Luni, 31 Iulie 2006 - 05:37 AM Aleg.RO: Un elefant printre bibelouri - primarul Videanu

Publicat de: Multimedia Politica

curentul

O panoplie cu primarii pe care i-a avut Bucurestiul din 1990 incoace ar putea fi confundata cu usurinta cu un bestiar medieval sau cu menajeria cu ciudatenii dintr-un balci de inceput de secol .

Ultimul venit, pe care il deconspira enigmaticul nume de Adriean, se straduieste zi dupa zi sa demonstreze delicatetea unui elefant printre bibelouri, incercand sa-l depaseasca in acest domeniu pe gloriosul sau predecesor, care nutrea visuri de Apolodor, amenintandu-ne un mandat intreg ca vrea sa faca podul.

Mai tinerel si mai zburdalnic, Adriean se incumeta la mai mult, promite si poduŽ, si lumanarea. Chiar mai multe, in mijlocul Bucurestiului. In asteptarea maretei pasarele, a reusit sa strice de tot Podul Grant, cu asfalt "special". Șoferii zic ca au mai vazut asemenea specialitate de asfalt numai cand ii trimiteau bunicii in vacanta, cu vacile pe tapsan.

Ziarele isi continua atacurile la adresa primarului general, cu o perseverenta egala cu imperturbabilitatea cu care acesta isi vede de "proiecte". Societatea civila se zburleste neputincioasa, Vaticanul, firesc, se cruceste, Videanu Adriean e calm ca apele Nilului dupa revarsare.

Pe linia inaugurata deja de Traian Basescu, dar cu mult mai putin succes "la public" decat acesta, Videanu are doua modalitati de a se pastra in atentia opiniei publice. Unu: lanseaza, cu o anumita ritmicitate, proiecte faraonice, spectaculoase, pe care, in general le abandoneaza, pana cand considera timpul potrivit pentru a le mai lansa o data. Doi: porneste lucrari de mici dimensiuni, minate de nenumarate scandaluri (asfaltarea, reparatiile la Podul Grant). In ambele situatii, demonstreaza elasticitatea si sensibilitatea unui tanc, complet indiferent la ceea ce se comenteaza impotriva sa.

O "curiozitate": nici macar "Ziua", care s-a dovedit cel mai virulent si mai constant adversar, nu incearca sa ii lege numele de PD si de functia detinuta in acest partid, dupa cum evita si sa ii lege modul de lucru de cel mostenit de la Basescu. Doar cand si cand se mai pomeneste de faptul ca Videanu este furnizor de servicii catre aceleasi firme ca si predecesorul sau.

Cu toate ca Videanu nu este nici un "animal politic" precum Basescu, nici nu se bucura de sustinerea - ba chiar dimpotriva - a societatii civile a Capitalei, nemultumirile la adresa primarului nu se repercuteaza in niciun fel asupra PD.

De fapt, asistam la un caz inexplicabil de bi-locatie a lui Videanu, care, atunci cand apare cu proiecte populiste (de tipul deciziei de a majora ajutoarele pentru incalzire), este vicepresedinte in PD, iar cand apare cu proiecte dubioase si blamabile, este doar primar general.

Doar netot sau foarte viclean, Videanu a inteles pana acum, din experientele de mare om de afaceri, ca ceea ce nu-ti umple teschereaua "nu se exista", dar nu poate pricepe de ce nu se bucura bucuresteanul - bucuros de mall-uri ca sufletul lui Arghezi de moarte, toamna - de ce proiectele lui de "modernizare" a Pietei Revolutiei sunt primite cu revolta.

Dupa ce va fi ridicat din umeri, asemenea lui Cocosila, zicandu-si in sinea-i: "E prosti!", primarul general al Capitalei si-a vazut din nou imperturbabil de treburi, ca si cum intre el si dorintele celor care l-au ales ar exista un paralalelism si dincolo de infinit.

Intr-un fel, societatea civila si-o cam merita. Se poate paria averea intregii clase politice contra sanselor PIN de a intra in parlament, ca toti, dar absolut toti cei care ii contesta vehement acum proiectele, l-au votat, cu familii cu tot, pe urmasul mesianicului Basescu.

Ramane de stabilit exact cu ce e vinovata Piata Revolutiei care, abia scapata, cu chiu, cu vai, din ciuruiala din 1989, i-a mirosit urat si nemodern edilului principal.

Mircea Gherbovet


(699 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Multimedia Politica


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Un elefant printre bibelouri - primarul Videanu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.80573701858521 seconds.