Joi, 10 Martie 2005 - 09:31 AM Aleg.RO: Frauda electorala ramane in ceata

Publicat de: Ovidiu BANCHES

ziua Au trecut deja trei luni de cand parlamentarii tot promit infiintarea unei comisii de ancheta care sa verifice modul de desfasurare a alegerilor generale de anul trecut. Reprezentantii Aliantei DA si cei ai PSD nu au reusit nici pana acum sa se inteleaga asupra titulaturii si competentelor acestei structuri. Oricum, s-ar putea sa fie prea tarziu, intrucat, potrivit legii, institutiile responsabile cu depozitarea documentelor au obligatia sa le pastreze doar trei luni de la finalizarea scrutinului, dupa care acestea pot fi distruse. In locul politicienilor incremeniti in procedura, lucreaza societatea civila. Institutul pentru Politici Publice (IPP) a organizat, ieri, dezbaterea postelectorala "Institutii, practici si probleme legislative la trei luni de la alegerile generale 2004", la care au participat reprezentanti ai institutiilor responsabile, inclusiv parlamentara. Cel mai fierbinte subiect a fost cel legat de fraudarea alegerilor, fiecare invitat exprimand o viziune aparte.


Nu s-a furat cu soft-ul
Prezent la dezbatere, directorul Institutului National de Statistica, Gheorghe Vaida Muntean, s-a declarat convins ca problema fraudei cu ajutorul soft-ului este una falsa, aratand ca "expertii internationali nu au constatat nici o anomalie". De aceeasi parere au fost reprezentantii IPP si cei ai Autoritatii Electorale Permanente. Chiar si deputatul Cozmin Gusa, implicat puternic in campania electorala a Aliantei DA - formatiune din care au plecat acuzatiile legate de soft - a fost de acord ca s-a exagerat in aceasta privinta. "Nu stiu cum s-a ajuns la declaratia lui Traian Basescu privind arestarea directorului de la INS. Cred ca a fost cuprins de val", a spus Gusa.


Unde e comisia?
Pe de alta parte, fostul democrat a acuzat lipsa de reactie a institutiilor statului la sesizarile legate de frauda. Gusa a amintit ca Alianta a depus la Biroul Electoral Central o plangere vizavi de numararea voturilor. La acel document, semnat de fostii co-presedinti ai DA, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, nici pana acum nu s-a raspuns, a adaugat deputatul. In opinia lui Gusa, fraudarea alegerilor nu poate fi pusa la indoiala, intrucat exista o serie de "infractiuni dovedite", cum ar fi listele cu voturi multiple si inregistrari cu alegatori "voiajori". Totul este ca institutiile abilitate sa doreasca verificarea acestor evidente. Cozmin Gusa apreciaza ca nici actualul sef al statului nu mai vrea comisie speciala de ancheta, de teama ca nu cumva, in urma identificarii fraudelor de la turul intai, sa se ajunga la repetarea alegerilor, inclusiv a celor pentru presedintele Romaniei. Bazandu-se pe aceasta temere a lui Basescu, PSD a cerut infiintarea comisiei, a apreciat Gusa.


AEP in criza
Senatorul PD Maria Petre a admis ca in domeniul verificarii alegerilor "suntem aproape depasiti de realitate", in timp ce colegul sau de Camera, liberalul Nicolae Vlad Popa, se intreba cum de a crescut numarul de votanti cu aproape un milion, in ultimii patru ani. La dezbatere au fost prezenti si cei doi vicepresedinti ai Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Alexandru Radu si Ionel Flesariu. Avand in vedere rolul important pe care ar trebui sa-l joace aceasta institutie, special conceputa pentru problemele legate de alegeri, invitatii IPP asteptau de la cei doi solutii salvatoare. Iata ce raspunsuri au primit de la cei doi vicepresedinti. "Domnul presedinte Ioan Opris refuza orice fel de dialog cu noi. In noua luni am avut o singura intalnire. Nu stim ce e in capul dansului. Am auzit ca se lucreaza la raportul care trebuie difuzat si prezentat Parlamentului, dar ce-o fi in el, Dumnezeu stie!", a spus Flesariu. Radu i-a dat dreptate. In acel moment a luat cuvantul un alt reprezentant al AEP, consilierul Bogdan Popescu. Acesta a spus ca raportul este gata si ca va fi prezentat in curand. "Eu coordonez departamentul din care dumneata faci parte si nu stiu nimic despre acest lucru. In acest moment nu poate aparea un raport al Autoritatii, cat timp vicepresedintii nu-l stiu, nu-l vad si nu-l semneaza", a replicat Alexandru Radu, intarind tragi-comicul situatiei de la AEP.

Singurul aspect asupra caruia au cazut de acord participantii la dezbatere este ca regulile electorale trebuie revizuite, iar presedintii sectiilor de votare mai bine instruiti.



(723 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Ovidiu BANCHES


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Frauda electorala ramane in ceata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65279388427734 seconds.