Joi, 13 Ianuarie 2005 - 11:26 AM Aleg.RO: PNTCD-URR-AP si PCD vor partid crestin-democrat

Publicat de: e.fogarasi

ziua PNTCD si URR au semnat ieri "Manifestul popular", act care certifica fuzionarea rapida, in jurul datei de 1 martie, a celor doua formatiuni in vederea constituirii unui nou partid popular crestin-democrat, al carui presedinte va fi Gheorghe Ciuhandu, la manifest aderand atat Actiunea Populara (AP), cat si Partidul Crestin Democrat (PCD). Presedintele taranistilor, Gheorghe Ciuhandu, nu a putut fi prezent la eveniment deoarece avionul care transporta delegatia de la Timisoara nu a putut ateriza, din motive tehnice, in Capitala. "Noul partid popular, crestin-democrat, va urmari coerenta actiunii politice, pe temeiul principiilor si valorilor crestin-democrate, in primul rand al moralei crestine, folosind mijloacele unei comunicari eficiente", se specifica in manifestul semnat de Gheorghe Ciuhandu si de liderul URR, Cosmin Alexandru. Presedintele "noii forte" populare va fi Gheorghe Ciuhandu deoarece, a declarat vicepresedintele taranistilor, Serban Bubenek, "El este singurul care a demonstrat ca isi poate asuma responsabilitatea unui astfel de proiect si ca are forta organizatorica de a-l duce la bun sfarsit".


Ciuhandu, acceptat de AP
Prezenti la eveniment, vicepresedintele AP, Zoe Petre, si presedintele PCD, Silviu Danut Popa, au declarat ca nu au nimic impotriva nominalizarii taranistului in functia de lider al noii formatiuni pe motiv ca "este cel mai potrivit pentru acest rol". De asemenea, partidul va avea un nume nou si, totodata, o sigla noua, acestea fiind decise in urma unui Congres Extraordinar convocat inaintea datei de 1 martie. Viitoarea conducere va fi hotarata, de comun acord, tot in urma congresului, iar Zoe Petre a precizat ca nu stie daca actualul presedinte AP, Emil Constantinescu, se va numara printre lideri. Ea a mai fost de parere ca o unificare crestin-democrata ar fi "incompleta" fara aportul PNTCD. "Manifestul popular" specifica trei conditii fundamentale pentru afirmarea crestin-democratiei in Romania. In primul rand, se vizeaza unificarea fortelor crestin-democrate intr-un partid "modern" pentru ca opinia publica sa primeasca un mesaj unitar. In al doilea rand, este necesara constituirea unui program de guvernare care sa individualizeze doctrina crestin-democrata ale carei elemente se vor regasi in Statutul noului partid. In al treilea rand, este nevoie de un "sistem modern de relatii publice" care sa atraga tinerii, intelectualii, intreprinzatorii mici si mijlocii din industrie, agricultura, comert si servicii. Toti liderii prezenti au fost de acord ca un nou partid puternic, crestin-democrat si popular, afiliat la Partidul Popular European (PPE), este necesar pe esichierul politic romanesc datorita bipolarizarii actuale. "PNTCD are traditia iar noi avem tineretea si vigoarea pentru a reprezenta, impreuna, in Romania, interesele crestin-democratiei" a fost de parere presedintele URR, Cosmin Alexandru.


Partener de discutie pentru PNL-PD
Privitor la recentele declaratii ale liderului PD, Cozmin Gusa, potrivit caruia o viitoare fuziune intre PD si PNL, cu sprijinul PNTCD si URR, ar presupune si o reorientare a noii formatiuni catre culoarul popular crestin-democrat, liderii taranistilor au avut o seama de reactii. "Noul partid popular crestin-democrat este un partener de discutie si pentru PNL-PD, dar el se va constitui in jurul lui Gheorghe Ciuhandu, nu in jurul acestor partide", a precizat Serban Bubenek. Totodata, el a mentionat ca a avut o serie de discutii cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a fost de parere ca proiectul PNL-PD este cu orizont indepartat, pe la finalul acestui an. El a reamintit declaratia presedintelui PPE, Wilfried Martens, care a reliefat necesitatea unificarii tuturor fortelor populare din Romania. "Le urez succes celor din Alianta DA", a conchis Bubenek. De asemenea, presedintele Comitetului National de Conducere (CNC) al PNTCD, Adrian Orza, a precizat ca unificarea crestin-democratiei din Romania este un proiect necesar pentru toate formatiunile care au o doctrina corespunzatoare, dar nu si pentru cele care sunt doar tentate de culoarul popular. "Unii se culca social-democrati, se trezesc liberali si, pe seara, cred ca ar da bine sa fie crestin-democrati", a fost de parere el.

Liderul PCD, Danut Silviu Popa, a precizat ca proiectul mizeaza si pe atragerea unor formatiuni care, desi nu sunt crestin-democrate, sunt apropiate de aceasta doctrina. "In acest sens, vom fuziona cu Noua Democratie, pe data de 30 ianuarie", a afirmat el.
Razvan GHEORGHE


(900 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

PNTCD-URR-AP si PCD vor partid crestin-democrat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.51108193397522 seconds.