Vineri, 30 Iunie 2006 - 05:42 AM Aleg.RO: Tariceanu ii taie lui Basescu "axa" de sub picioare

Publicat de: ---

ziarulfinanciar   Premierul Calin Popescu-Tariceanu a venit ieri cu o solicitare-bomba: Romania trebuie sa-si retraga trupele din Irak . Incceptabil, i-a raspuns presedintele Basescu.

Ministrul apararii Teodor Atanasiu (PNL) a fost insarcinat (de conducerea partidului) sa solicite Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) retragerea trupelor pana la finele anului in curs.

Ambasadorul SUA la Bucuresti Nicholas Taubman s-a declarat surprins de anuntul privind retragerea trupelor romanesti din Irak. Ambasadorul Marii Britanii Robin Barnett a solicitat Ministerului Apararii "lamuriri urgente despre planurile sale".

Nu propunerea in sine este surprinzatoare - pentru ca era de asteptat ca cineva sa ridice aceasta probleme dupa ce majoritatea tarilor care au participat la razboiul din Irak s-a retras sau au un calendar al retragerii -, ci modul in care ea a fost facuta: la o sedinta a PNL, fara consultarea prealabila a altor responsabili in stat.

Reactia Administratiei Prezidentiale a fost pe masura sfidarii liberalilor: "Modalitatea prin care primul-ministru si ministrul apararii nationale au inteles sa aduca in dezbaterea publica angajamentele Romaniei in relatiile externe, fara consultarea factorilor decidenti ai statului roman, aduce prejudicii grave credibilitatii Romaniei in plan international".

Reactia democratilor nu a fost mai putin hazardata. Fara urma de diplomatie, seful democratilor Emil Boc a afirmat ca Tariceanu este pur si simplu "iresponsabil".

Stirea a facut imediat inconjurul lumii, fiind preluata de agentiile internationale de presa care au mentionat ca aceasta propunere risca sa nemultumeasca Statele Unite si sa adanceasca prapastia dintre presedintele Traian Basescu si premier.

Basescu a sustinut intotdeauna prezenta militara romaneasca in Irak. Autor al supramediatizatei solutii de politica externa "Axa Washington-Londra-Bucuresti", Basescu a spus in mai multe randuri ca o solutie va fi adoptata doar dupa consultari cu partenerii din coalitia din Irak si a afirmat, la un moment dat, ca soldatii romani vor fi retrasi doar odata cu ultimul soldat american.

Despre consultari cu partenerii din coalitia din Irak a vorbit ieri si Tariceanu, insa el a spus ca acestea nu au avut loc, ci vor avea loc. Faptul ca el a facut acest anunt la partid, fara sa-l consulte in prealabil pe presedinte, a lasat impresia ca propunerile sale sunt de forma, iar gestul este o continuare a razboiului dintre el si seful statului.

Istoricul Armand Gosu, un bun cunoscator al Irakului, a declarat ieri, citat de Agentia France Press, ca propunerea are logica, dat fiind ca mai multe tari si-au anuntat retragerea, dar a adaugat: "Ma tem ca este mai degraba vorba de o noua faza in razboiul Tariceanu-Basescu, caci nu faci o asemenea propunere fara sa-ti consulti in prealabil partenerii, mai ales SUA si Marea Britanie".

Aceeasi constatare a facut-o si ambasadorul SUA: "Impresia mea este ca nu toate partile relevante din Romania sau din afara Romaniei au fost consultate inainte ca aceasta propunere sa fie anuntata".

Premierul si-a justificat optiunea prin costurile ridicate pe care le presupune prezenta simultana a Romaniei in Irak si Afganistan. De asemenea, spune el, romanii nu agreeaza prezenta militarilor lor in Irak. Un sondaj de anul trecut, unul dintre putinele care a pus aceasta problema, arata ca 55% dintre romani doreau, in 2005, retragerea si doar 36% mentinerea trupelor.

Potrivit ministrului apararii, prezenta militara in Irak a costat pana acum 200 de milioane de dolari. Romania are in Irak, din august 2003, 890 de oameni - infanterie, geniu, politie militara, medici -, situandu-se pe locul patru ca dimensiune a efectivelor. Un soldat roman a murit in lupta, iar altul s-a sinucis. Trupele romanesti se afla sub comanda italiana, insa Italia isi va retrage trupele pana la finele anului. De aceea, spune Tariceanu, este obligatoriu ca si Romania sa aiba un calendar de retragere. Ministerul Apararii a anuntat ca, dupa ce CSAT va lua decizia retragerii, calendarul va fi discutat cu partenerii din coalitia din Irak.

Clasa politica a intors pe toate fetele anuntul premierului. Unii au aplaudat (UDMR, PC, PRM), altii s-au pronuntat pentru un calendar al retragerii, insa in acord cu SUA. Liderul PSD Mircea Geoana a spus ca retragerea trebuie negociata cu partenerii externi.

Decizia de retragere trebuie luata de CSAT si ratificata de Parlament, cel care decide trimiterea trupelor in afara granitelor.

Potrivit legii 42/2004 privind participarea fortelor armate la misiuni in afara teritoriului statului roman, la propunerea Ministerului Apararii Nationale, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii analizeaza si hotaraste, pana la data de 30 iunie a fiecarui an, fortele si mijloacele ce pot fi puse la dispozitie in anul urmator in vederea participarii la misiunile in strainatate.

Daca hotararea de retragere este adoptata de CSAT, presedintele prezinta Camerelor Parlamentului documentele pentru aprobare.

Traian Basescu despre Irak

28 martie 2005, la BucureSti: "Romania nu are o politica a retragerii trupelor din Irak"

28 iulie 2005, la BucureSti: "Vom ramane in Irak pana cand guvernul irakian ne va cere sa plecam. Retragerea noastra se va face prin acord cu ceilalti membri ai coalitiei. Nu este realista o retragere pana la sfarsitul lui 2006"

20 decembrie 2005, la Aman: "Marea noastra dorinta este sa vina cat mai repede momentul sa ne chemam acasa soldatii si sa trimitem ingineri"

4 mai 2006, la Vilnius:

"Romania isi va respecta angajamentele in Irak si Afganistan".


(812 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Tariceanu ii taie lui Basescu "axa" de sub picioare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68438982963562 seconds.