Vineri, 21 Iulie 2006 - 05:33 AM Aleg.RO: Deputatul Anca Petrescu ia bani si azi de pe urma Casei Poporului

Publicat de: Eduard Pascu,Ion Ale

gardianul Desi nu i-au fost recunoscute oficial drepturile de autor pentru proiectul Casei Poporului, deputatul Anca Petrescu a beneficiat de contracte consistente cu Palatul Parlamentului, folosind o firma de-a sa si ocolind licitatia .
 Deputatul PRM Anca Petrescu s-a procopsit, de la un an la altul, cu doua case pe care le-ar fi dobandit intre anii 1995-1997. Cel putin asa reiese din declaratia de avere publicata pe site-ul Camerei Deputatilor in anul 2005. Culmea, cu un an inainte deputata a uitat sa mentioneze cele doua case. Mai mult, ea sustine in declaratia de interese ca este actionar unic la SC Anca House SRL, firma care din anul 2002 si pana in prezent a beneficiat de mai multe contracte, pe bani frumosi, pentru diferite modernizari aduse Casei Poporului. Atributia contractelor s-a facut prin negociere cu o singura sursa, iar pentru aceste modernizari nu s-au facut anunturi de participare. Deputatul PRM Anca Victoria Mira Marculet Petrescu, cunoscuta ca Anca Petrescu, a mintit atunci cand a completat declaratia de avere din anul 2004. Conform declaratiei de avere din data 10 decembrie 2004, publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, Anca Petrescu detine, din anul 1997, un teren intravilan in suprafata de 200 de metri patrati in Bucuresti si doua case: una, in suprafata de 120 de metri patrati in Sighisoara, dobandita in anul 1974 si o alta, in suprafata de 140 de metri patrati, „in Romania“, dobandita in anul 1969. In rest… nimic.
La cinci luni dupa ce a completat aceasta declaratie de avere, deputata mai „castiga“ doua case. Astfel, ea detine, conform propriei declaratii, doua mosteniri, dar si doua proprietati dupa cum urmeaza: la capitolul mosteniri apar exact casele care au fost declarate in luna decembrie a anului 2004, respectiv una dobandita in anul 1969, in Bucuresti si alta dobandita din anul 1974 in Sighisoara. Proprietatile, dobandite una in anul 1995 si alta in 1997, nu se regaseau si in vechea declaratie din anul 2004. Intrebarea este: cand a mintit doamna deputat si de ce?
Totodata deputata nu a declarat in anul 2004 colectia compusa din trei tablouri semnate de Theodor Aman, Constantin Baba si Octav Bancila dobandite, spune ea, in anul 1974 si a caror valoare totala a fost declarata ca fiind de circa 10.000 de euro.

Bani publici pentru privilegiati
Astfel, deputata Anca Petrescu a primit în perioada 2001-2005 contracte fara licitatie de circa un sfert de milion de euro la Palatul Parlamentului, contracte atribuite de Camera Deputatilor pentru lucrari de arhitectura si amenajari interioare. Mentionam ca la data incheierii primului contract obiectul de activitate al firmei deputatei nu corespundea cu datele de Ministerul de Finante. Mai mult, SC „Anca House“ nu apare la Ministerul de Finante ca ar mai fi depus din anul 2001 vreun bilant. Primul contract dintre Anca House SRL si Parlamentul României dateaza din decembrie 2001. Institutia contracta de la firma deputatei „servicii de arhitectura“ prin negociere cu o singura sursa, motivand ca avea sa protejeze drepturile de autor ale arhitectului. Valoarea acestui contract s-a ridicat la 1,7 miliade de lei vechi. Camera Deputatilor a semnat întelegerea cu firma la care Anca Petrescu era actionar unic, sustinand ca aceasta lucrase în perioada comunista la proiectul Casei Poporului, proiect impus de Nicolae Ceausescu.

