Vineri, 16 Iunie 2006 - 06:11 AM Aleg.RO: Basescu si Tariceanu fac lobby pe familii politice

Publicat de: ---

evenimentulzilei Romania doreste sa obtina de la Consiliul European confirmarea pentru 2007 .

Romania a luat ieri cu asalt Consiliul European de vara de la Bruxelles, cu o delegatie numeroasa, care ii cuprinde si pe presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul de externe Mihai Ungureanu si ministrul integrarii europene, Anca Boagiu.

Diplomatii europeni au dat deja de inteles ca summitul care se va incheia azi va trece mai degraba neobservat pentru publicul larg si nu va aduce o decizie importanta in vreuna dintre spinoasele probleme care framanta Uniunea - viitorul Tratatului Constitutional sau strategia de extindere.

Direct interesata de concluziile summitului este insa delegatia Romaniei, care asteapta din partea Consiliului o reafirmare clara a datei aderarii la 1 ianuarie 2007, precum si transmiterea unui apel politic pentru finalizarea la timp a procesului de ratificare a Tratatului de aderare de catre statele membre.

Liderii europeni vor reitera astazi obiectivul de a „primi la 1 ianuarie 2007 Romania si Bulgaria” in blocul comunitar, cerandu-le „sa trateze insa in maniera decisiva si fara intarzieri problemele existente”, precum coruptia din Bulgaria.

Basescu la populari, Tariceanu la liberali

Drumul comun parcurs de la Bucuresti de delegatia Romaniei s-a despartit la Bruxelles in momentul in care, in functie de familia politica, Traian Basescu a participat la summitul Partidului Popular European, iar Tariceanu si ministrul Ungureanu, la dejunul de lucru oferit de premierul belgian Guy Verhofstadt colegilor sai liberali europeni (ALDE).

LA intalnirea ALDE, aderarea Romaniei a fost unul dintre principalele subiecte discutate. Annemie Neyts, presedintele ALDE, si-a exprimat convingerea „ferma” privind aderarea la termen a Romaniei si Bulgariei.

Premierul Danemarcei, tara care a amanat ratificarea Tratatului de aderare pana dupa raportul Comisiei Europene din septembrie, a sugerat ca nu este inca pregatit sa acorde un cec in alb Romaniei si Bulgariei. „Parlamentul este pregatit sa ratifice, asteptam insa unda verde din partea Comisiei”, a declarat Anders Figh Rasmussen.

Delegatia Romaniei s-a reformat odata cu inceperea lucrarilor Consiliului. Ieri-seara, dupa prima sesiune a summitului, erau programate dineurile de lucru ale sefilor de stat si de guvern, respectiv ale ministrilor de externe. Un prilej pentru presedinte si premier de a aborda, in cadrul unor discutii directe, prioritatea Romaniei privind obtinerea ferma a datei aderarii.

Mai multi bani pentru inundatii

Cu numai o zi inaintea inceperii summitului, presedintia austriaca a inlocuit discutiile de ieri pe tema unei politici energetice a UE cu cele privind mediul si schimbarile climatice.

Presedintele Basescu a apreciat ca aceasta tema reprezinta o oportunitate pentru Romania, care ar putea deschide o dezbatere privind ajustarea metodelor de dislocare a ajutoarelor din fondul Solidaritatea.

Basescu a precizat ca fondurile oferite Romaniei de UE pentru acoperirea pagubelor produse de inundatii au insumat numai 3% din totalul cheltuielilor, care s-au ridicat la aproximativ 1,6 miliarde de euro. Asta in conditiile in care precipitatiile care au produs amintitele inundatii au cazut in special in tarile situate in amonte pe cursul Dunarii, iar Romania a suportat consecintele.

Constitutia si extinderea UE, subiecte amanate

Una dintre principalele sarcini ale summitului UE ar fi gasirea unui solutii de compromis care sa impace opiniile liderilor europeni privind Tratatul Constitutional, respins si ingropat cel putin temporar, anul trecut, la referendumurile din Franta si Olanda.

Un draft al proiectului de concluzii obtinut ieri de Reuters arata ca liderii UE sunt gata sa amane cu inca un an, pana la mandatul presedintiei germane a UE, orice tentativa de a resuscita importantul document.

Viitoarea extindere, incerta

Extinderea Uniunii dupa aderarea Romaniei si a Bulgariei este alt subiect pe agenda summitului, care desparte tabara Olandei si a Frantei, partizanele unei stopari a largirii UE, de cea a Marii Britanii si a noilor state membre, favorabile continuarii politicii de extindere. Retinerea Frantei si a Olandei este determinata de alegerile interne care vor avea loc anul viitor in mai.

Liderii europeni vor cere Comisiei elaborarea unui raport pe marginea capacitatii Uniunii de a absorbi noi membri. O decizie in acest sens este asteptata in primul rand de Croatia si Turcia.

Sediul Parlamentului european, marul discordiei

Un element care are toate sansele sa anime discutia liderilor europeni este posibila renuntarea la dubla locatie a Parlamentului European, dupa recentul scandal in care primaria orasului Strasbourg a fost acuzata ca ar percepe taxe prea mari pentru utilizarea cladirii in care se afla legislativul UE.

Fara sa faca referire la subiectul delicat pentru Franta al chiriei supraevaluate, premierul olandez Jan Balkenede era hotarat ieri sa deschida discutia privind costisitoarea deplasare a europarlamentarilor intre sediile de la Strasbourg si Bruxelles.

Analistii se asteptau ca initiativa sa fie intampinata de un protest al delegatiei franceze.

 

Angela Merkel si Manuel Barroso


(458 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Basescu si Tariceanu fac lobby pe familii politice | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67351388931274 seconds.