Marți, 11 Iulie 2006 - 05:51 AM Aleg.RO: Basescu inoata printre Rezolutiile ONU despre Irak

Publicat de: Vlad BĂ„rleanu

gardianul Traian Basescu, potrivit Mediafax, a declarat ca trupele romane se afla in Irak pe baza Rezolutiei 1483 a Consiliului de Securitate al ONU . Pana ieri, el sustinea ca militarii au plecat pe baza Rezolutiei 1511, carea fost publicata la trei luni dupa deplasarea acestora in Irak.

Presedintele inoata printre Rezolutii ONU
In decurs de un an, Traian Basescu si-a cizelat discursul in privinta cadrului juridic international ce sustine prezenta militara romaneasca in Irak. Presedintele a declarat ieri ca este vorba de Rezolutia 1483 a Consiliului de Securitate al ONU, in vreme ce anul trecut un comunicat al Presedintiei sustinea ca militarii romani au fost trimisi pe baza Rezolutiei 1511.
Rezolutia 1483, publicata pe data de 22 mai 2003, cerea intr-un mod ambiguu sprijin international pentru stabilizarea Irakului, la putin timp dupa ce trupele americane si britanice au preluat controlul militar. Romania a trimis trupe in luna iulie. Rezolutia ONU 1511, care autoriza actiunea fortei multinationale, a fost publicata in octombrie 2003 si nu consemna decat un fapt deja petrecut.
  Intalnirea de ieri dintre Vaclav Klaus si Traian Basescu s-a transformat intr-un prilej potrivit pentru lansarea unui mesaj fata de politica SUA in domeniul vizelor. Totusi, pentru cel putin cateva luni, romanii vor avea nevoie de vize si pentru Marea Britanie.

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca discutiile din Senatul SUA, referitoare la posibila ridicare a vizelor pentru cetatenii români, sunt bine-venite, insa România s-ar astepta la o reactie mai rapida, in acelasi sens, din partea guvernului de la Londra. Seful statului considera ca discutiile din Senatul american au loc „la momentul oportun“ si sunt bine-venite, fiind semnul unei „normalizari, a unui avantaj acordat intr-un singur sens“, potrivit Mediafax. Luna trecuta, la Summit-ul UE-SUA, desfasurat la Viena, partea europeana a avertizat ca ar putea institui un sistem de vize pentru cetatenii americani, in caz ca Washingtonul nu va ridica vizele pentru cetatenii UE. In acest moment, cetatenii celor opt state est-europene care au devenit membre UE in 2004 au nevoie de vize pentru a se deplasa in SUA.

Nu se leaga cu subiectul Irak
Basescu a subliniat ca „soldati contra vize“ nu este principiul dupa care se calauzeste statul român in rezolvarea problemei vizelor. „Prezenta noastra in Irak nu este legata de vize, ci rezulta din obligatiile stipulate in Rezolutia 1483 a Consiliului de Securitate al ONU. Ne preocupa faptul ca, in timp ce cetatenii americani nu au nevoie de viza pentru a veni in România, cetatenii români au nevoie, pentru a merge in Statele Unite“, a spus Basescu. El a mentionat ca românii nu mai sunt „in faza in care sa invadeze, cu turismul, SUA“, in prezent, marea majoritate a celor care merg in aceasta tara fiind studenti care invata in universitati americane. „Pâna dincolo de Ocean, avem un stat in Europa care inca impune vize pentru cetatenii români. Ne-am astepta la o reactie mai rapida din partea Angliei pentru rezolvarea problemei vizelor“, a spus Basescu.

Lobby pentru Republica Moldova
Basescu a facut aceste declaratii dupa intâlnirea avuta la Cotroceni cu presedintele ceh Vaclav Klaus. Cei doi presedinti au fost intrebati cum comenteaza si ce asteptari au de la discutiile care au loc, in prezent, in Senatul SUA, cu privire la posibilitatea ridicarii vizelor pentru cetatenii celor doua state, ale caror trupe se afla in Irak. Klaus a spus ca Cehia respecta „100%“ dreptul fiecarei tari, inclusiv SUA, de a-si stabili regimul de vize, insa a mentionat ca acest regim nu poate fi influentat de numarul de contingente militare aflate pe teatre de operatiuni pe mapamond.
In discutiile bilaterale, cei doi presedinti au abordat apropiata integrare a României la UE, situatia din regiune si posibilitatea ca Republica Moldova sa poata fi conectata la procesul de integrare in UE al Balcanilor de Vest. Basescu a multumit Republicii Cehe pentru ca a fost printre primele tari care au ratificat tratatul de aderare al României. „A fost o vizita asteptata de noi si o vizita care ne da sentimentul prieteniei pe care Republica Ceha il are pentru România“, a conchis presedintele.

Alianta in interiorul UE
Vaclav Klaus, presedintele Cehiei, a declarat ca prin vizita sa doreste sa impulsioneze dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari pe plan economic, politic, cultural si turistic. Klaus i-a transmis lui Traian Basescu ca amble tari impartasesc viziuni si pareri comune si ca acestea vor fi consolidate si in contextul aderarii României. „Parerile noastre in multe lucruri sunt foarte apropiate. Sunt ferm convins ca de la 1 ianuarie 2007 aceste pareri apropiate in cadrul UE pot fi demonstrate in continuare“, a declarat seful statului ceh.

Cereri on-line pana in toamna

Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, a declarat luna trecuta ca, dupa perioada de vara, va fi introdusa aplicarea on-line, care va permite solicitantilor de vize sa-si faca singuri programarile. Diplomatul britanic a lasat sa se inteleaga ca regimul vizelor va fi ridicat inainte de sfarsitul anului in cazul in care va fi confirmata aderarea Romaniei la UE in 2007.(432 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Vlad BĂ„rleanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Basescu inoata printre Rezolutiile ONU despre Irak | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 5.0743680000305 seconds.