Miercuri, 09 Martie 2005 - 07:13 AM Aleg.RO: Basescu vrea anticipate pentru a-l schimba pe Tariceanu cu Stolojan

Publicat de: Adriana Tiganila

gardianul Presedintele Traian Basescu e decis sa impuste mai multi iepuri deodata. El vrea sa arate pisica PSD, sigur ca anticipatele ar da un si mai mare castig electoral Aliantei PNL-PD, vrea sa urecheze PUR care, fie vorba intre noi, ar fi trebuit sa renunte la baletul politic si vrea sa-l aiba pe bunul lui prieten Stolo drept interlocutor la Palatul Victoria. Adica premier. Aruncate pe piata, luni noaptea, in direct, la o ora de maxima audienta si taman inaintea plecarii in SUA, seful statului lasa in urma o ceata la adapostul careia, oricum, va face tot ce il taie capul. In fond, e o trasatura definitorie a presedintelui! Dupa cum evolueaza lucrurile si dupa lipsa de "reactie rapida" a clasei politice, are si sorti de izbanda.


Drapelul si vatra

Basescu a precizat ca, in miza alegerilor anticipate, Alianta PNL-PD are oricand in Theodor Stolojan "un excelent port-drapel". Intrebat ce va face Alianta PNL-PD in campanie, avand in vedere ca nici el, nici Theodor Stolojan nu pot fi pe metereze, Traian Basescu a replicat: "De ce credeti ca domnul Stolojan nu poate fi? Domnul Stolojan s-a refacut. Alianta are oricand un excelent portdrapel, element pe care eu il am in vedere cand vorbesc de anticipate. Nu vorbesc in orice conditii". Basescu a adaugat ca alegerile anticipate sunt un mecanism democratic si constitutional si ca pentru declansarea lor este necesar sa fie "in acord" cu primul-ministru. El n-a detaliat, insa, in ce anume ar putea consta acordul, dar, daca judecam dupa portdrapel, intelegem ca ar fi vorba mai degraba de lasarea lui Tariceanu la vatra, decat de o intelegere politica. Daca adaugam si criticile aduse lipsei de performanta guvernamentala, nici nu putem ajunge la alta concluzie: In laboratoarele de la Cotroceni, primele minti luminate ale patriei au constatat insanatosirea lui Stolojan si "gripa" pe care urmeaza s-o contactele, pe cale politica, premierul Calin Popescu Tariceanu.


Eficienti cu derogare

Nu dam in bumbi care dintre cei doi liberali, Theodor Stolojan sau Calin Popescu Tariceanu, a fost, este sau va fi mai eficient in postura de premier pro-integrare in UE. Ne limitam, pentru ca oricum aceste declaratii spun multe, la lipsa de fair-play a presedintelui fata de premierul actual. A lui Stolojan fata de un coleg de partid si echipa. A unui ex-presedinte democrat care le fura presul colegilor liberali de Alianta, decizand in numele si in locul lor repartizarea functiilor politice. A dorintei unui politician de a le face si desface prea repede pe toate, de unul singur, ca un imparat cu 22 milioane de argati. Fara ca macar sa-si asigure spatele, cum spune romanul: Daca planul esueaza, ce sustinere publica ar mai avea Tariceanu, ca premier, pentru aplicarea costurilor integrarii? Cat de des s-ar face comparatie intre cei doi liberali, la orice nemultumire sindicala? Cat ar avea de pierdut Alianta? Cate orgolii s-au revitalizat, daca tot se poate sa ai trimestrul si guvernul?


Insatisfactii degeaba

Basescu a afirmat, de asemenea, ca "luna de miere" dintre el si Guvern a trecut si ca are unele "insatisfactii" in legatura cu activitatea la zi a Executivului. Mierea s-a epuizat, spune Basescu, pentru ca Guvernul nu a elaborat proiectul legii care sa transforme evaziunea fiscala in act criminal si ca nu au fost eliminate din legislatia in domeniu prevederile referitoare la derogarile de la lege, acordate cu aprobarea premierului sau a ministrului de resort. Premierul Calin Popescu Tariceanu a raspuns, ieri, criticilor lansate de presedintele Traian Basescu. El spune ca termenul-limita pentru elaborarea legislatiei privind evaziunea fiscala este 31 martie, data pana la care vor fi operate modificarile necesare. Tariceanu sustine ca derogarile fiscale permise de lege sunt exceptii care nu au fost aplicate de actualul ministru al finantelor si ca sprijina politica promovata de ministrul Ionut Popescu de a nu acorda facilitati de plata sau derogari. Elegant, desi a aflat deja o tara intreaga, Tariceanu a adaugat ca nu cunoaste afirmatia prezidentiala legata de port-drapelul Aliantei. Ce sa fi raspuns?


