Miercuri, 14 Iunie 2006 - 05:30 AM Aleg.RO: Deputatii au decis: Loteria si Imprimeria ramÄn la stat

Publicat de: Luminita Castali , L

gardianul Deputatii au respins, ieri, privatizarea Loteriei si Imprimeriei Nationale . Voturile de respingere au apartinut PD, PSD si PRM. Bogdan Olteanu a spus ca fostii proprietari deposedati abuziv de comunisti sunt cei care au de suferit in urma acestei decizii.

Deputatii au respins, ieri, Legea pentru aprobarea Ordonantei privind privatizarea Loteriei Române si a Imprimeriei Nationale, cu 188 de voturi pentru respingere, 70 de voturi „împotriva“ si 13 abtineri. Voturile de respingere au apartinut PD, PSD si PRM. Reprezentantii PNL si UDMR au fost singurii care au votat împotriva raportului de respingere si, implicit, în favoarea privatizarii celor doua companii.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, imediat dupa vot, pe un ton ironic: „În cadrul eficientei si puternicei lupte împotriva coruptiei si a cercurilor de interese, Parlamentul a repurtat o victorie împotriva fostilor proprietari de imobile jefuiti de statul comunist, care urmau a fi despagubiti”. El a adaugat ca singurii beneficiari ai acestei ordonante, cei ce urmau sa primeasca contravaloarea pachetelor de 20% din actiunile de la cele doua companii, erau fostii proprietari deposedati abuziv. „În aceste conditii nu vor mai primi aceste despagubiri, companiile ramânând la stat, care va fi mai bogat si mai fericit”, a mai spus el. Pe de alta parte, reprezentantii Fondului Proprietatea sustin ca votul dat ieri de deputati nu afecteaza in nici un fel alimentarea Fondului cu cele 20 de procente. “Respingerea Ordonantei nu afecteaza transferul pachetelor, intrucat acest transfer a fost efectuat in baza Legii 247 din 2005, lege in vigoare in momentul de fata”, se arata intr-un comunicat al Fondului Proprietatea. In alta ordine de idei, in curand vom asista la o modificare a legislatiei care reglementeaza activitatea Fondului Proprietatea, prin care acesta va fi definit ca o noua categorie de organism de plasament colectiv, a patrusprezecea, au declarat surse oficiale citate de Mediafax. Listarea Fondului la bursa s-ar putea face printr-o procedura simplificata, si nu pe baza de prospect de emisiune.

Ce se dorea prin privatizarea Loteriei si Imprimeriei

Varianta initiala a Legii privatizarii Loteriei si Imprimeriei propusa de Guvern viza ca pachete de cate 32% de actiuni ale celor doua companii sa poata fi detinute de alti actionari in afara statului, restul de cate 68% urmand sa fie detinute in totalitate si exclusivitate de catre statul roman.

Astfel, Ministerul Finantelor intentiona ca in afara pachetelor de cate 20% cu care cele doua companii urmau sa alimenteze Fondul Proprietatea, pachete de cate 5% sa fie listate la bursa si alte pachete, de cate 7%, sa fie vandute catre salariatii celor doua companii. Senatul a respins vanzarea pachetelor de cate 7% catre salariati, adoptand varianta potrivit careia doar cate 25% din actiuni pot fi detinute de alti actionari in afara statului (20% pentru alimentarea Fondului Proprietatea si 5% pentru listarea la bursa). Ministerul Justitiei a transmis Comisiei Economice a Camerei, la inceputul lunii aprilie, o adresa in care informa ca apreciaza ca oportuna solutia ca doar cota de 20% sa faca obiectul detinerii de catre alti actionari in afara de statul roman (respectiv cota pentru alimentarea Fondului). Deputatul PSD Victor Ponta a criticat masura privatizarii Loteriei si a Imprimeriei, considerand ca initiativa legislativa respectiva este promovata „pe baza unor interese personale”. „Este o privatizare din care trebuie sa castige acele grupuri de interese de care vorbeste toata lumea, dar nimeni nu le scoate la suprafata. A fost o smecherie incercata de guvern, care nu a tinut in Parlament.

Pozitia grupului PSD ramâne aceeasi, ca este vorba de o schema de fraudare”, a declarat Ponta. Deputatul PNL Cornel Popa a motivat cererea de retrimitere la comisie a textului de lege prin faptul ca raportul de respingere a fost motivat prin faptul ca punctele de vedere ale Ministerului Justitiei si Ministerului Finantelor au fost divergente. Popa a cerut in repetate randuri retrimiterea legii la comisie, in timp ce deputatii PRM, prin intermediul lui Dragos Dimitriu, au formulat o solicitare contrara, motivand si prin faptul ca in prezent sunt in derulare anchete penale legate de Loteria Nationala.

Propunerea de retrimitere la comisie a fost respinsa cu 111 voturi „impotriva” si cu 80 de voturi „pentru”.

Proiectul de lege pentru privatizarea celor doua companii nationale a fost amanat de mai multe ori de la dezbateri in Comisia economica a Camerei Deputatilor, fie din cauza absentei oficialilor Ministerelor de Justitie si de Finante, fie din cauza neconcordantei de opinii intre cele doua ministere.

Pe 30 mai, Comisia pentru politica economica a dat, in cele din urma, aviz negativ Ordonantei de guvern pentru privatizarea CN Imprimeria Romana si Loteria Nationala, motivul principal fiind divergentele dintre cele doua ministere.


(450 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Luminita Castali , L


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Deputatii au decis: Loteria si Imprimeria ramÄn la stat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6239321231842 seconds.