Marți, 09 Mai 2006 - 05:42 AM Aleg.RO: Au politizat si hernia presedintelui Basescu

Publicat de: ---

evenimentulzilei Basescu a plecat spre Viena, dupa ce anuntata sa operatie devenise subiectul unei noi dispute intre Oprescu si Nicolaescu . Presedintele a "evadat" dintre comisiile de medici de la Bucuresti, pentru a fi operat de urgenta  la o clinica particulara din Austria.

Avionul a decolat la ora 22.30 de pe Aeroportul "Henri Coanda" pentru a ajunge la miezul noptii la Viena. Surse apropiate presedintelui au spus pentru EVZ ca seful statului urma sa fie operat chiar in orele de dupa aterizarea la Viena. Interventia chirurgicala devenise urgenta.

Razboiul comisiilor

Plecarea intempestiva a lui Basescu a fost precedata de schimbarea medicilor aflati la capataiul presedintelui. Schimbare la fel de neasteptata, petrecuta ieri intre orele 19.00 si 20.00. In locul comisiei Oprescu a venit comisia Nicolaescu. Ministrul sanatatii a explicat decizia prin aceea ca a convenit impreuna cu seful statului "infiintarea unei comisii care sa il examineze".

Vocea lui Nicolaescu a contrazis si ceea ce Oprescu dadea ca sigur: locatia interventiei chirurgicale. Astfel, daca dupa-amiaza se stia ca Basescu va fi operat in Bucuresti (varianta Oprescu), Nicolaescu a enuntat dubiile comisiei sale de medici cu privire la eficienta unei operatii la Bucuresti. Astfel, el a spus ca "echipa de la Viena era pregatita sa-l opereze imediat, in timp ce aceea de la Bucuresti putea sa efectueze interventia chirurgicala de-abia maine dimineata (n.r. - marti)".

Potrivit ministrului, membrii echipei de la Bucuresti (varianta Nicolaescu) au spus, ieri-seara, ca erau prea obositi sa opereze atunci. De precizat ca ei ar fi efectuat operatia la Spitalul "Bagdasar", deci seful statului trebuia transportat de la Elias. In plus, tehnica propusa de cei de la Viena permite recuperarea mai rapida a pacientului, a adaugat Eugen Nicolaescu.

Explicatiile survin variantei enuntate, in cursul zilei de ieri, de echipa Oprescu: operatia se face la Bucuresti. Mai precis, la Spitalul Universitar. Justificarea principala a lui Oprescu era ca a fost dorinta presedintelui de a fi operat in Romania. Medicul era extrem de optimist. Si dupa decolarea lui Basescu, directorul de la Universitar a ramas pe pozitii: putea fi operat la Spitalul Universitar "in seara aceasta" (n.r. - ieri-seara).

La acest razboi s-a ajuns si pe fondul nehotararii presedintelui. S-a temut de reactia presei si a opiniei publice, asa ca a inclinat spre operatia in Romania, spuneau apropiatii sai.

Basescu a avut nevoie de calmante

Conform unor surse din anturajul presedintelui, starea de sanatate a acestuia s-a deteriorat rapid in ultimele trei zile. Potrivit surselor citate, seful statului a avut nevoie de calmante. Cand nici analgezicele nu si-au mai facut efectul, seful statului a decis sa se prezinte la Camera de garda a Spitalului Universitar, unde a fost consultat de un medic specialist ortoped. In cercul de apropiati ai lui Basescu aparuse chiar temerea ca boala ar fi atat de grava incat presedintele ar fi riscat chiar paralizia membrelor inferioare daca ar fi amanat consultul.

Comisia lui Sorin Oprescu

Prof. dr. Vlad Ciurea, sef Sectie neurochirurgie la Spitalul "Bagdasar-Arseni", din Bucuresti, medic primar neurochirurgie pediatrica, neurochirurgie generala si neuro-oncologie. Este specializat si in boli neurogenerative medulare. Este cunoscut mai ales pentru operatii complicate pe creier. A fost inlocuit din functia de director prin ordinele date de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Acad. prof. dr. Constantin Popa, medic primar neurologie, directorul Institutului de Boli Cerebro-Vasculare din Bucuresti si membru al mai multor institutii academice nationale si internationale.

Gabriel Iacob, medic primar neurologie, seful Sectiei de neurochirurgie II, de la Spitalul Universitar Bucuresti, cu supraspecializare neurochirurgie functionala si competente in terapia durerii.

