Miercuri, 01 Noiembrie 2006 - 05:23 AM Aleg.RO: Basescu recunoaste ca Nastase e hartuit de Justitie

Publicat de: Teodora Georgescu

curentul

Atitudine surprinzatoare a presedintelui Romaniei . Traian Basescu i-a luat ieri apararea fostului lider al PSD, Adrian Nastase. "Am sentimentul ridicolului cand vad hartuirea, daca ea e pentru termopane", a declarat Basescu in cadrul emisiunii "Știrea Zilei" de la Antena 3. Declaratia presedintelui este neasteptata, in conditiile in care Traian Basescu a fost un critic permanent al fostului lider PSD. Una dintre cele mai dure reactii ale lui Basescu la adresa lui Nastase a avut loc exact acum doi ani de zile, in toamna lui 2004, cand Basescu il caracteriza pe Nastase drept "un fraier" care incearca sa cumpere bunavointa Occidentului. "Le cer public sa inceteze sa mai faca pe geambasii de contracte. In schimbul acestor contracte, Adrian Nastase primeste niste zambete de politicieni europeni. Daca as fi in locul lor si as gasi asa un fraier, si eu as face asemenea contracte", a afirmat Basescu, la acea data. De asemenea, declaratia sefului statului de luni seara, prin care denumea actiunile impotriva lui Adrian Nastase drept "hartuire", sunt cu atat mai mult surprinzatoare cu cat chiar cel in cauza a declarat, in urma cu o saptamana, cand intra pe usa DNA, ca "toata vina pentru ce se intampla ii apartine lui Basescu". De altfel, chiar Adrian Nastase a lasat sa se inteleaga ca este hartuit. "Nu mai exista dosarul Flota, a disparut in ceata pana la urma, au ramas numai termopanele mele si, in mod evident, sistemul ticalosit, in rest toate celelalte au disparut", a afirmat Nastase la acel moment. Luni seara insa, Basescu a recunoscut ca Adrian Nastase este hartuit, lucru pentru care chiar a declarat ca stie ca isi va atrage critici.

Patriciu incearca sa controleze politicieni

Mult mai taios a fost Traian Basescu in privinta liberalului Dinu Patriciu, pe care l-a acuzat ca incearca sa controleze politicieni prin intermediul afacerilor. "Trebuie sa inteleaga distanta intre afaceri si politica. Incercarea de a vrea sa controlezi politicieni numai pentru ca esti un om foarte bogat este gresita si ii va face rau si dansului, si celor pe care dumnealui ii controleaza", a declarat Traian Basescu in cadrul aceleiasi emisiuni. Cat despre recenta achizitie a lui Patriciu, ziarul cotidian "Adevarul", Basescu a declarat sec: "Un nou instrument de putere".

Anticipate - "daca as putea, le-as declansa maine"

Alegerile anticipate continua sa fie o adevarata obsesie pentru Traian Basescu, cu atat mai mult cu cat "solutia imorala", asa cum a caracterizat Basescu PC cu mai mult timp in urma, ramane "in continuare valabila", dupa cum s-a exprimat seful statului, iar stabilitatea majoritatii parlamentare este extrem de fragila. Astfel, declarand ca alegerile anticipate sunt "necesare", Basescu a declarat ca, "daca as putea, le-as declansa maine. Aceasta neputinta de a promova in timp util legi, de a ajunge la intelegeri pe continutul unor legi, de a da rapid Romaniei niste repere legislative care sunt necesare demonstreaza ca actuala majoritate este nesigura pentru guvern". Basescu a intarit faptul ca nu are nici o putere de a declansa anticipatele. "Nu ma imbat cu apa rece. Decizia este la partidele politice. Daca vom decide ca trebuie sa avem un guvern puternic, va trebui sa facem alegeri anticipate". In acest context, Basescu a reiterat faptul ca, dupa finalizarea mandatului de la Cotroceni, nu va mai fi "niciodata" presedintele unui partid politic.

