Vineri, 04 Martie 2005 - 12:51 PM Aleg.RO: "Grupul de la Cluj" s-a saturat de viziuni nomenclaturiste

Publicat de: Marius Vulpe

curentul Anuntarea candidaturii lui Ion Iliescu la sefia PSD de catre pesedistii bucuresteni ii lasa rece pe cei din "Grupul de la Cluj", Rus, Dancu, Puscas & Co, care par a pregati propriul contracandidat. Acestia sustin ca sunt satui de viziunea nomenclaturista care continua sa se manifeste in partid si pledeaza pentru o discutie mai degraba pe programe si idei si nu pe nume, apreciind ca numai asa se poate vorbi de o reformare moderna a PSD. Nici Nastase nu este crutat, acesta fiind criticat pentru pasul inapoi facut, in timp ce dorinta lui Geoana de a candida la sefia partidului nu pare a fi luata prea in serios de pesedistii clujeni. In paralel, sub semnul sarbatoririi zilei sale de nastere, "tatuca Ilici" si-a celebrat la Senat triumful in fata mai tinerei generatii din partid.


"Daca-i musai, cu placere", pare a fi fost linia dupa care s-a ghidat Ion Iliescu, miercuri seara, in cadrul sedintei orchestrate de catre organizatia municipala Bucuresti, a carei membri, practic, i-au pus candidatura la sefia partidului pe tava. Etern modest, figurant neahtiat dupa putere, asa cum singur se autocaracteriza, Ilici nu putea sa nu tina cont de vointa "majoritatii" si, ca atare, si-a calcat peste "printipii" si a cedat, dupa un scenariu ce aduce aminte de conducatorul "mult iubit si adulat" de popor.


Cu un Nastase extrem de cumintit, pus cu botul pe labe si oarecum resemnat cu gandul de a fi un posibil presedinte executiv, Iliescu s-a simtit in largul sau, lasand modestia si cumpatarea in plata Domnului si preluand rapid fraiele sedintei pentru a vorbi celor prezenti de nevoia de unitate ce ar trebui sa prevaleze "intereselor unui grup sau altul". Ilici s-a ferit sa lanseze atacuri la adresa detractorilor sai, lasand aceasta placuta sarcina in seama lui Dan Ioan Popescu. DIP s-a achitat prompt, punandu-l rapid la zid, in lipsa, pe Mircea Geoana, pentru prestatia acestuia la locale, ce ar fi costat filiala pierderea catorva primarii de sector. Acesta a fost singurul social-democrat care s-a luat colt in colt cu Iliescu si a anuntat ca ia in calcul posibilitatea unei candidaturi la presedintia PSD.


Mai usor cu viziunea de tip nomenclaturist


Se pare ca Geoana conteaza foarte mult pe atragerea sprijinului "Grupului de la Cluj", format din social-democratii care s-au pronuntat in repetate randuri pentru reformarea si modernizarea partidului. De altfel, Geoana si-a insusit limbajul acestora pentru a le transmite un semnal de apropiere. Referindu-se la candidatura lui Iliescu, acesta a spus ca o interpreteaza ca fiind "o invitatie pentru competitie in partid", care, in opinia sa, ar trebui insa sa se desfasoare pe baza unor programe bine definite - exact ce sustin si pesedistii clujeni. Ca sprijinul mult-asteptat de Geoana s-ar putea sa nu se cuantifice niciodata intr-o forma palpabila este dovedit de pozitia unor membri marcanti ai acestei grupari. "Nu discut cazuri ipotetice, cu candidaturi formulate cu jumatate de gura. Daca vin in fata, sa iasa cu un pogram propriu, care sa respecte programul nostru pentru Ardeal si Banat", a apreciat Vasile Dancu, secretar executiv al PSD si unul din membrii "Grupului de la Cluj". Dancu a precizat ca gruparea sa va anunta in curand pe cine sustine la sefia partidului. "Cand va veni randul organizatiei noastre, noi ne vom desemna optiunea", a mai afirmat Dancu, lasand sa se inteleaga ca-l vor sprijini pe candidatul care-si va face cunoscute cat mai explicit ideile si programul. Mai moderat, Vasile Puscas sustine ca o eventuala anuntare a candidaturii lui Geoana ar putea constitui o varianta ce poate fi pusa "pe masa de discutie". Amandoi pesedistii clujeni cred insa ca o discutie pe marginea persoanelor si nu in primul rand a programelor denota "o viziune nomenclaturista". "Optiunea noastra priveste dezvoltarea reformei in partid, si nu o viziune nomenclaturista, si are in vedere o viziune programatica si actionala a liderilor de partid", ne-a spus Puscas. In opinia sa, comportamentul lui Nastase poate fi interpretat ca un pas inapoi. "Daca nu va candida la presedintia partidului, inseamna un pas inapoi. Daca ia in calcul ca va prinde presedintia executiva, inseamna inca un pas inapoi", a conchis Puscas.


Ilici, la 75 ca la 25


Iliescu si-a continuat si ieri sarbatorirea triumfului de miercuri seara, cu ocazia implinirii varstei "de trei ori cate 25 de ani", dupa cum a spus amuzat de mai multe ori. Petrecerea a inceput inca de la ora 9.00 dimineata, cand Iliescu le-a oferit sampanie si piscoturi senatorilor stransi la Sala de Marmura. Ropote de aplauze si urari inflacarate razbateau dincolo de usile inchise, ce tineau departe de ochii ziaristilor, in stilul consacrat al PSD, spectacolul de felicitare a liderului. Senatorii l-au cadorisit pe sarbatorit cu o gravura si un cos mare cu trandafiri albi. Fostul presedinte s-a dus apoi la sediul PSD din Kiseleff, unde il asteptau un puhoi de simpatizanti, cei mai multi, batrani. In afara de acestia, o serie de personalitati ale PSD au tinut sa-i ureze personal "La multi ani", printre ei remarcandu-se Dan Ioan Popescu, Victor Ponta, Gabriel Oprea, Octav Cozmanca, Valer Dorneanu sau Miron Mitrea. Numai Mircea Geoana a ramas indiferent la eveniment si, desi se afla la Atena la o conferinta, nu i-a dat lui Iliescu nici macar un telefon. Nastase, in schimb, a fost printre primii care l-au sunat.


(679 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Marius Vulpe


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

"Grupul de la Cluj" s-a saturat de viziuni nomenclaturiste | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59343791007996 seconds.