Comisia lui Eugen Nicolaescu

Eduard Florin Exergian, seful singurei sectii din Romania specializata in afectiuni ale coloanei vertebrale, aflata la Spitalul "Bagdasar-Arseni", din Capitala. Este medic primar neurochirurg, specialist in patologie vertebro-medulara-traumatica, tumorala, malformativa, degenerativa, supraspecializare in chirurgie spinala.

Acad. prof. dr. Constantin Popa, medic primar neurolog, directorul Institutului de Boli Cerebro-Vasculare din Bucuresti si membru al mai multor institutii academice nationale si internationale.

Dr. Vasile Ciubotaru, seful Sectiei neurochirurgie II de la Spitalul "Bagdasar-Arseni", din Bucuresti, medic primar neurochirurgie generala, patologie hipofizara, chirurgia epilepsiei, neurochirurgie stereotaxica si terapia durerii.

Intre casa, spital si aeroport

> Duminica, ora 21.30. Traian Basescu se prezinta la un control medical, la Spitalul Universitar de Urgenta. Diagnosticul: hernie de disc. Dupa jumatate de ora, presedintele se retrage la resedinta sa de la Vila Lac 3, din cartierul Primaverii. Noaptea se scurge intre supozitii: va fi operat in tara sau in Austria?

> Luni, ora 11.13. Poarta de la resedinta prezidentiala, actionata electric, se deschide brusc. Ies trei masini incolonate. In automobile se afla vizitatorii de taina ai presedintelui, seful MAI, Vasile Blaga, edilul Adriean Videanu si presedintele PD, Emil Boc, al carui Mercedes inchide coloana de oficiali. Surse din anturaj au declarat, ulterior, ca ieri-dimineata presedintele avea dureri mari din cauza unei vertebre, dar se putea misca si chiar a facut cativa pasi in jurul vilei.

> Ora 12.50. Dupa mai bine de o ora si jumatate in care masinile SPP intra si ies pe aceeasi poarta, grabite, isi face aparitia o ambulanta militara, cea care se afla intotdeauna in coloana oficiala. Inauntru, masina sta 10 minute, dupa care paraseste locatia prezidentiala, precedata de un alt autovehicul.

> Ora 13.03. Pe poarta Vilei Lac 3 iese in tromba o coloana oficiala, fomata din doua BMW-uri negre si precedata de doua automobile ale politiei. Este coloana de rezerva, din care lipseste exact masina prezidentiala. Traian Basescu este inca inauntru.

> Ora 13.14. Se iveste o noua coloana oficiala. De data aceasta este vorba chiar de "lantul" de autombile cu care calatoreste, de obicei, Traian Basescu atunci cand paraseste locuinta. In mijloc, Mercedesul prezidential ia drumul Eliasului, unde ajunge un sfert de ora mai tarziu.

> Ora 14.30. Este ora la care isi face aparitia si Sorin Oprescu, directorul spitalului, care sta mai bine de doua ore cu Basescu si cu echipa de medici.

> Ora 17.00. Sorin Oprescu anunta internarea lui Basescu la Elias, faptul ca va fi operat si echipa care se ocupa de el. Ultimul control urma sa aiba loc la ora 21.00.

>  Ora 20.00. La Elias a venit si premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a iesit din spital la doar cateva minute. Seful guvernului a declarat ulterior ca presedintele "nu parea sa fie intr-o stare buna, adica nu era vesel".

>  Ora 20.30. Echipa de medici convocata de ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu soseste la Elias pentru a-i face o noua evaluare presedintelui.

>  Ora 22.00. Convoiul prezidential pleaca spre Aeroportul "Henri Coanda" cu destinatia Viena, Spitalul AKH.

>  Ora 22.40. Presedintia confirma ca Traian Basescu a fost transportat la Viena. ( Laurentiu Mihu, Catalin Bulat)

Medicii vienezi pot opera hernia de disc si prin endoscopie

Hernia de disc poate fi operata clasic sau endoscopic. Interventia clasica (cu bisturiu) consta in inlaturarea discului hernial, caz in care este nevoie de stabilizarea coloanei pentru a se evita deplasarea discurilor. In varianta endoscopica, se sclerozeaza discul deplasat care cauzeaza durerea. In Romania nu se poate opera decat clasic, cu bisturiul. Riscurile frecvente ale acestei operatii sunt recidivele, adica boala revine in acelasi loc sau in alta parte. Mai rar pot aparea si paralizii, mai ales in situatiile in care chirurgii nu sunt experimentati.