Tariceanu crede ca anticipatele sunt "sinucidere colectiva"

Ideea anticipatelor, atat de sustinuta de Traian Basescu, nu are aceeasi trecere la premierul Calin Popescu Tariceanu. "Asa cum cunosc multi membri din parlamentul de astazi, nu cred ca ei sa fie tentati sa demareze o actiune de sinucidere colectiva si sa ia decizia unor alegeri anticipate", a declarat Tariceanu. Premierul l-a contrazis pe Basescu in privinta fragilitatii majoritatii parlamentare. Premierul este de parere ca parlamentul functioneaza in bune conditii, iar actuala configuratie politica este optima pentru Romania. "Trebuie sa existe un echilibru intre nevoia de reprezentare si o functionare usoara a sistemului politic", a afirmat Tariceanu. El considera ca, daca bariera de accedere a unui partid in parlament s-ar ridica peste pragul de 5%, ar exista riscul ca unele grupuri reprezentative sa nu intre in parlament. "Intotdeauna exista voci care sunt mai temperamentale si mai nabadaioase, care se gandesc la interese politice pe termen scurt, dar cred ca odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, prin forta lucrurilor si unii politicieni romani trebuie sa se uite la modul de comportament occidental, european si mai putin la ceea ce s-a intamplat in ultima perioada in Romania", a afirmat premierul.

Voiculescu: Daca ne cere Basescu, iesim de la guvernare

"N-are decat Traian Basescu sa ne ceara public iesirea de la guvernare si noi promitem ca in 24 de ore de la cererea domniei sale noi vom iesi de la guvernare", a declarat ieri liderul PC, Dan Voiculescu, ca raspuns la faptul ca Traian Basescu continua sa sustina ca PC ramane "solutia imorala" a guvernarii. Voiculescu a tinut sa-i aminteasca lui Basescu ca "solutia imorala a fost gasita de seful statului. El a gasit ca solutie formarea unui guvern in care PC sa intre la guvernare". Pe de alta parte, Dan Voiculescu a declarat ca Traian Basescu are dreptate atunci cand sustine ideea alegerilor anticipate. "Ar trebui ca in Romania sa se organizeze cat mai urgent cu putinta alegeri anticipate", a precizat Voiculescu. Liderul PC a adaugat ca o sa ii propuna presedintelui ca Romania sa treaca la republica prezidentiala, "in care Traian Basescu sa ia soarta tarii in propriile maini", pentru "a nu mai avea pe cine sa dea vina".

Monica Macovei "e capricioasa, e brutala"

Șeful statului o sustine pe Monica Macovei, ministrul justitiei, "fara rezerve". Și asta deoarece "chiar si fara tact, uneori, incearca sa miste justitia", dupa cum a declarat Traian Basescu. "Monica Macovei uneori e capricioasa, e brutala, nu accepta si ideile altora. Mie mi-e greu. Dar in acelasi timp, e de foarte multa buna credinta in a-si face mandatul, si din acest motiv, o sustin fara rezerve", a declarat seful statului.

Presedintele a maturat cu legile sigurantei pe jos

Legile sigurantei sunt "destul de proaste", a declarat Traian Basescu, care a adaugat ca aceste legi "au devenit la un moment dat o zona in care liberalii sa poata sa produca atacuri consecvente si concertate pe presedinte". Basescu s-a declarat dispus sa analizeze aceste legi in CSAT. "Din cate stiu, sunt destul de proaste, vor trebui amendate consistent si, probabil, vor mai ajunge o data la guvern, dupa ce trec prin CSAT, daca nu cumva - aici nu stiu procedura - pleaca la parlament cu propunerile CSAT. In orice caz, ele trebuie aduse in standardele unei legislatii moderne si, absolut de acord, proiectele initiale erau criticabile, trebuiau corectate, trebuia lucrat pe ele. Dar e greu de acceptat sa ai legi mai proaste decat cele dinainte", a precizat Basescu. Guvernul a aprobat, in sedinta din 25 octombrie, pachetul proiectelor de legi privind siguranta nationala, dupa ce actele normative au fost amanate de mai multe ori in asteptarea avizului din partea Ministerului Justitiei. Pachetul de legi din domeniul sigurantei nationale cuprinde proiectele privind activitatea de informatii, contrainformatii si protectie, statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii, organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii si a Serviciului Roman de Informatii Externe, precum si proiectul Legii securitatii nationale a Romaniei.

