Marți, 30 Mai 2006 - 05:41 AM Aleg.RO: Asfalt tango cu primarul Capitalei

Publicat de: ---

baniinostri Asfalt tango cu primarul CapitaleiCine nu planuieste nu greseste . Adriean Videanu a planuit un proiect la fiecare patru zile de mandat. Zice ca le termina pe cele mai importante

Vestea neplacuta este ca asfaltarea Bucurestiului se repeta in mandatul urmator. Tot al lui Videanu?
"Nu vreau ca deciziile mele de acum sa fie influentate de un nou mandat".

de Cristian Niculescu
cristian.niculescu@mediaon.ro

Aveti 252 de proiecte pentru Bucuresti, unele mari si controversate: catedrala, centrul istoric, complexul din Piata Revolutiei. Deci, 252 proiecte si un mandat de patru ani. Daca scadem week-endurile inseamna cam un proiect la patru zile... cand le faceti pe toate?

E un calcul simplist. Din cele 252, foarte multe proiecte vizeaza infrastructura.

Practic, fiecare strada este un proiect iar licitatia se face pe pachete de proiecte. Pot sa va spun ca, pana la sfarsitul mandatului meu, cele 360 de bulevarde pe care le are Primaria Capitalei vor fi la un nivel de serviciu european.

Chiar trebuia sa reasfaltati toate strazile?

(Isi aminteste ca e inginer) Daca nu se intervenea acum la stratul de uzura si mai trecea o iarna, se deprecia infrastructura drumului. Stratul de uzura inseamna cei 7-8 cm de deasupra.

Vom face aceste interventii la toate bulevardele principale unde consultantul sesizeaza riscul deteriorarii. Mi-as dori - desi nu se poate - ca in toate cele 100 de bulevarde principale care sunt in programul de intretinere multianuala interventia sa se faca acum si cinci ani sa nu mai fie nevoie decat de intretinere. In 4-5 ani se va interveni iar la stratul de uzura, este o practica uzuala in Europa.
Oricum, asfaltarea din Bucuresti are un termen de garantie de doi ani, prin lege.

Mi se pare putin, ca si cum lucrurile au fost prost facute de la inceput. De ce fostul primar, Traian Basescu, n-a cerut termene mai mari de garantie prin caietele de sarcini?

Cel dinaintea mea (evita sa pronunte Traian Basescu) s-a incadrat in norma legala.

El a inceput programul de intretinere multianuala a strazilor care duce garantia la cinci ani. Exista o suma forfetara fixa, pentru intretinere, si o suma, adjudecata prin licitatie, pentru interventie si refacerea infrastructurii.

Cheltuielile de intretinere nu sunt cheltuieli suplimentare.

De ce nu s-a prezentat nimeni la licitatia pentru proiectul de reabilitare a Centrului Istoric?

Consultantul a facut o eroare. S-a pus o conditie privind experienta proiectantului: s-a spus sa aiba nu stiu cati ani de experienta in domeniu in Europa de Est. Daca se spunea doar "experienta", era suficient.

Am facut o comunicare catre BERD, ca sa scoatem acest lucru din caietul de sarcini.

Dar si tehnologia de sapare propusa, de tip "neodig", a fost una nu foarte accesibila pentru toti, iar timpul de pregatire a documentelor de licitatie a fost scurt.

Ciudat ca nu s-a prezentat nimeni la licitatie. Ca si cum s-au inteles intre ei ca sa forteze Primaria sa renunte la unele dintre conditiile impuse...

N-avem de gand sa coboram nimic din standardele cerute.

Tocmai ati spus ca veti cere BERD sa mai lase din standarde...

Nu, am spus ca tehnologia nu a fost comuna pentru toti si n-au avut timp sa se pregateasca. Daca as renunta la tehnologia "neodig", n-am mai termina nici in 20 de ani infrastructura in Centrul Istoric.

Sunt multe persoane interesate de achizitii imobiliare in Centrul Istoric. Pe dumneavoastra nu va tenteaza?

Nu, nu ma pricep. Cine vrea sa cumpere legal, treaba lui, este economie de piata. Si de unde sa cumpere, de la Primarie? Noi nu vindem nimic. N-au decat sa cumpere din piata libera.

In Piata Revolutiei aveti un proiect discutabil. Este sau nu este proiectat acolo un centru comercial, cum scrie pe unul dintre proiecte?

