Marți, 11 Iulie 2006 - 05:51 AM Aleg.RO: Basescu bate obrazul Marii Britanii pentru mentinerea vizelor

Publicat de: Teodora Georgescu

curentul

Presedintele Traian Basescu se asteapta ca si Marea Britanie sa abordeze problema ridicarii vizelor pentru cetatenii romani, dupa modelul Statelor Unite . "Pana dincolo de Ocean, avem un stat in Europa care inca impune vize pentru cetatenii romani. Ne-am astepta la o reactie mai rapida din partea Angliei pentru rezolvarea problemei vizelor", a declarat ieri seful statului. Dupa ce a batut obrazul Marii Britanii ca nici macar nu a luat in discutie subiectul privind relaxarea politicii de vize fata de Romania, Basescu a declarat ca sunt "binevenite" si la "momentul oportun" discutiile din Senatul SUA referitoare la posibila ridicare a vizelor pentru cetatenii romani. In opinia sa, astfel de dezbateri reprezinta "semnul unei normalizari, al unui avantaj acordat intr-un singur sens".

Principiul "soldati contra vize", negat

Basescu a negat faptul ca Romania ramane cu trupe in Irak in schimbul ridicarii vizelor de catre SUA. "Prezenta noastra in Irak nu este legata de vize, ci rezulta din obligatiile stipulate in Rezolutia 1483 a Consiliului de Securitate al ONU. Ne preocupa faptul ca, in timp ce cetatenii americani nu au nevoie de viza pentru a veni in Romania, cetatenii romani au nevoie, pentru a merge in Statele Unite", a explicat Basescu. El a intarit acest lucru, declarand ca "in orice caz, principiul <soldati contra vize> nu este un principiu care este modul de a aborda aceasta problema al statului roman".

Traian Basescu este de parere ca romanii nu se mai duc in Statele Unite din interes turistic, ci mai mult din dorinta de a merge la studii. "As face mentiunea ca romanii au trecut demult de faza la care ar calatori sa invadeze cu turismul SUA. Romanii au 16 ani de cand circula liber in lume. SUA raman o zona, o destinatie de interes, in mod deosebit pentru tinerii care studiaza in SUA, turismul fiind indreptat catre alte zone decat SUA in momentul de fata", a declarat Basescu. Șeful statului si-a expus asteptarile cu privire la politica de vize dusa de cele doua tari avandu-l alaturi de el pe presedintele ceh, Vaclav Klaus, aflat in vizita oficiala in Romania. La randul sau, Vaclav Klaus considera ca regimul vizelor din SUA si Marea Britanie nu trebuie influentat de numarul de contingente militare aflate pe teatre de operatii pe mapamond. El a precizat ca Cehia respecta "100%" dreptul fiecarei tari, inclusiv SUA, de a-si stabili regimul de vize.

Situatia agriculturii ar putea bloca fondurile UE

Cei doi presedinti s-au intalnit insa pentru a discuta despre relatiile dintre Romania si Republica Ceha si despre aderarea noastra la Uniunea Europeana, Cehia fiind una dintre primele tari care au ratificat Tratatul de aderare a Romaniei la UE. Basescu si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu starea agriculturii, pe care o considera "o problema" ce ar putea sta in calea primirii fondurilor comunitare destinate acestui domeniu. "Romania indeplineste, in prezent, criteriile de aderare la Uniunea Europeana, singura problema fiind agricultura, a carei eventuala nerezolvare ar bloca fondurile destinate domeniului, si nu accesul in UE", a declarat ieri Basescu dupa intalnirea cu presedintele ceh.

Din nou despre Republica Moldova

Și pentru ca tot au abordat subiectul integrarii Romaniei in UE, nu a lipsit din discutii nici cel al raporturilor UE cu statele din Balcanii de Vest, precum si cu tarile din regiunea extinsa a Marii Negre. Moment prielnic pentru Traian Basescu de a deschide discutia despre Republica Moldova. "Am abordat problematica bilaterala, probleme legate de Balcanii de Vest si problematica legata de nevoia ca pentru Moldova sa se gaseasca o solutie care sa fie conectata cu Balcanii de Vest in procesul de integrare in Uniunea Europeana", a declarat Basescu. "Noi nu am dat niciun fel de sfaturi, pentru ca noi suntem convinsi ca Romania va deveni in nici sase luni tara membra a UE", a declarat presedintele Vaclav Klaus dupa intrevederea cu Traian Basescu. Presedintele ceh crede ca Romania are "mai degraba probleme tehnico-administrative", nefiind vorba "despre probleme de fond care ar opri intrarea tarii". Vaclav Klaus l-a asigurat pe Basescu ca "pe 2 ianuarie 2007 nu se va intampla nimic extraordinar, nici un cutremur sau ceva asemanator".


(402 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Teodora Georgescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Basescu bate obrazul Marii Britanii pentru mentinerea vizelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73569297790527 seconds.