Joi, 23 Noiembrie 2006 - 06:21 AM Aleg.RO: Primarul din Costinesti si-a trantit o casa pe malul marii

Publicat de: Sinziana IONESCU

Gândul Dorinta de a locui cat mai aproape de malul marii impinge constructiile de pe Litoral la limita tarmului si pe proprietari la limita legalitatii . La Costinesti, in nordul statiunii, dincolo de epava, doua case de vacanta sunt asezate in buza marii. Un drumeag asfaltat trece prin fata imobilelor cu etaj si mansarda, ca stapanii sa nu-si omoare masinile prin salbaticie.

Unul dintre ei este chiar primarul din Costinesti, Traian Cristea. Profitand ca eroziunea a adus marea la poalele unui damb, primarul si-a construit casa de vacanta in malul sapat de valuri. La fel au construit amicii sai de alaturi. Marea le-ar spala pragul caselor daca n-ar fi o usoara diferenta de nivel data de asfaltarea drumeagului. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write('); Primarul Traian Cristea spune ca asta este o dovada de neinfricare: "Mi-am dovedit curajul ca am construit acolo. Nu mi-e frica decat de Dumnezeu! De altceva nu ma tem. Nu vedeti tsunami cum loveste, ai vreo putere in fata naturii?" Fatalitatea impinge la ignorare. "Da, uite, eu am construit abuziv, daca vreti sa stiti! Terenul este proprietatea mea, cumparat de la consiliul local. Am toate avizele, de la Mediu, de la Ape, de la Electrica, de la Romtelecom. Am construit casa in 2004. Cat m-a costat? Nu vrei sa stii si de cate ori ma f** cu sotia pe saptamana?"

Legea spune ca te poti apropia cu edificiile la cel mult 100 metri fata de linia cea mai inaintata a tarmului. Exceptie fac constructiile pescaresti si cele indispensabile securitatii si serviciilor publice. Acestea din urma necesita avize de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Deci vilele nu pot fi ridicate, teoretic, pe plaja. Numai ca portiunea de teren de la Costinesti pe care s-au construit cele doua case de vacanta nu figureaza in scriptele administratorului Apele Romane ca fiind plaja. Delimitarea zonei costiere s-a facut in 1999, la preluarea plajelor de la administratia publica locala la Apele Romane. Oficial, terenul cu pricina apartine Primariei Costinesti. Chiar si in aceste conditii, constructorului ii trebuia avizul de gospodarire a apelor, de la Directia Apelor Dobrogea Litoral. Institutia nu a eliberat un astfel de aviz pentru cele doua imobile, pentru ca nu i-a fost solicitat, desi este obligatoriu. Dar daca primaria nu il cere, beneficiarul nu are nici o vina, astfel ca nu beneficiarul Traian Cristea este vinovat de lipsa avizului, ci Traian Cristea, primarul din Costinesti.

Din 2005, avizul de ape este solicitat expres de Comitetul National al Zonei Costiere. Singura institutie care poate opri ridicarea constructiilor pe malul marii este Inspectoratul de Stat in Constructii. Cel din Constanta n-a studiat problema vilelor cu pricina din Costinesti, dar inspectorul sef Niculae Ciocanel a promis ca o va face. Zona oricum a intrat intr-un proces de sistematizare, iar imobilele se inmultesc pe zi ce trece. Cartierul cel nou si select va beneficia de o faleza consolidata de Directia Apele Romane - Dobrogea Litoral, care are de cheltuit 300 milioane euro pentru refacerea coastei litorale. Programul demarat la Mamaia, Constanta si Eforie va securiza si terenurile din buza marii de la Costinesti. sinziana.ionescu@gandul.info


(741 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Sinziana IONESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Primarul din Costinesti si-a trantit o casa pe malul marii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70263695716858 seconds.