Joi, 01 Iunie 2006 - 06:04 AM Aleg.RO: Deputatii juristi decid astazi cine asculta telefoanele în cazurile penale

Publicat de: Doina Anghel

ziarulfinanciar
  Comisia juridica a Camerei Deputatilor reia astazi discutiile asupra articolelor controversate din Codul de Procedura Penala referitoare la cine este îndreptatit sa faca interceptari telefonice în anchetele de urmarire penala .
Discutiile s-au concentrat pâna acum asupra celor îndreptatiti sa faca ascultarile, fara însa sa puna problema pe fond ce se întâmpla cu aceste interceptari, indiferent despre ce institutie ar fi facute ele - fie ca este vorba de parchet, asa cum propusese la un moment dat ministrul justitiei Monica Macovei, fie ca e vorba despre o institutie independenta, asa cum a propus presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu.
Conform reglementarilor în vigoare, cel îndreptatit sa faca interceptari este SRI, în baza solicitarilor parchetului sau în beneficiul unor institutii ale statului, precum CSAT, Guvern etc.
Insa dintotdeauna a existat suspiciunea, deseori exprimata public, dar fara nici un raspuns din partea SRI, ca Serviciul ar putea folosi aceste informatii în beneficiul propriu. Cel putin o situatie ridica semne de întrebare, cum a declarat într-un interviu pentru ZF Renate Weber, fost consilier prezidential pe probleme juridice, actualmente presedinte al Fundatiei pentru o Societate Deschisa.
Este vorba de faptul ca SRI are dreptul de a-si înfiinta societati comerciale. Despre aceste societati însa nu stie nimeni, ele intrând sub incidenta secretului de stat.
Drept urmare, nu exista nici o evidenta a activitatilor comerciale ale serviciului, dar exista o suspiciune, spune Weber. Cine stie daca SRI nu a folosit informatiile obtinute ascultându-i pe oamenii de afaceri pentru a-si creste profiturile acestor societati comerciale, "aducând prejudicii grave pietei libere si pietei concurentei"?, se întreaba Weber.
"De 14 ani SRI are posibilitatea de a abuza de prevederea, existenta în propria lege de functionare, de a asculta orice fel de convorbiri telefonice, timp de 24 de ore, fara a da socoteala niciunei instante", adauga ea.
"Prevederea ca agentii SRI pot asculta fara mandat de la judecator 24 de ore, ei nu dau socoteala pentru ceea ce fac 24 de ore, da nastere la abuzuri, deoarece angajatii SRI pot asculta convorbirile concurentilor, participa la licitatii si pot câstiga incorect pe baza informatiilor obtinute prin ascultare. Mi s-au povestit cazuri de catre proprietari de firme care au participat la licitatii, iar contraofertantul era o firma a SRI, iar oamenii, desi aveau oferte mai bune, au fost nevoiti sa se retraga din licitatie!", spune Renate Weber.
Ea propune ca, pentru a dovedi ca astfel de lucruri nu se întâmpla în realitate, SRI sa vina, în fata comisiei parlamentare de control a SRI, cu o evidenta a tuturor firmelor, a persoanelor care le gestioneaza si a licitatiilor la care au participat, pentru a se vedea daca aceste licitatii au fost corecte.
In toate tarile membre UE, este interzis ca serviciile de informatii sa poata avea firme sub acoperire, si multe dintre aceste state ofera garantii reale pentru distrugerea înregistrarilor dupa finalizarea anchetelor penale împotriva cetatenilor care au fost interceptati.
Asadar, concomitent cu a decide în contul cui revine sarcina ascultarii telefoanelor, atentia ar trebui concentrata asupra controlului institutional al unor astfel de actiuni.
In România însa, spune fostul consilier prezidential, ne aflam în imposibilitatea de a oferi un remediu adecvat persoanelor în viata carora au patruns atât cei care înregistreaza, cât si beneficiarii înregistrarilor.
"Nu ai cum sa verifici daca probele au fost distruse, înregistrarea o face SRI, beneficiarul este procurorul. Ce se întâmpla cu ea dupa aceea? Nu este vorba aici doar de posibilul infractor, ci si de familia si de cei cu care a intrat în legatura, de unde sa stim noi ca aceste conversatii nu pot constitui premisele unui santaj", a aratat ea.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu propusese înfiintarea unei institutii independente aflate în subordinea Parlamentului, care sa se ocupe de înterceptari si înregistrari, însa pentru Weber nici o astfel de institutie nu ar prezenta garantii pentru limitarea intruziunii în viata privata.
Discutiile despre cine va avea dreptul sa faca interceptari în cazul anchetelor penale - este vorba despre noile prevederi din Codul de Procedura Penala - se reiau astazi în Comisia juridica a Camerei, dupa ce ele au constituit tema unei dispute de mai multe saptamâni. Weber spune ca noile prevederi sunt excesive, pentru ca mandatele de interceptare sunt prelungite prea mult.
"Nu sunt de acord cu prelungirea mandatelor de ascultare fara mandat la 3 zile, de la 24 de ore cât este în prezent în CPP si nici la prelungirea ascultarilor fara mandat de la 24 la 48 de ore, cât prevede noul proiect de lege al SRI. Conform proiectului noului Cod de Procedura Penala, durata mandatelor de ascultare s-a prelungit de la patru la sase luni. De ce? Nici Parchetul si nici Ministerul de Justitie nu au venit la dezbaterile asupra CPP cu date statistice care sa justifice prelungirea acestor durate a interceptarilor, sa spuna de ce acestea sunt necesare, în câte cazuri au avut urmari, trimiteri în judecata sau chiar condamnari. Procurorii trebuie sa vina în fata judecatorilor cu cereri extrem de bine argumentate pentru a obtine prelungirea mandatelor", spune fostul consilier prezidential.
O alta chestiune care trebuie reglementata, spune Weber, este cea a confidentialitatii. "Exista mai multe categorii care prin natura profesiei trebuie sa poarte discutii confidentiale: avocatii, medicii, duhovnicii, iar interceptarea convorbirilor acestora trebuie interzisa. Eu ca avocat, mi-as pierde clientii daca în instanta ar aparea o stenograma a convorbirii mele cu un alt client."
Autoritatile invoca cresterea pericolului terorist dupa atentatele de la 11 septembrie, totusi în Marea Britanie a fost terorism si înainte de 11 septembrie, si are una dintre legislatiile cele mai favorabile cetatenilor, iar pe de alta parte, ultimul raport al SRI sustine ca alerta terorista este foarte redusa la noi în tara, mai spune fostul consilier.
"In realitate, dincolo de principii, suntem în mijlocul unei batalii între diferitele institutii ale statului pentru a patrunde în viata noastra privata", a afirmat Renate Weber. doina.anghel@zf.ro


(713 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Doina Anghel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Deputatii juristi decid astazi cine asculta telefoanele în cazurile penale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57638907432556 seconds.