Alte scuze motivante

Basescu a precizat ca, in calitate de sef al statului, observa o "fragilitate" a majoritatii parlamentare, majoritate care poate claca in momentele dificile. El a adaugat ca Executivul trebuie sa adopte o serie de masuri foarte serioase, ca "decont" a ceea ce nu s-a facut pana acum, cum ar fi cresterea cu 70-80 la suta a preturilor la energie pana la 1 ianuarie 2007, eliminarea subventiilor din minerit, restructurarea siderurgiei. Si aici, rezolvarea ar fi tot anticipatele. Problema este ca, tot invocandu-le, riscul de a le demonetiza e urias si poate deveni bumerag. Mai bine tai, si abia apoi arati foarfecele. Muncesti mai mult, vorbesti mai putin si ai si satisfactia lucrului bine facut.


Constitutie biblica

Traian Basescu a precizat ca, in calitate de presedinte, nu are dreptul sa nu-si puna urmatoarea intrebare: "In ce masura toti cei patru aliati din guvernare vor ramane solidari?". Intrebat ce va face in situatia in care Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu cade, iar liderii diverselor partide il anunta ca s-a constituit o alta majoritate, respectiv PSD-UDMR-PUR sau PNL-PSD-UDMR, Basescu a declarat ca va uza de drepturile constitutionale. El a precizat ca, potrivit Constitutiei, atunci cand nici un partid nu detine majoritatea, desemnarea primului-ministru este o problema de port-drapel care revine strict sefului statului. "Din acest punct de vedere este foarte greu sa impui presedintelui ceva ce nu vrea", a mai spus Basescu. Intelegem ca reversul medaliei e prerogativa constitutionala...


Mandat de campanie

"Oameni buni, avem de facut aceste legi pentru ca sunt conditie in cele 11 angajamente europene, dar nu avem majoritate in Parlament, pentru ca unul din aliati s-a razgandit", suna explicatia diplomatica posibil de pus pe tapet la anticipate. Asa, e convins Basescu, populatia "nu va ramane inerta" la o astfel de explicatie, ci va reactiona "pozitiv". In plus, Basescu e sigur ca o coabitare politica, datorata rezultatului mai slab pe care Alianta l-ar obtine prin anticipate "este lucrul de care, deocamdata, Romania nu are nevoie". Asa incat romanii trebuie sa-si suflece manecile si sa voteze intr-un suflu. Aici, Basescu reuseste sa fie el insusi port-drapelul institutiei prezidentiale: Da exact aceleasi povete cu care Ion Iliescu ne-a incantat, in campanie, cu PSD.


Arta, fler si oua

Basescu a precizat ca este o "arta" sa-ti asumi responsabilitatea declansarii alegerilor anticipate care, din punct de vedere legal, va sta in primul rand pe umerii premierului, si sa ai "flerul" sa le declansezi la "momentul oportun". El a apreciat ca, din acest punct de vedere, opozitia lui Ion Iliescu, in urma cu doi ani, cand PSD dorea sa organizeze alegeri anticipate, a fost o "eroare politica". Basescu a precizat ca atunci a spus: "Doamne, ce bine a facut presedintele Iliescu!", deoarece a facut "un mare serviciu opozitiei", care atunci nu era nici macar asezata ca alianta. Asa incat, pentru a nu mai repeta o eroare prezidentiala, producem anticipate pe banda rulanta. Pana cade curentul.


(636 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Adriana Tiganila


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Basescu vrea anticipate pentru a-l schimba pe Tariceanu cu Stolojan | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6574170589447 seconds.