Vineri, 07 Iulie 2006 - 06:11 AM Aleg.RO: Alesii nostri sunt siguri ca nu se pot indrepta

Publicat de: Dan Ghetu

real_romaneasca     Parlamentarii romani recunosc faptul ca nu pot fi schimbati peste noapte, fiind in continuare tentati de coruptie, inactivitate si absenteism de la sedinte . Aceasta este concluzia unui seminar organizat la Bucuresti, dar care nu este impartasita si de diplomatii straini prezenti, acestia sustinand ca si in tarile lor se intampla la fel.
Asociatia pentru Implementarea Democratiei a organizat ieri la Palatul Parlamentului o conferinta cu tema "Reforma parlamentarului roman: incotro?" la care au fost prezenti Excelenta Sa, Robbin Barnett, Ambasadorul Britanic la Bucuresti, Hans Jorg Neumann, Ambasadorul in exercitiu al Germaniei, cat si reprezentanti ai conducerii Parlamentului, institutilor statului, societatii civile si mass-media.
Teodor Melescanu, vicepresedinte al Senatului, a aratat ca, in momentul de fata, Legislativul are probleme de imagine si de functionare, care ii afecteaza credibilitatea in randul populatiei si care pot perturba functionarea sistemului democratic.
El a precizat insa ca nu crede in ideea reformarii parlamentarului, care este un reprezentant al societatii romanesti, ci in faptul ca imbunatatirea activitatii Legislativului este un efort comun, care trebuie adaugat increderii ca justitia va sanctiona eventualele greseli ale alesilor.
"Nu cred in ideea reformarii parlamentarului. Pentru ca el nu vine de pe Marte, daca este barbat, sau de pe Venus, daca este femeie, ci vorbim despre un segment al populatiei. Parlamentarii sunt precum cei care i-au ales. Nu exista un panaceu, un leac miraculos", a spus Melescanu.

Votul uninominal, iluzoriu

Totodata, el considera ca introducerea votului uninominal nu va "face" un Parlament mai bun decat cel existent. "Nu va faceti iluzii, introducerea votului uninominal nu va face minuni, nu va face un Parlament mai bun decat cel prezent", a spus Melescanu.
Senatorul liberal a aratat ca increderea populatiei in Parlament scade odata cu cresterea "reglementarilor care se fac la Guvern" si cu odata cu cresterea numarului de declaratii facute de politicieni si de mass-media, din care reiese ca parlamentarii "sunt prosti". Pe de alta parte, euro obeservatorul Titus Corlatean crede ca dincolo de solutiile "minune" care se pot gasi in problema imaginii parlamentarului, alesii ar trebuie sa dea dovada de mai mult "bun-simt" si "respect reciproc".

La ei, ca la noi...

In acelasi timp, referindu-se la gradul scazut de cunoastere a activitatii parlamentarilor, ambasadorul britanic a spus ca a observat cum "aceasta problema care exista in Anglia exista si in Romania". El considera ca din cauza lipsei de cunoastere a activitatii parlamentarilor alesi democratic, Armata si Biserica beneficiaza, in sondaje, de mai multa incredere decat Legislativul, iar oamenii considera ca "opinia lor nu conteaza".
"Daca populatia isi pierde increderea in partidele democratice, atunci exista riscul cresterii extremismului. Valorile democratice sunt mai greu de promovat si de comunicat decat un mesaj extremist", considera Barnett. De asemenea, ambasadorul german Hans Jorg Neumann a marturisit ca atunci cand citeste in ziarele romanesti ca "Parlamentul este gol" isi aduce aminte de legislativul de la Bonn pentru ca "munca se face in comisii".


(547 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Dan Ghetu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Alesii nostri sunt siguri ca nu se pot indrepta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55751490592957 seconds.