Dureri si greutati in miscare

Hernia de disc este o boala a discului vertebral, care poate fi cauzata de inaintarea in varsta, dar si de efort fizic. Bolnavii au dureri lombare (de spate) care iradiaza in membrele inferioare care amortesc, iar in stadiile avansate afectiunea poate cauza deficit in miscare (scade forta in membrele inferioare). O complicatie rara a herniei de disc, dar si a operatiei este paralizia. Neurochirurgii si ortopezii sunt medicii care trateaza de regula o astfel de problema prin administrarea de medicamente, iar daca situatia o impune, prin interventie chirurgicala.

De ce apare hernia?

"Hernia de disc este, in fapt, o proeminenta in interiorul canalului medular care provoaca iritarea maduvei spinarii. Poate fi de origine traumatica (poate aparea si de la oscilatii mari de temperatura) sau degenerativa, adica este cauzata de varsta. In acest din urma caz, apare la persoane trecute de 40 de ani", afirma dr. Gheorghe Burnei, medic primar ortoped. El mai spune ca in 50%-60% din cazuri hernia este de origine traumatica. In cazul presedintelui Basescu, se pare ca hernia este degenerativa, el acuzand de mult timp dureri lombare.

Atunci cand boala este cauzata de inaintarea in varsta, discul dintre vertebre se fragmenteaza, aceste fragmente se deplaseaza, ies din locasul lor si comprima radacinile nervoase. "Intre doua vertebre exista acest disc format din inele si zgarci. Cu varsta, apar fisuri in acest inel, care se rupe. Practic, zgarciul apasa pe maduva, asupra nervilor, ceea ce cauzeaza durerile de spate", ne-au explicat specialisti in neurochirurgie. In stadiile avansate ale bolii pot aparea inclusiv paralizii.

Si munca la birou cauzeaza afectiunea

Acest tip de hernie poate sa apara la persoanele care fac efort fizic brusc si sustinut, ce presupune solicitarea coloanei, dar si la cele pasive, care stau mult la birou. "Hernia poate fi laterala, apasa pe un picior, este mai usoara, sau medie, adica apasa pe toata zona, irita toti nervii.

Pentru a se vedea exact cum este deplasat discul vertebral pacientul este supus unei investigatii numite Rezonanta Magnetica Nucleara (n.r. - facuta presedintelui duminica seara)",  ne-a declarat neurochirurgul Ion Iliescu, de la Spitalul Universitar.

Echipa care opereaza hernia este formata de obicei din neurochirurg, anestezist, ortoped, iar interventia dureaza aproximativ doua ore. Dupa operatie, bolnavul poate pleca acasa in cateva zile, foarte rar dupa o saptamana. (Mihaela Naftanaila, Geta Roman)

Cum se face clasic operatia de hernie de disc

Operatia herniei de disc dureaza in jur de doua ore, in varianta clasica (cu bisturiul). Dupa anestezia generala, medicii fac o incizie la nivel lombar, exact unde sunt vertebrele lezate, desprind musculatura si fac o "gaura" la nivelul L4-L5. Dupa ce este identificat discul hernial care cauzeaza dureri se practica ablatia (scoaterea) acestuia din canalul vertebral. Spatiul dintre vertebre se curata pentru a nu aparea recidive. Exista si varianta de a se pune un "cage" (dop) intre corpurile vertebrale, insa medicii romani nu recurg la aceasta solutie de regula, pentru ca presupune costuri suplimentare. Musculatura si tegumentele se sutureaza.

Bucuresti - Alegerea initiala

Imediat dupa ce s-a aflat diagnosticul presedintelui, in cercul sau de apropiati a inceput sa circule varianta ca Basescu ar fi urmat sa fie operat de urgenta in Austria, chiar in cursul zilei de luni. Avantajul ar fi fost existenta unor echipamente medicale superioare. Traian Basescu s-a aratat insa, la inceput, refractar la aceasta idee, considerand ca refuzul unei operatii in Romania ar fi avut un impact public negativ - afirma surse din anturajul sau.

Viena - "Recuperarea va fi mai rapida"

Tehnica pe care specialistii din Viena o vor alege pentru a-l opera pe presedinte era incerta ieri-seara. "Va pot spune ca procedura folosita la Viena este una care permite o recuperare mai rapida, iar presedintele isi doreste foarte tare sa poata pleca repede din spital", ne-a declarat ministrul Eugen Nicolaescu. Medicii din Viena urmeaza sa decida daca vor folosi varianta cu bisturiu pentru a-l opera sau procedura endoscopica.

Traian Basescu - 02base_sa.jpg


(602 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Au politizat si hernia presedintelui Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55667495727539 seconds.