Miercuri, 12 Iulie 2006 - 05:55 AM Aleg.RO: Primaria Ramnicu-Valcea se muta dupa gratii

Publicat de: ---

evenimentulzilei Concluzia casetelor video care au dus la arestarea lui Gutau: refuz verbal, aprobare prin gesturi .

Municipiul Ramnicu-Valcea a ramas fara primii doi edili ai orasului. Curtea de Apel a decis ieri ca si primarul Mircia Gutau sa fie arestat, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, viceprimarul Nicolae Dicu a fost trimis dupa gratii.

Cei doi sunt acuzati de mita si complicitate la mita, dupa ce au luat de la un om de afaceri local 20.000 de euro pentru eliberarea unui certificat de urbanism. Ironia sortii, cu doar o saptamana inainte de arestarea celor doi, angajatii primariei au fost obligati sa poarte in piept insigne cu un slogan antispaga.

Acuzarea pe casete video

La baza arestarii primarului valcean au stat o serie de probe noi depuse de procurorii DNA: casetele video realizate in timpul urmaririi celor doi edili.

Completarea materialului probator a avut loc in conditiile in care, la termenul de vineri, judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis lasarea in libertate a primarului pentru ca la dosar nu existau decat stenogramele discutiilor. Concluzia preliminara a acestor stenograme a fost ca Mircia Gutau a refuzat verbal mita oferita de Crinu Popescu.

Mita din toaleta

Luni, situatia s-a schimbat complet. Judecatorii au urmarit o serie de casete video in care se vedea clar cum primarul face cu mana semne de aprobare a mitei. „Cand a intrat denuntatorul, Gutau nu a facut un gest de refuz, ci un gest aprobativ, din mana”, a explicat magistratul.

„Si-au transformat slujbele in sursa de venituri ilicite”, a completat si procurorul. Acesta a adaugat ca locul unde s-a realizat flagrantul, toaleta unui hotel, nu denota faptul ca era vorba despre o tranzactie comerciala, asa cum ar fi sustinut Dicu in primele declaratii.

Aparati de avocati celebri, fostul ministru de interne Doru Viorel Ursu si fostul procuror sef Marian Nazat, si sustinuti pe parcursul procesului de mai multe zeci de valceni, sositi inca de dimineata la Curtea de Apel Bucuresti, cei doi inculpati au sustinut ca a fost vorba despre o inscenare, pusa la cale de denuntatorul Crinu Popescu si ca la mijloc sunt interese locale.

„Este mafia locala. La ultimul sondaj de opinie, 83 la suta din populatia orasului avea incredere in mine”, a incheiat primarul Mircia Gutau.

Urmeaza excluderea

Pentru Gutau urmeaza excluderea din PD, ne-a declarat ieri liderul democrat Emil Boc. „Vom aplica acelasi tratament politic ca in cazul viceprimarului”, a adaugat el. Viceprimarul Nicolae Dicu a fost exclus luni din partid, dupa ce instanta a decis arestarea sa pentru 29 de zile. Liderii democrati nu luasera nicio decizie insa in cazul lui Gutau, motivand ca propunerea DNA nu a fost confirmata. (Clarice Dinu)

Primarul, luat prin surprindere

In momentul in care a aflat hotararea instantei, primarul bea bere. El a ramas socat de decizia instantei si a incercat sa se disculpe, sustinand in continuare ca este nevinovat.

 „Am ramas blocat, mai ales ca sunt complet nevinovat. Sunt daramat, sunt distrus ca om si ca tot ce vreti pentru ca nu am luat niciun ban. Nu stiu ce voi face, voi respecta decizia instantei”, a declarat primarul.

Imediat dupa aceea, Mircia Gutau s-a dus pana la sediul primariei, dupa care s-a intors acasa si s-a pregatit de plecare. In jurul orei 14.00, el a iesit din casa, impreuna cu sotia si cu soferul sau, s-a urcat in masina primariei si a plecat la Bucuresti.

Prefectul de Valcea, Anuta Handolescu, a declarat ca va trebui sa emita o hotarare de suspendare din functie a primarului. „In momentul cand mi se comunica in scris decizia definitiva de arestare a primarului si a viceprimarului va trebui sa emit o decizie de suspendare din functie a celor doi.

 Urmeaza ca astazi sa aiba loc o sedinta extraordinara a consiliului local, in timpul careia va fi desemnat prin vot secret un al doilea viceprimar, apoi, tot prin vot secret, unul dintre cei doi va fi desemnat primar pentru 99 de zile, cat prevede legea”, a spus prefectul Anuta Handolescu. (Manu Mirela)

 

Primarul Mircia Gutau se grabeste sa-si ia locul in spatele gratiilor, alaturi de adjunctul sau


(408 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Primaria Ramnicu-Valcea se muta dupa gratii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.79070901870728 seconds.