N-am scris eu proiectul, e doar o propunere. Acolo se vrea a fi doar o interventie pentru cresterea calitatii spatiului urban. In Piata Revolutiei este un trafic de la nord la sud, pe Calea Victoriei, nimeni nu poate opri aici si nici n-are motive sa se dea jos din masina. Avem de rezolvat problema parcarilor subterane si circulatia in zona.

Daca tot fac interventia in subteran - unde vor fi si spatii comerciale, restaurante, cafenele, cinematografe - specialistii pot gandi si ceea ce se intampla in suprateran. Avem propuneri de galerii comerciale de mare calitate. Altii vor o sala de concerte, o Filarmonica in locul Ateneului care are o capacitate insuficienta.

Arhitectii, ca si chirurgii care rezolva orice boala cu bisturiul, abia asteapta sa remodeleze acolo unde au un spatiu disponibil. Chiar credeti ca trebuie construit ceva, deasupra, in Piata Revolutiei?

Posibil sa nu fie nevoie. Cetateanul Adriean Videanu si-ar dori acolo o fantana de mare calitate. Nu stiu daca asta va conta in decizia finala. Eu trebuie sa aleg solutia cea mai buna pe baza consultarilor cu istoricii, urbanistii, arhitectii, oamenii de arta. Adevarat, fiecare arhitect ar vrea sa intre in istorie lasandu-si amprenta pe o astfel de interventie.

Dar eu n-o sa fiu girantul unei astfel de atitudini. Decizia nu poate s-o ia nimeni decat eu.

Dati impresia unui faraon care decide proiecte majore ce schimba fata capitalei imperiului. Nu e cam mult?

Daca Bucurestiul nu-si gandeste proiectele majore, va fi un oras condamnat in viitor.

Ce sa faca primarul general, sa mature prin colturi sau sa rezolve problema inundatiilor?

Daca aman aceste decizii, viitorul primar va mai pierde trei-patru ani gandind la perspectivele de dezvoltare a Capitalei.

Finalizati vreun proiect in acest mandat?

(Isi ia un aer electoral si spune pe nerasuflate) Notati!

Cele 360 de bulevarde ale Capitalei, arena sportiva multifunctionala, Stadionul "Lia Manoliu", pasajul rutier Basarab, cele patru parcuri mari (Herastrau, Cismigiu, Carol si Tineretului) si CityNet, reteaua de fibra optica a orasului.



Megaproiectele

Piata Revolutiei. Nu-i place sa-i spuna Ansamblul Comercial, desi asa scrie in proiect. "Interventia in subteran costa 180-200 milioane de euro. Este un parteneriat public-privat, folosim metoda Building Operation Transfer, asa cum vom face pentru toate locatiile centrale".

Stadionul Lia Manoliu. Vrea sa-l refaca la standardele UEFA. "Primaria finanteaza lucrarea cu 30 milioane de euro din bugetul propriu, restul banilor vin de la Guvern".

Sala Polivalenta, cu 16.000 de locuri. Un parteneriat public-privat care ar costa aproape 50 milioane de euro. "Banii ii da investitorul selectat". Variante de amplasare, in ordine: Parcul Tineretului, Vacaresti sau Stadionul "Lia Manoliu".

Un nou aeroport international. Proiectat pentru un trafic anual de circa 12 milioane de pasageri. "Cine-a spus ca va fi langa Popesti-Leordeni? Nu va spun unde se construieste, ca vor creste preturile terenurilor. Aeroportul nu e o prioritate a mandatului meu".

Complexul Esplanada. Proiect rezidential finantat privat 100%. "Lucrurile se misca incet aici, din pacate nu noi, ci Ministerul Lucrarilor Publice negociaza conditiile parteneriatului cu investitorul". Primaria intra in posesia Esplanadei dupa 22 de ani de la construire.

Cathedral Plaza. Cel mai controversat proiect, o cladire care se va ridica langa simbolul catolicismului din Bucuresti, Catedrala Sf. Iosif. Primarul este acuzat de contestatarii proiectului ca ar fi asociat cu patronul firmei constructoare, care va castiga circa o treime din valoarea imobilului, estimat la peste 25 milioane de euro.


(943 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Banii noștri

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Banii noștri:

Asfalt tango cu primarul Capitalei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65313792228699 seconds.