Vineri, 14 Iulie 2006 - 05:45 AM Aleg.RO: Recuzarea lui Mircea Dinescu, ca membru CNSAS, împarte parlamentarii juriști în două tabere

Publicat de: Marius NEGULESCU

AMOS News AndonSergiuIntentia deputatului PC, Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu, de a demara demersurile de recuzare a lui Mircea Dinescu, din calitatea de membru al Colegiului CNSAS, si de a-l da in judecata "din cauza vocabulelor la adresa liderului PC" este privita diferit de catre parlamentarii juristi, care oscileaza intre caracterul de instanta sau nu pe care l-ar avea aceasta institutie, informează AMOS News. Deputatul PD Daniel Buda, membru al Comisiei juridice a declarat ca nu se poate pune problema recuzarii unui membru al Colegiului, deoarece aceasta nu functioneaza in regimul unei instante. "Colegiul CNSAS nu este o instanta de judecata, asadar nu se poate vorbi de institutia recuzarii", a declarat Buda.

Buda a sustinut ca un conflict intre CNSAS si Voiculescu nu poate fi mediat decat de Comisiile juridice ale Parlamentului, de vreme ce legea de functionare a acestei institutii nu prevede ca un membru al Colegiului poate fi recuzat.

Deputatul PD a apreciat insa ca in cazul in care acest caz ar fi supus atentiei comisiilor parlamentare de resort, deputatul PC, Sergiu Andon s-ar afla intr-o situatie de incompatibilitate morala, izvorata din dubla sa calitate: de avocat al lui Dan Voiculescu si de presedinte al comisiei juridice a Camerei Deputatilor.

La polul opus, pentru deputatul PRM, Lucian Augustin Bolcas, recuzarea unui membru al CNSAS este realizabila, deoarece colegiul are statut de instanta. "Este vorba despre o procedura cu caracter contencios, drept urmare se aplica toate principiile care guverneaza o judecata impartiala", a declarat Bolcas.

Desi legea de functionare a CNSAS nu prevede procedura recuzarii, parlamentarul PRM sustine ca se poate merge pe procedura precedentului deja creat la nivel european."Exista hotarari ale CEDO care prevad ca impartialitatea unei hotarari data de o instanta, in sens larg, depinde si de componenta membrilor respectivei instante. Existand un real conflict de interese, existand o banuiala asupra unui membru, se poate folosi principiul incompatibilitatii", a conchis Bolcas.

Senatorul PSD Serban Nicolae, nu este insa de acord cu acest punct de vedere. "Doar legea CNSAS este aplicabila", a spus parlamentarul social-democrat, mentionand ca respectivul act normativ nu contine nici o referire la procedura de recuzare a unui membru al colegiului. El atrage atentia asupra faptului ca o recuzare ar insemna practic o inlocuire temporara a unui membru CNSAS, masura imposibila, deoarece nu este precizata prin legea de functionare a acestei institutii.


(470 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Marius NEGULESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Recuzarea lui Mircea Dinescu, ca membru CNSAS, împarte parlamentarii juriști în două tabere | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63991403579712 seconds.