Fara licitatii, fara licitatii, fara licitatii
Neorganizarea unei licitatii pentru lucrarile la Palatul Parlamentului este ilegala, deoarece atât ORDA, cât si Ordinul Arhitectilor nu sunt de acord cu faptul ca Anca Petrescu ar avea „drept de autor“ pe aceasta cladire. Practic, ea era unul dintre angajatii institutului care a realizat proiectul lui Ceausescu. Petrescu, ca si alti arhitecti din Comitetul de Realizare a Casei Poporului de la Institutul de Proiectare Carpati, avea de fapt scopul de a face pe plac visurilor megalomanice ale fostului dictator, iar acest lucru nu îi da dreptul sa pretinda ca ar detine „drepturile de autor“. Suma la care se ridica acest contract, de 1,7 miliarde de lei vechi, reprezinta „amenajarea spatiilor pentru Senatul Romaniei“ si a centrului SECI. Pe 29 iulie 2002, conducerea Camerei Deputatilor mai semneaza un contract de 2,5 miliarde de lei pentru care firma Ancai Petrescu trebuia sa realizeze proiectul mutarii Senatului în Palatul Parlamentului, amenajarea Centrului SECI si pentru diferite alte proiecte de modificare a interiorului Camerei Deputatilor. În iulie 2003, firma primeste un nou contract de 3,6 miliarde de lei pentru amenajarea spatiilor destinate Camerei Deputatilor in vederea mutarii Senatului Romaniei. La fel nu a fost publicat nici un anunt de participare. In luna decembrie 2004, înca aproape jumatate de miliard de lei. Cu toate ca era la sfarsitul anului 2004, in proiectul de achizitie publica se spune: „(…) proiectare necesara a lucrarilor de investitii programate a se executa in anul 2004 (!?) la obiectivul de investitii «Palatul Parlamentului»“.

Atributia de noi contracte continua si in anul 2005. Pe 18 august, SC Anca House SRL incheie un nou contract in valoare de 1,5 miliarde de lei vechi. La fel, tot prin negociere cu o singura sursa si fara publicarea unui anunt de participare. Desi era deja la jumatatea anului 2005, banii au fost alocati tot pentru „investitii programate a se executa in anul 2004 la obiectivul de investitii «Palatul Parlamentului»“. In luna decembrie 2005, conducerea Camerei Deputatilor mai plaseaza firmei lui Anca Petrescu, un contract in valoare de 894 milioane de lei vechi, tot pentru lucrari care „urmeaza a se executa in anul 2004“, tot prin aceleasi procedee ca mai sus. Adica, tot prin negociere cu o singura sursa si fara publicarea unui anunt de participare. Anul acesta, in luna iunie, deputata Anca Petrescu, ca actionar unic la SC Anca House SRL, a mai primit un contract in valoare de 1,4 miliarde de lei, de data aceasta pentru „investitii care urmeaza a se derula in anul 2006“, dar metodele au fost aceleasi: fara licitatie si fara anunt de participare.

Firma vånduta, sediul acasa la Anca Petrescu
Conform datelor din acest an de la Registrul Comertului, actionar majoritar la societatea Anca House SRL este Mariana Mandita, iar administrator este un anume Florea Minodor. Cu toate acestea, firma si-a mentinut sediul vechi si anume acasa la Anca Petrescu, in sectorul 1.

Drepturi de autor pe Casa Poporului
Intr-o scrisoare din anul 1990, un grup de arhitecti, in frunte cu profesorul arhitect Gheorghe Ionescu „Negru“(n.red – cel care a pus bazele Institutului de Proiectare Carpati si fost director intre anii 1972 - 1982), atragea atentia asupra unor probleme privind-o pe arhitecta Anca Petrescu. Astfel, conform acestei scrisori aflam ca „in perioada 1977-1979, cand s-au initiat primele studii de sistematizare pentru noul centru politico-administrativ, au fost constituite 17 colective, dintre cei mai reputati arhitecti ai tarii, in spatele carora se aflau cele mai mari organizatii de proiectare din Capitala si din tara. In acest context, a fost introdusa pe usa din dos de catre Nicusor (n.red – Nicu Ceausescu), o asa zisa , care nu apartinea nici unui institut. In fruntea echipei, ilustra necunoscuta, Anca Petrescu, susanista colectivului particular.(…) Am incercat sa aflu ce a facut in cei zece ani de la absolvire. Nu proiectase nici macar o cabina de poarta! Am cercetat atunci la Institutul de Arhitectura, daca nu cumva a fost un element deosebit. Dar de unde! Mediocra in toti anii de studii, repetenta in anul III la Atelierul de Proiectare ! Alti trei din colectivul de sapte persoane pe care-l conduce, tot mediocri, repetenti, iar unul chiar repetent de doua ori si apoi exmatriculat. (…) Tot timpul a dictat (n.red – Anca Petrescu) fara rusine arhitectilor competenti ce i-au fost subordonati cu forta, ce sa faca si cum sa faca, spre a fi pe placul dictatorilor.“

