Publicat de: ---

adevarul

Accidentul de saptamana trecuta, in care a fost implicat un autobuz Citaro-Mercedes al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), i-a pus pe jar atat pe soferii transportului in comun, cat si pe directorul Regiei . Lipsa asigurarii CASCO a noilor autobuze, care costa aproximativ 200.000 de euro bucata,  le arunca pe umerii soferilor o responsabilitate costisitoare. Pe lânga faptul ca oamenii aproape ca s-au sufocat vara aceasta în autobuze, soferii sunt îngroziti când le conduc, pentru ca, în caz de avariere a masinilor, ei pot plati zeci de milioane de lei vechi. Directorul RATB, Gheorghe Aron, cauta abia acum ofertele firmelor de asigurari.
Achizitia celor 500 de autobuze Citaro-Mercedes de catre Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) a fost considerata initial una dintre cele mai bune afaceri ale municipalitatii. În timp însa, lacunele contractului au iesit la iveala si, la numai un an de la decizia Consiliului General al Municipiului Bucuresti de a achizitiona acest gen de mijloace de transport, oamenii aproape ca s-au sufocat în autobuze, iar soferii sunt îngroziti când le conduc. Masinile Mercedes care sunt acum în parcurile RATB nu au nici aer conditionat, nici asigurare de tip CASCO. Aron asteapta oferte
Potrivit proiectului de hotarâre, consilierii generali stiau ca municipalitatea trebuie sa achizitioneze pentru RATB autobuze moderne si sigure, dar care sa respecte toate normele europene ale transportului în comun. Astazi, directorul Regiei, Gheorghe Aron, refuza sa explice de ce nu a solicitat municipalitatii încheierea unui contract de asigurare CASCO, dar precizeaza ca este în cautare de solutii pentru rezolvarea problemei. "Am contactat mai multe societati de asigurare si le-am spus ce masini avem si ce valoare au acestea. Dorim un pachet de servicii care sa poata fi suportat pentru un parc asa de mare cât este al RATB, pentru ca noi nu asiguram un mijloc de transport, ci sute, iar pentru asta asteptam oferte si pachete de servicii", sustine directorul RATB, Gheorghe Aron. Surse din interiorul Primariei Capitalei spun ca, pentru autobuzele Mercedes, o eventuala polita de asigurare CASCO ar scoate din buzunarul Regiei de Transport peste 150 miliarde de lei vechi. Toate riscurile, pe spatele angajatilor Regiei
"Nu stiam ca aceste autobuze nu au CASCO si mi se pare un lucru total anormal ca o masina, pe care dai circa 200.000 de euro, sa o utilizezi fara sa o asiguri", explica consilierul general Victor Stan, care precizeaza ca toti consilierii generali nu au stiut ca masinile pentru care au votat în urma cu un an nu sunt asigurate împotriva diferitelor riscuri. "Ai o problema daca nu asiguri un bun de valoare, pentru ca nu este vorba de un accident în care poate fi implicata masina, ci, în conditiile în care traficul din Bucuresti este asa cum stim, un accident se poate produce oricând, la fel ca si alte riscuri, cum ar fi producerea unui incendiu", adauga Stan. Consilierii de la Primaria Capitalei au aflat ca Mercedesurile Regiei de Transport nu au CASCO dupa ce un astfel de autobuz a fost implicat, saptamâna trecuta, într-un accident de circulatie. "Nu numai pentru masini trebuie sa ne gândim la CASCO, pentru ca este vorba si de responsabilitatea soferului. Acel angajat al RATB se suie în masina stresat, iar acest lucru se întâmpla tura de tura. Din aceasta cauza, soferul poate gresi", mai spune Victor Stan.
urmare din 4Calatorii, si ei supusi la zgârcenia municipalitatii
O alta hiba pe care consilierii generali o gasesc autobuzelor Mercedes este legata de ceea ce li s-a prezentat la vot si rezultatul contractului de achizitie. "În mod normal, noi am crezut ca masinile astea au aer conditionat, dar confortul acesta îl au numai soferii, în cabina, calatorii fiind lipsiti de aerul conditionat", observa consilierul. Alta problema sesizata de Stan este legata, de data aceasta, de sofer, si anume structura masinii: "Autobuzele sunt joase, iar la drumurile din Capitala exista riscul sa o loveasca pe la punti, si ne întoarcem acum la asigurare si la sofer, care va fi facut vinovat, pentru ca masina nu are CASCO".
Un parbriz costa 50 milioane de lei vechi
Odata cu introducerea în circulatie a autobuzelor Mecedes-Citaro, angajatii Regiei Autonome de Transport Bucuresti asteapta cu groaza momentul în care vor fi nevoiti sa le conduca. "Cine se gândeste ca noi stam în cabina cu aer conditionat, ca stam pe un scaun moale si ca ne dam cu cele mai smechere masini se însala", povesteste un sofer din Autobaza Nordului, unde s-au adus primele astfel de autovehicule. El adauga ca sunt coplesiti de riscul la care se supun zilnic, la volanul noilor autobuze, fara asigurare CASCO, pentru ca orice avarie va fi platita de ei, daca li se dovedeste vinovatia. Numai o oglinda laterala costa peste zece milioane de lei vechi, iar un parbriz aproximativ 50 milioane de lei vechi. "De exemplu, în zona Aviatorilor, unde este strada cu piatra cubica, mergem cu inima-n gât, pentru ca putem plesni puntea la fiecare dâmb", mai spune angajatul regiei.  


(811 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Afacerile primariei, girate de soferii RATB | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55634498596191 seconds.