PNL crede ca Basescu e nemultumit pentru ca pierde controlul asupra CNI

Afirmatiile lui Traian Basescu cu privire la legile sigurantei nationale, pe care le considera "destul de proaste", au determinat imediat reactia liberalului George Scutaru, membru in Comitetul executiv al PNL, care le-a calificat "cel putin ciudate". Scutaru a mentionat ca, pana acum cateva luni, "Basescu clama necesitatea elaborarii urgente a legilor securitatii, conditionand numirea noilor sefi in fruntea serviciilor secrete de existenta acestora". George Scutaru considera ca legile sigurantei sunt criticate de Traian Basescu deoarece contin prevederi care ar putea sa nu ii fie pe plac sefului statului.

"Nu inteleg care sunt prevederile care nu-i sunt pe plac presedintelui, insa sper ca nu sunt acelea care intaresc controlul parlamentar asupra serviciilor sau cele care interzic ofiterii sub acoperire din presa, sindicate si din institutiile puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca", a afirmat deputatul PNL. Scutaru a facut referire directa la Comunitatea Nationala de Informatii care, conform prevederilor din legi, s-ar afla sub control parlamentar, si nu sub cel al sefului statului.

Basescu i-a luat apararea lui Tariceanu

Pentru prima data de la declansarea razboiului dintre Tariceanu si Basescu, seful statului nu l-a mai atacat atat de dur pe prim-ministru. Ba mai mult, chiar i-a luat, intr-un fel, apararea lui Tariceanu in fata "nucleului dur" din PNL, format din Crin Antonescu, Puiu Hasotti, Ludovic Orban si Bogdan Olteanu. "Ei cred ca se legitimeaza ca buni liberali atacandu-l pe Basescu si il tin pe propriul lor presedinte intr-o presiune extraordinara", a spus in aceeasi emisiune televizata Traian Basescu. Basescu chiar a declarat ce il deranjeaza la atitudinea acestui "nucleu dur" din PNL: "Tot soiul de acuzatii, de genul: Basescu strica Partidul Liberal. Nu am nimic cu ei si le-am spus-o. Nu ma intereseaza conducerea acestui partid, sa imi creeze o platforma de sustinere la urmatoarele alegeri". Șeful statului chiar i-a gasit o scuza premierului pentru faptul ca se afla intr-o pozitie de razboi cu el. Pe un ton intelept, Basescu a declarat ca il vede pe Tariceanu "captiv". "Probabil isi face socoteala: ma ataca opozitia, ma ataca presedintele... Desi ar trebui citita Constitutia. Guvernul e o institutie a statului roman si pot sa fac referire la bolile si relele ei oricand, fara sa trebuiasca sa considere ca atac PNL-ul, dar, ma rog... si probabil vrea sa isi diminueze numarul de atacuri in interiorul partidului", a declarat presedintele. Basescu a precizat ca relatia institutionala intre guvern si presedintie este una foarte buna. "Din punct de vedere al functionarii institutionale. Ne-am consultat asupra tuturor problemelor importante. Ori sun eu, ori suna el. Inclusiv asupra cresterii pretului la gaze. Nu exista lucruri importante asupra carora sa nu ne consultam", a declarat seful statului. Drept dovada, Basescu a tinut sa povesteasca istoria celor doua nominalizari pentru functia de comisar european care i-a revenit Romaniei. Astfel, dupa esecul Varujan Vosganian, Basescu l-a invitat pe Tariceanu chiar la o cafea acasa la seful statului, pentru a decide planul de bataie in vederea celei de-a doua nominalizari. "Dimineata, eu l-am sunat, la ora sapte si jumatate, ora nepotrivita. (...) La primul apel nu a raspuns, pe la opt l-a prins centralista, am vorbit si am stabilit: hai sa ne vedem la mine, la cafea. Am discutat mai bine de o ora", a povestit Basescu. El a declarat, pe acelasi ton generos, ca "daca stiam, daca m-ar fi atentionat: domnule presedinte, nu spune public ca am stat mult de vorba, pentru ca se supara...", nu ar fi spus de aceste consultari cu Tariceanu, mergand pe varianta anuntata de premier, cea conform careia intre el si presedinte au existat doar "informari". "Acum am inteles: pentru premier era foarte important sa arate nucleului dur, probabil domnilor Orban, Hasotti, Olteanu, ca el nu a discutat cu presedintele, ci i-a dat un telefon si i-a spus: <Auzi, musiu, vezi ca l-am pus pe Orban Leonard comisar>", a completat Basescu.

