Miercuri, 12 Iulie 2006 - 05:54 AM Aleg.RO: Adrian Moraru: "Se încalcă Constituția"

Publicat de: Ramona NĂSTASE

AMOS News Președintele Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu și Transparancy International Romania au supus, astăzi, dezbaterii necesitatea înființării Agenției Naționale de Integritate (ANI). Reprezentantul Institutul pentru Politici Publice a apreciat că "unele articole prevăzute în această lege încalcă Constituția", informează AMOS News. Dezbaterea publică despre ANI, la care au luat parte senatori, deputați, miniștri, dar și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale s-a axat, în primul rând, pe independența noii instituții și zonelor pe care aceasta le acoperă.

"Se dorește o instituție independentă, care să asigure un control consecvent și eficient privind declarațiile de avere, conflicte de interese și situațiile de incompatibilitate", a precizat Laura Ștefan, director în Ministerul Justiției.

Proiectul, inițiat de actualul Minister al Justiției, a fost criticat de către reprezentanții organizațiilor neguvernamentale.

"Declarațiile de avere, conflictele de interese și incompatibilitatea, nu au nimic în comun, decât natura lor administrativă. A le pune împreună, nu mi se pare o idee bună", a spus Radu Nicolae, reprezentant al Centrului de Resurse Juridice.

Reprezentantul Institutul pentru Politici Publice, Adrian Moraru consideră că "unele articole prevăzute în această lege încalcă Constituția. Ori modificați programul de guvernare, ori legea trebuie să sufere modificări". De asemenea, și reprezentantul Asociației Orașelor din România, Emil Proscanu s-a arătat foarte neîncrezător în acest proiect. "Mă îndoiesc că acest proiect va eradica corupția. Am temeri în ceea ce privește acest proiect".


În dorința de a oferi o soluție la problema controlului averilor și conflictelor de interese, au apărut divergențe cu privire la modul în care ar trebui să arate ANI. Astfel, au luat formă două proiecte de lege.

Unul a fost redactat, în 2004, de Transparency International România, asumat cu minime modificări de Ministrul Justiției de la acea dată, adoptat de Camera Deputaților în septembrie 2004 și blocat ulterior în Comisia Juridică al Senatului.

Al doilea proiect a fost inițiat de actualul Minister al Justiției, în urma unei recomandări din raportul de audit al Fredoom House, asumat prin noua Strategie Națională Anticorupție și trecut prin trei variante succesive până la forma actuală.


(390 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Ramona NĂSTASE


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Adrian Moraru: "Se încalcă Constituția" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.78509712219238 seconds.