Luni, 10 Iulie 2006 - 05:45 AM Aleg.RO: Verestoy a facut o avere fabuloasa in ultimii 10 ani in care a fost „la putere“

Publicat de: ---

atac  anton .vlad@atac-online.ro Nascut pe data de 1 martie 1954 in Odorheiul Secuiesc, judetul Harghita, Attila Verestoy a absolvit in Bucuresti: Universitatea Politehnica Bucuresti - Facultatea de Tehnologie Chimica. Revolutia l-a gasit pe un amarat post de cerceta tor stiintific la Institutul de Cercetare si Proiectare pentru Chimie Anorganica si Metale Neferoase din Bucuresti. Norocul lui Verestoy s-a numit UDMR, intrarea in politica permitandu-i sa ajunga acum unul dintre cei mai bogati roma ni cu o avere cifrata la aproximativ 50 de milioane de dolari.
Porecle: „Drujba lui Dumnezeu“ si „Kerestoy“
Ca senator UDMR, Verestoy si-a inceput afacerile in 1991, cand, impreuna cu cumnatul sau Ferenczy Karoly, au fondat firma „Ivo“ SRL la Odorheiu-Secuiesc. Cativa ani buni, firma s-a ocupat de afaceri cu cherestea si comert cu lemn. Eminescu spunea ca romanul e frate cu codrul. In cazul lui Verestoy lucrurile sunt perfect adevarate. Se pare ca primii bani in conturile „romanului neaos“, Attila, au venit in urma unor defrisari masive de paduri. De altfel firma sa a fost citata intr-un raport al Ministerului Mediului in contextul taierilor masive de paduri. Inca din 1998, Verestoy a fost poreclit „Drujba lui Dumnezeu“ si „Kerestoy“. A fost doar inceputul afacerilor senatorului UDMR care in 1996 a ajuns la putere alaturi de CDR.
Scandalul „Vinuri si Bauturi Ciuc“
Desi nu avea nici un fel de experienta in domeniu, Attila Verestoy a intrat in plina guvernare a CDR in afaceri cu alcool. Probabil ca pe senatorul UDMR l-au atras castigurile fabuloase din industria alcoolului intr-o tara in care nu erau aproape nici un fel de legi impotriva produselor contrafacute. El si asociatul sau au pus ochii pe societatea „Vinuri si Bauturi“ din Ciuc, fiind asistat juridic de un avocat UDMR care a devenit mai tarziu ministrul sanatatii: Hajdu Gabor. La inceputul anului 1998, la sediul FPS, a avut loc licitatia pentru fabrica de bauturi si desi FPS a cerut peste 3 miliarde de lei pentru actiunile societatii, firma senatorului, Ivo SRL, a oferit 650 de milioane de lei vechi. A castigat licitatia cu bani putini, prin metoda olandeza, si desi directorul general al FPS, Alin Giurgiu, a anulat licitatia, Verestoy a castigat in instanta societatea „Vinuri si Bauturi“. Doar era la putere.
Prietenul PSD si al PNL
Afacerile cu politicieni au continuat si pe timpul CDR, dar si in vremea guvernarii PSD, care, pentru a-si asigura o majoritate linistitoare a inclus UDMR pe lista de prieteni. Protejat de fostul partid al lui Adrian Nastase, Verestoy a continuat sa faca afaceri si sa-si sporeasca, an de an, averea. Printre asociatii „baronului UDMR“ s-a aflat si fostul senator PDSR Teiu Paunescu, fondator al firmei „MES“ SA. In 2002, senatorul UDMR a intrat si in circuitul PUR (fostul PC) - PNL. De altfel, Verestoy a fost unul din pionii afacerii puse la cale de Dinu Costache Patriciu si care i-a avut ca actori pe senatorul UDMR, Dan Voiculescu si Calin Popescu Tariceanu. Dupa ce puterea s-a schimbat, UDMR si Verestoy au ra- mas la putere facand parte din actuala coaltie de guvernamant. Dovada faptului ca orice sustinere politica se plateste cu afaceri grase o constituie contractul pe care Ministerul Sanatatii a vrut sa-l dea firmei familiei senatorului UDMR. Eugen Nicolaescu a anulat o licitat ie de 200 de miliarde de lei si i-a dat-o cadou lui Verestoy. La vremea respectiva aceasta afacere a explodat in presa si toata afacerea a fost „ingropata“. Pentru moment.
Sub protectia SRI
Mai nou, Attila Verestoy are o alta „umbrela de protectie“. „Baronul UDMR“ este acum un membru de marca al comisiei senatoriale a SRI, lucru care ii asigura o liniste a afacerilor. Ultima lovitura data de Verestoy este infiintarea Societatii de administrare a investitiilor Investica Asset Management, care va lansa un fond de plasamente pe piata de capital. Fondul Infinity a primit avizul CNVM, urmand a fi demarat procesul de subscriere. Interesant este faptul ca pe lista asociatilor lui Verestoy figureaza un alt fost politican de marca: Daniel Daianu. ATAC va continua in zilele urma- toare dezvaluirile despre afacerile lui Attila Verestoy, politicianul care a fost in ultimii 10 ani mereu in cercul puterii. Din acest motiv se afla pe locul trei in topul celor mai bogati politicieni din Romania fiind devansat doar de Dan Voiculescu si George Copos.(521 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Atac

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Atac:

Verestoy a facut o avere fabuloasa in ultimii 10 ani in care a fost „la putere“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.86817407608032 seconds.