Vineri, 11 Martie 2005 - 04:30 PM Aleg.RO: Traian Bãsescu:''Obiectivele vizitei în SUA au fost atinse''

Publicat de: ---

AMOS News Preºedintele României, Traian Bãsescu, ºi-a încheiat vizita de douã zile în Statele Unite, întreprinsã la invitaþia omologului sãu George W. Bush. Vã prezentãm declaraþia de presã fãcutã, la revenirea în þarã, pe Aeroportul “Henry Coandã”: “A fost o vizitã scurtã ºi extrem de productivã din punct de vedere politic ºi, din punctul meu de vedere, obiectivele au fost atinse. De asemenea, ºi din punctul de vedere al Administraþiei Statelor Unite ale Americii, obiectivele politice ºi cele de perspectivã ale relaþiilor româno-americane au fost atinse.

Consider cã reluarea problemei Mãrii Negre ºi, în mod deosebit, a Moldovei ºi Transnistriei este un lucru extrem de important în relaþiile româno-americane.

Apreciez cã vizita a consolidat nivelul relaþiilor politice ºi militare dintre Statele Unite ºi România. De asemenea, vizita a avut rostul ridicãrii nivelului de încredere între cele douã Administraþii, având în vedere cã la Bucureºti s-a produs schimbarea Administraþiei anterioare, în urma alegerilor.

Aº spune cã întâlnirea de la Pentagon a avut, de asemenea, rolul de a confirma interesul Statelor Unite pentru interesele strategice din zona Mãrii Negre, ceea ce reprezintã un pas extrem de important din punctul nostru de vedere.

Nu mai puþin importantã mi s-a pãrut concluzia preºedintelui Bush legatã de importanþa colaborãrii politice, militare, dar ºi economice, dintre România ºi Statele Unite.

Colaborarea economicã are la bazã fundamentul specific economiei de piaþã - dacã România are un mediu în care marile companii americane sã poatã investi, cu siguranþã ele se vor îndrepta cãtre România.

Discuþiile pe care le-am avut la întâlnirea cu companiile americane interesate sã investeascã în România probeazã cã mãsura reducerii fiscalitãþii a fost una dintre cele mai valoroase decizii de politicã fiscalã din România, ceea ce va stimula, în perioada imediat urmãtoare, îndreptarea cãtre piaþa româneascã a unor companii precum Ford, General Motors, ca sã nu mai vorbim de companiile specializate în producþia alimentarã. Vã pot spune cã industria alimentarã este continuu una dintre þintele investitorilor americani.

În afara întâlnirilor oficiale, vã pot spune cã m-a marcat în mod deosebit vizita la Spitalul Marinei, unde am întâlnit un numãr important de militari americani spitalizaþi în urma rãnirii în rãzboiul din Irak. Solidaritatea armatei române, pe care am transmis-o acestor militari, a fost de naturã sã-i bucure ºi sã-i impresioneze. Probabil, pentru prima datã un preºedinte al unui stat aliat viziteazã militarii americani într-un spital al marinei.

Mi s-a pãrut important, de asemenea, sã ºtim realitãþile pe care le prezintã Muzeul Holocaustului. Este timpul sã ne asumãm propriul trecut în ceea ce priveºte Holocaustul, iar educarea tinerei generaþii în cunoaºterea realitãþilor istoriei noastre mi se pare, de asemenea, foarte importantã.

Aº spune cã delegaþia românã ºi-a atins toate obiectivele, pentru cã, în afara întâlnirilor oficiale pe care eu le-am avut, au fost întâlniri ale ministrului Apãrãrii, întâlniri ale ministrului de Externe, întâlniri ale consilierilor prezidenþiali cu diverse segmente din Administraþia Statelor Unite.

Nu mai puþin importantã mi s-a pãrut întâlnirea de la Capitoliu cu un grup de senatori extrem de influenþi, care vor continua sã susþinã relaþia americano-românã ºi care s-au poziþionat pe realitatea strategicã a Mãrii Negre. Aº spune cã, la Washington, este extrem de bine înþeles fenomenul politic din jurul Mãrii Negre.

Dacã anul 1989 a însemnat un an al trecerii la democraþie a þãrilor din Europa de Est, iatã cã, în ultimele 12 luni, asistãm la un proces de democratizare a þãrilor foste membre ale Uniunii Sovietice: Georgia, Ucraina, Moldova, iar oportunitatea democratizãrii acestei zone trebuie consolidatã de statele democratice, România angajându-se, din acest punct de vedere, a fi una dintre þãrile care susþin fãrã rezerve democratizarea zonei Mãrii Negre, ca o contribuþie extrem de importantã a României la consolidarea Uniunii Europene ºi a þãrilor NATO.

Pentru cei care au frãmântãri legate de contracte, vã pot spune cã nu este în obiceiul meu sã împing la semnarea unor contracte în timpul vizitelor la nivel prezidenþial. Vizitele la nivel prezidenþial au un rost politic. Dacã vã intereseazã o informaþie legatã de finanþãri, vã pot spune cã Administraþia Americanã a suplimentat pentru anul acesta cu 40 de milioane de dolari sprijinul pentru armata românã, faþã de cei 29 milioane dolari care deja fuseserã alocaþi. Iar la anul s-a stabilit o suplimentare a sprijinului financiar cu 30 de milioane de dolari.


(512 )

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte ºtiri din sursa
AMOS News

· Alte ºtiri de la ---


Azi: Cea mai cititã ºtire din sursa AMOS News:

Traian Bãsescu:''Obiectivele vizitei în SUA au fost atinse'' | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparþin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conþinutul acestora.