Miercuri, 26 Iulie 2006 - 05:57 AM Aleg.RO: Comisia SRI: demisia lui Radu Timofte este ilegala

Publicat de: ---

evenimentulzilei Alesii sustin ca cererea de eliberare din functie trebuia trimisa la parlament .

Comisia SRI sustine ca Radu Timofte este in continuare directorul Serviciului Roman de Informatii de vreme ce demisia sa nu a fost depusa la parlament.

Comisia afirma ca decizia CSAT privind prelungirea interimatului la conducerea SRI este neconstitutionala. „Comisia, constatand lipsa de constitutionalitate a acceptarii demisiei directorului SRI, i-a cerut domnului Radu Timofte sa-si exercite mandatul (...) pana la momentul in care hotararea privind numirea sa in functie isi va inceta efectul si un nou director va fi numit in conditiile prevazute de Constitutia Romaniei”, se arata intr-un comunicat semnat de presedintele si secretarul Comisiei SRI, Radu Stroe (PNL) si Ion Stan (PSD). 

Acesta din urma sustine ca, la SRI, si pentru interimat e nevoie de votul parlamentului. „Cand este vorba despre director interimar este nevoie ca acesta sa vina in parlament.

 Prin hotararea CSAT s-a suspendat practic o hotarare a parlamentului, ceea ce nu este conform Constitutiei”. El a adaugat ca „toate actele care vor fi semnate de Florian Coldea, in calitate de director interimar al SRI, pot fi lovite de nulitate”.

PD contesta legalitatea sedintei Comisiei SRI

Senatorul PD Cristache Ra-dulescu, membru al comisiei SRI, a declarat ca sedinta „fulger” de ieri nu a fost „regulamentara” deoarece membrii comisiei au fost anuntati cu o ora inainte ca aceasta sa inceapa si nu a intrunit cvorumul necesar.

El a depus o sesizare la Biroul Permanent prin care atentioneaza ca membrii comisiei s-au intrunit neregulamentar si ca nu sustine punctul de vedere din comunicatul de presa al colegilor sai.

Cotroceniul respinge acuzatiile comisiei si afirma ca CSAT nu a adoptat nicio hotarare cu privire la interimatul SRI, pentru ca asta nu intra in atributiile Consiliului.

 Administratia Prezidentiala afirma ca la SRI interimatul este reglementat de legea de organi-zare a Serviciului care prevede ca „in lipsa directorului, atributiile se indeplinesc de primul-adjunct”.

Prin urmare, „in lipsa directo-rului prin aceasta putand sa se inteleaga inclusiv demisia, interimatul este prevazut de lege fara sa se stabileasca perioada pana la care se poate prelungi”, se precizeaza in comunicat.

Documentul precizeaza ca legea nu prevede nicio perioada in care presedintele este obligat sa faca propuneri privind numirea sefului SRI.

Ce spune Legea SRI

Potrivit Legii de organizare si functionare a SRI, eliberarea din functie a directorului Serviciului Roman de Informatii se face de catre parlament, in sedinta comuna a celor doua Camere, la propunerea presedintelui Romaniei.

Legea nu prevede insa ce se intampla in situatia demisiei directorului SRI, respectiv unde se depune aceasta, la Cotroceni sau la parlament. Totusi, actul normativ stipuleaza ca directorul SRI are un prim-adjunct care este si inlocuitorul legal al acestuia. (Laura Gafencu)

Sesiune extraordinara, dupa depasirea „crizei institutionale”

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, sustine ca presedintele Basescu nu a trimis parlamentului legile sigurantei nationale. „Se incearca in ultimul timp, mai ales prin discursul presedintelui Traian Basescu, sa implice in aceasta criza parlamentul, ceea ce ne deranjeaza.

Nu este cazul ca parlamentul, chiar si indirect, sa fie acuzat ca nu a reusit sa adopte legile privind siguranta nationala. Acest pachet de legi nu a fost depus la parlament”, a spus seful Senatului.

El anuntat ieri ca sesiunea extraordinara destinata adoptarii legilor sigurantei nationale va fi programata dupa ce comisiile parlamentare de specialitate vor elabora rapoartele privind situatia de „criza institutionala profunda” din domeniul securitatii.

Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, liderii grupurilor parlamentare, ministrul pentru relatia cu parlamentul si membrii comisiilor SRI si SIE se vor intalni maine pentru a decide care va fi soarta legilor sigurantei a caror adoptare trebuie urgentata, dupa cum a cerut presedintele Basescu. (Alexandra-Livia Dordea)

Timofte: „Nu vreau sa intru in dispute sterile”

Directorul demisionar al SRI, Radu Timofte, a declarat ieri, pentru Realitatea TV, ca nu doreste sa intre in dispute sterile legate de demisia sa.

El a afirmat ca va intra in concediu si spera ca toate sa se termine in cele 10-12 zile cat va fi plecat, iar la intoarcere sa-i poata preda inlocuitorului sau, Florian Coldea, competentele.

Radu Timofte a afirmat ca seful statului le-a transmis presedintilor celor doua Camere o notificare despre demisia sa de la conducerea SRI. El nu a dorit sa spuna daca sustine sau nu opinia parlamentarilor din comisie, care considera ca el este in continuare director al SRI.

„Nu ma puneti sa comentez acest aspect. As alimenta o disputa sterila. Nu ma intereseaza aceste lucruri. Este o disputa politica intreaga ce afecteaza bunul mers al serviciilor secrete”. (Laura Gafencu)

Liberalul Radu Stroe (stanga), seful SRI, nu scapa nicio ocazie sa-i puna bete-n roate lui Traian Basescu


(500 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Comisia SRI: demisia lui Radu Timofte este ilegala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69631695747375 seconds.