Vineri, 14 Iulie 2006 - 05:46 AM Aleg.RO: Primaria Timisoara in criza de transparenta

Publicat de: ---

evenimentulzilei Municipalitatea a pierdut un proces pentru ca nu a comunicat informatii de interes public reprezentantului unui ONG .

 Fostul consilier judetean Teodor Pit, reprezentant al unui ONG, a castigat un proces cu Primaria Timisoara, pentru incalcarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public.

Pit vrea acum sa solicite instituirea de sechestru pe un bun al Primariei, optiunea sa fiind masina de serviciu a primarului Gheorghe Ciuhandu.

Totul a inceput in luna decembrie a anului trecut cand Pit a facut o solicitare prin Legea 544 Primariei sa raspunda la intrebarea daca a depus declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si obligatiile de plata pentru buget potrivit Legii 19/200 privind sistemul public de pensii.

 „Mentionez ca prin pezenta fac referire la declaratiile pentru consilierii locali care se incadreaza la art. 5 alin. 1, punctul II din Legea 19”, arata Pit in scrisoarea adresata Primariei. 

Dupa o luna si jumatate de la aceasta adresa (termenul de raspuns la o petitie este de 30 de zile), Pit primeste un prim raspuns.      „Marius Martinescu, mai destept ca Ciuhandu”      „Institutia noastra depune lunar declaratia privind obligatiile catre buget prevazute in Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii cu privire la personalul din cadrul aparatului de specialitate a Consiliului Local si a serviciilor publice subordonate acestuia”, se arata in raspunsul semnat de primarul Gheorghe Ciuhandu si secretarul Primariei, Ioan Cojocari. 

Pe scurt, Pit intreaba de consilieri, primarul vorbeste de angajatii primariei. Pe data de 3 martie a.c. Pit revine cu o alta scrisoare in care mentioneaza expres ca s-a referit la consilierii locali.

De aceasta data, dupa numai 20 de zile, pe 23 martie, primeste un raspuns identic cu primul, referitor la angajatii Primariei. „Era o intrebare foarte simpla.

Primaria trebuia sa raspunda: da sau nu. A platit sau nu a platit. Primarul Lugojului, Martinescu, a fost mult mai destept decat Ciuhandu. Mi-a raspuns ca nu a platit”, afirma Pit.      Vrea daune, masina primarului      Fiindca nu a primit raspuns nici de aceasta data, Pit actioneaza in judecata Primaria pentru incalcarea Legii 544. In sentinta data pe data de 15 mai, Tribunalul Timis ii da castig de cauza lui Pit. 

„Admite cererea formulata de reclamantul Pit Teodor (…) impotriva paratei Primaria Municipiului Timisoara. Obliga parata sa comunice reclamantului informatiile de ordine publica solicitate prin cererea din data de 3 martie 2006”, se arata in decizia instantei.

In intampinarea depusa de Primarie la proces, semnata de primarul Gheorghe Ciuhandu si secretarul Ioan Cojocari, este sustinuta teza ca informatiile solicitate de Pit nu ar fi de interes public.

 Lucru demontat insa de judecatori. In termen de 30 de zile de la promulgare, Pit trebuia sa primeasca datele solicitate, lucru care nu s-a intamplat.

Ca atare, el vrea sa se indrepte acum din nou impotriva Primariei si sa solicite daune. S-a oprit exact la masina de serviciu a primarului. „Domnul primar Ciuhandu ne tot vorbeste de transparenta si de respectarea legilor. Consatat ca nu-i pasa sub nicio forma de lege. Acum va trebui sa plateasca pentru acest lucru”, a comentat Pit.      Primaria datoare la Casa de Pensii      Potrivit legii pensiilor promulgata in aprilie 2001, primariile si consiliile judetene sunt obligate sa vireze contributiile sociale pentru consilieri. Acest lucru este prevazut in lege, dar si confirmat intr-o adresa pe care Pit a primit-o de la Casa Nationala de Pensii. 

Ioan Caprariu, directorul Casei de Pensii Timis, confirma prevederea legala, mentionand insa ca nu prea este respectata. „Potrivit legii, da, trebuie sa achite aceste obligatii.

Exista insa o discutie mare la nivel national pe acesta tema, iar in multe judete nu se colecteaza acesti bani. Sunt multi consilieri care nu vor sa achite contributia fiindca, pe langa angajator, si lor trebuie sa li se retina 9,5 la suta din indemnizatie. Colectarea fondurilor, insa, nu o face Casa de Pensii, ci finantele, ANAF-ul, care ulterior le vireaza la noi”, ne-a declarat Caprariu. 

Dumitru Popovici, directorul general al Directiei de Finante Timis, spune la randul lui ca acesti bani trebuie colectati. „Da, acum am descoperit acest lucru si e bine ca s-a declansat problema.

 Angajatorul, primaria in cazul de fata, trebuie sa vireze 19,75 la suta din indemnizatie, iar consilierii, 9,5 la suta. Trebuie calculate aceste sume pe ultimii trei ani si incasate de la Primarie. Dupa o estimare la prima vedere e vorba totusi de foarte multi bani”, ne-a declarat Popovici.    „Care-i problema lui Pit?”      Sefii Primariei privesc inca de sus problema, chit ca au pierdut un proces pe aceasta tema. „Ce treaba are Pit cu noi? E consilier local? Nu! Care-i problema lui? El vrea scandal. Am pierdut procesul? Nu stiu.

O sa vin la Timisoara si ma interesez”, ne-a declarat secretarul Ioan Cojocari, aflat la Mangalia la o instruire. Legea 544 nu limiteaza accesul la informatii doar pentru cei direct implicati. Directorul economic, Adrian Bodo, aflat si el la Mangalia, a declarat sec, fara sa motiveze: „Nu am achitat banii!”.              

Teodor Pit vrea sa ia masina primarului dar nu are nevoie de soferul bodyguard


(494 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Primaria Timisoara in criza de transparenta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54076814651489 seconds.