Despre Vosganian : "L-am atentionat pe Tariceanu ca nu e bine"

Daca in privinta celui de-al doilea nominalizat al Romaniei, Leonard Orban, Traian Basescu a declarat nu numai ca a fost de acord , dar chiar l-a sustinut, despre prima varianta, cea care l-a privit pe Varujan Vosganian, seful statului a declarat ca, luni seara, in momentul in care premierul Tariceanu i-a anuntat decizia de a-l nominaliza pe senatorul liberal pentru postul de comisar european, i-a spus ca "nu e bine". "L-am atentionat (pe Tariceanu - n. red.) ca nu e bine, esecul previzibil s-a produs", a spus Basescu, in aceeasi emisiune televizata de la Antena 3. Basescu a explicat ca se intalnise, cu o saptamana in urma, la Helsinki, cu liderii popularilor europeni, printre care presedintele CE, Jose Manuel Barroso, si fusese atentionat in legatura cu profilul necesar celui care urma sa fie desemnat. El a mentionat ca unul dintre motivele pentru care a considerat gresita nominalizarea lui Vosganian este o declaratie facuta de acesta cand era presedinte UFD, referitoare "la ghetouri". "Eu am mai avut in vedere si istoria, aduceti-va aminte ca, pentru o singura declaratie a comisarului desemnat de Italia, era sa cada intreaga Comisie. Astfel de declaratii raman, nu se mai vede rasul din timpul declaratiei", a spus Basescu. O alta greseala a lui Vosganian, in viziunea lui Basescu, a fost faptul ca s-a exprimat mult prea devreme pe tema domeniilor de care ar fi dorit sa se ocupe. Șeful statului a dat ca exemplu comportamentul lui Leonard Orban, "care nu a spus nimic".

"Varujan Vosganian incearca sa-si justifice esecul in mod incorect, il pune pe seama unui lucru lansat de <Jurnalul National> si de fostul ofiter de securitate Turcu, cand problema era ca e necunoscut de UE", a spus Basescu. "Spre exemplu, putea exista o mica suspiciune legata de relatia cu Sorin Ovidiu Vintu, dar n-avea decat sa o explice. Dar in momentul in care tu esti necunoscut si ai dezavantajul ca langa doua, trei suspiciuni nu se poate adauga un portofoliu de cunoastere a celor din comisie - stai, domnule, il stiu, e un om serios, e un democrat, e un om deschis pentru Europa... La el a ramas goala partea pozitiva; era necunoscut", a explicat Basescu.

Presedintele a dat asigurari ca nu exista niciun dosar de securitate al lui Varujan Vosganian, fapt pe care il stie de la sefii de servicii de informatii. De altfel, in cursul zilei de ieri, CNSAS a confirmat ca nu isi va schimba verdictul in privinta lui Vosganian, in conditiile in care nu exista elemente noi la dosar care sa ateste ca senatorul liberal ar fi colaborat cu Securitatea. Totusi, membrii CNSAS au precizat ca i-au in calcul audierea lui Liviu Turcu, cel care a lansat acuzatiile privind legaturile cu Securitatea ale lui Vosganian.


(659 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Teodora Georgescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Basescu recunoaste ca Nastase e hartuit de Justitie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68388700485229 seconds.