Proiectul apartine I.P. Carpati
Doctorul arhitect Niculaie Vladescu, fost director al I.P. Carpati in anul 1982 ne-a declarat ca „nu este corect ca Anca Petrescu sa sustina ca ea are drepturi de autor asupra Proiectului Casa Poporului avand in vedere ca la aceasta constructie au lucrat sute de arhitecti. Da, ar fi fost corect ca drepturile de autor asupra Proiectului Casa Poporului sa fie detinute de Institutul de Proiectare Carpati. Este adevarat ca Anca Petrescu a fost impusa fostului director prin mai multe presiuni. Ea se remarcase ca un interlocutor supus cuplului dictatorial. Tema pe care am avut-o toti arhitectii cand s-a cerut proiectarea unui nou centru politico-administrativ a fost construirea pe o suprafata de 80.000 de metri patrati. Ei bine, Anca Petrescu a supralicitat, altfel ajungandu-se la faraonica constructie de azi. Din toate machetele care au fost propuse au ramas doar 5-6 lucrari care au fost prezentate la Sala Plenarelor de la CPEx actualmente Sala Omnia. Era inclusiv macheta ei care nu seamana deloc cu produsul finit de astazi. Spre exemplu macheta ei nu prevedea ferestre si nici nu avea curtile de lumina care au fost adaugate de la celelalte proiecte. La acest proiect au participat nume sonore ale arhitecturii din Romania: Delea, Alexandru Iosu, Nicolae Porumbescu si altii din tara. Cand am auzit ca Anca Petrescu revendica drepturile de autor asupra Casei Poporului am trimis un memoriu la Uniunea Arhitectilor. Aceasta a trimis mai departe printr-o casa de avocatura o sesizare la ORDA. Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor si-a declinat competenta spunand ca «in arhitectura nu exista drepturi de autor pentru o astfel de lucrare». Sa va mai spun ceva. Anca Petrescu a sustras din Institut, dupa Revolutie, o serie de planse ale corpurilor E3 - E4 care nu ii apartineau. Aceste planse au fost proiectate in atelierul pe care il conduc eu. Spre exemplu coloanele din lateralele cladirii au fost proiectate de mine. In 2001, a fost data afara din Institutul de Proiectari pentru absente repetate. Ea a incercat sa motiveze absentele aducand niste certificate medicale care s-au dovedit a fi false. Din cate stiu a fost condamnata noua luni, dar, ulterior, s-a reabilitat. In anul 1982, dupa ce au plecat 33 de colegi de la Institut, printre care si Gheorghe Ionescu, am fost numit director. Atunci chiar si echipa condusa de ea s-a dizolvat“, a conchis doctorul arhitect Niculaie Vladescu.

Contactata telefonic, deputata Anca Petrescu a spus: „Acum sunt intr-o sedinta aici la Camera Deputatilor si nu pot sa vorbesc. Dar despre ce este vorba?“

Rep: „Despre declaratiile dumneavoastra de avere din anii 2004 – 2005“.
Anca Petrescu: „Acum nu pot fiindca sunt intr-o sedinta si in plus nu sunt nici in Bucuresti“, a incheiat deputata, cerandu-si scuze ca nu mai poate vorbi.
 Si-a vandut siesi un teren
In ianuarie 2005, deputata a vandut catre firma SC Anca House SRL un teren la pretul de 20.000 de euro. Conform declaratiei de interese depusa la Camera Deputatilor in anul 2004, deputata Anca Petrescu este asociat unic la SC Anca House SRL, firma care ar fi in curs de cesionare. Conform datelor de la Ministerul de Finante, firma SC Anca House SRL care are codul unic de inregistrare 3022909 desfasura, in anul 2001, „comert cu amanuntul neefectuat prin magazine“. 


(656 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Eduard Pascu,Ion Ale


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Deputatul Anca Petrescu ia bani si azi de pe urma Casei Poporului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65969896316528 seconds.