Joi, 18 Mai 2006 - 05:45 AM Aleg.RO: Stolojan: Tranzitia dureaza deja prea mult

Publicat de: Mihai Bobocea / Livi

ziarulfinanciar
  Consilierul prezidential avertizeaza ca autoritatile au lâncezit privatizarea si ca este necesar sa fie reformata din temelii administratia publica centrala .
Retragerea statului din economie prin finalizarea privatizarilor este necesara pentru eliminarea pierderilor de sute de milioane de euro ocazionate de "greselile trecutului", a declarat ieri consilierul prezidential Theodor Stolojan, în cadrul conferintei "România 2010. Ce business plan avem pe urmatorii cinci ani", organizata de Ziarul Financiar.
"Principalele obiective ale României în urmatorii ani trebuie sa fie finalizarea reformelor începute si neterminate, printre care reforma fiscala, privatizarile companiilor de stat si reforma proprietatii", a spus Stolojan.
In cazul reformei fiscale, consilierul prezidential considera ca s-a întârziat foarte mult pâna la unificarea reala a cotei unice, iar mediul de afaceri înca nu are o viziune clara despre cum va arata zona taxelor si impozitelor în 2007. Consilierul prezidential a avut ieri un discurs caracteristic unui premier, în care a criticat indirect performantele actualului Guvern în economie, fiscalitate si relatia cu FMI.
In cazul privatizarii companiilor de stat, Stolojan a declarat ca, în afara privatizarii BCR si a câtorva distributii energetice, procesul "a lâncezit".
Pâna în 2010, obiectivele macroeconomice pe termen mediu ale României trebuie sa vizeze o crestere economica bazata în primul rând pe investitii si exporturi.
"Suntem în al saptelea an consecutiv de crestere economica si trebuie sa continuam aceasta tendinta si dincolo de 2010, cu ritmuri medii anuale de cel putin 5%", a spus Stolojan.
El considera ca reluarea privatizarilor si finalizarea reformelor este necesara, pentru ca va elibera "activele înghetate" necesare pentru cresterea economica din viitor. "Exista resurse incredibile pentru continuarea cresterii economice, pe care România le poate degaja printr-o politica mai buna," a mai spus Stolojan. Consilierul prezidential a conchis ca exista câteva sectoare economice care "trag în jos productivitatea nationala", amintind domeniul energetic, agricultura si turismul, adica sectoare care "fie nu suscita interes, fie înregistreaza rezultate slabe".
Referitor la orizontul 2010, guvenatorul Mugur Isarescu se asteapta ca sarcina bancii centrale sa fie tot mai dificila în urmatorii ani. Pâna la trecerea la moneda europeana, care ar putea sa survina cel mai devreme în 2012, BNR trebuie sa asigure continuarea dezinflatiei, fara însa sa afecteze cresterea economica, pe fondul unor salarii si credite care vor înregistra majorari constante.
"Din cauza cresterilor la preturile administrate, curba de dezinflatie se va aplatiza cel putin pentru doi ani de zile", spune Isarescu. Corectiile programate ale preturilor administrate vor genera cresteri ale inflatiei cu 1,2%-1,4%, în urmatorii patru ani. "Iar daca acest calendar nu este transparent, putem sa avem într-un an 2,5%, iar în cel urmator 0,8%", atentioneaza Isarescu.
Pe de alta parte, guvernatorul subliniaza necesitatea ca politicile fiscala si salariala sa fie corelate cu cea monetara. Cheltuielile bugetare, chiar si cele canalizate în infrastructura, influenteaza într-o prima etapa cererea agregata, alimentând astfel presiunile inflationiste.
"Avem bani, dar este o mare întelepciune sa stim sa-i cheltuim neinflationist, astfel încât sa genereze crestere economica", spune Isarescu. El atentioneaza ca suprasolicitarea pârghiei politicii monetare în cadrul mixului de politici economice, fara o sustinere pe partea fiscala sau salariala, poate avea efecte adverse.
Isarescu s-a declarat realist si a spus ca nu poate sa se astepte decât la o expansiune permanenta a creditului, anticipând ca bancile comerciale vor profita de cresterea salariilor - care influenteaza si capacitatea de împrumutare a clientilor, pentru a acorda finantari mai mari. Oricum, spune el, bancherii vor gasi întotdeauna mijloace de a eluda normele BNR, oricât de restrictive ar fi acestea.
Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen, a doua banca din sistem, crede de asemenea în cresterea în continuare a creditului. "Putem anticipa ca toate tipurile de credit vor continua sa se dezvolte, pentru a atinge nivelurile de pe celelalte piete din regiune", a spus Gelin. Ponderea în PIB a activelor bancare este în România de 40%, fata de 70% în Polonia si aproape 100% în Cehia.
El se asteapta si la o scadere a rentabilitatii în sistemul bancar, în conditiile în care vor creste cheltuielile generale, dar si costul riscului. In aceste conditii, va aparea si o consolidare a jucatorilor, mai ales pe piata de retail, unde cheltuielile sunt mai mari. El estimeaza ca pe aceasta piata vor supravietui numai 5-6 banci mari, restul jucatorilor fiind obligati fie sa se specializeze, fie sa se consolideze.
La conferinta au participat si reprezentanti ai celei mai mari companii românesti, Petrom. Werner Schinhan, director general executiv adjunct al companiei, a declarat ca Petrom doreste ca pâna în 2010 sa-si mentina productia totala de hidrocarburi si sa modernizeze procesele de rafinare, dar si distributia de carburanti. Ca urmare, Petrom planifica investitii majore pâna în 2010, de circa 600-700 de milioane de euro pe an, pentru a depasi o cota de piata de 30% la orizontul lui 2010. Ieri, la Bursa, compania Petrom avea o capitalizare totala de peste 8,5 mld. euro, adica aproape jumatate cât capitalizarea întregii piete.


(514 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Mihai Bobocea / Livi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Stolojan: Tranzitia dureaza deja prea mult | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56529808044434 seconds.