Sâmbătă, 06 Mai 2006 - 06:29 AM Aleg.RO: Protocol parlamentar PRM - PSD - "Avem nevoie de o opoziție unită"

Publicat de: Dana LASCU

AMOS News Președintele PRM, senatorul Corneliu Vadim Tudor a declarat, în direct la un post privat de televiziune, că "noi (nr: PRM) practicăm politica ușilor deschise. Aceasta este prima scenă politică a țării, acestea sunt partidele parlamentare; altele nu prea mai au șanse să mai intre în viitorul parlament, la alegerile anticipate. Dimpotrivă, ar putea să dispară unele din Parlament".

"Nu putem face abstracție de realitatea existentă. Există numai două partide reale de opoziție: PSD și PRM. Avem colaborare în plan parlamentar uneori chiar și cu UDMR, deși nu esteun partid înregistrat la tribunal în mod oficial, dar atunci când interesul național o cere putem colabora și cu oamenii raționali din UDMR și cu cei din PNL, din PD și PC, după cum ați constatat. Noi suntem cei care au schimbat echilibrul la Camera Deputaților, optând în final pentru tânărul și valorosul deputat Bogdan Olteanu. Eu am avut discuții timp de mai multe luni cu dl Mircea Geoană, care n-are nevoie de declarații de simpatie din partea mea pentru că știe că-l prețuiesc. Este un om din tânăra generație, și dacă tot se vorbește insistent despre primenirea clasei politice, eu cred că a venit și timpul personalităților din tânăra generație, între 35 și 45 de ani. Discuția a început să se cristalizeze și să se finalizeze atunci când am fost contactați pentru a semna și noi moțiunea de cenzură pe care o preconiza PSD. Eu am vorbit miercuri seara la telefon și cu dl Traian Băsescu și cu dl Călin Popescu Tăriceanu - bine, și cu tânărul Mihai Răzvan Ungureanu, cu mai mulți oameni și de la putere și din opoziție - pentru că am vrut să văd ce așteaptă ei de la un astfel de act, foarte important. O moțiune de cenzură, da, este necesară, e prevăzută și garantată de Constituție, pe o sesiune parlamentară. Dar luna mai este problematică, să nu spun dramatică: avem raportul de țară în 16 mai, după care va fi un summit cu participarea președinților, șefilor de stat și de guvern. Dar mai sunt și inundațiile; sunt încă 16.000 într-o situație disperată. Chiar astăzi am instituit o "rețea a omeniei" în filialele PRM - cele 42 de filiale teritoriale - să se facă centre de colectare, să se strângă bani, alimente, obiecte de îmbrăcăminte, alte bunuri și utilități. Eu însumi mi-am donat salariul pe luna mai. Am donat și singura bijuterie de aur pe care o am... Dați-mi voie să spun, ca să fac și un apel. La vremuri grele, de război sau de calamități - a se vedea filmul "Pe aripile vântului" - așa-zisa noastră societate scotea de la gât, sau de la urechi, sau de la mână bijuteriile, Eu mi-am dat singura bijuterie, o brățară de aur - o amintire de familie; n-am purtat în viața mea așa ceva - și am donat-o sinistraților... ".

Senatorul a ținut să evidențieze și actele de caritate pe care partidul său le-a făcut pentru cetățenii României grav afectați de furia naturii.

Corneliu Vadim Tudor: "O, am mai făcut mai multe. Când dvs o duceați bine acolo și erați vedete la televiziune - agreabile, ce-i drept - noi am dat 21 de tone de alimente în comunele Măceșu de Jos, Rast, Cârna și Bârca. Deci, noi facem în flux continuu".

Legat de decizia de a nu semna sau susține o moțiune de cenzură, senatorul a explicat:

Corneliu Vadim Tudor: "Așa că am vorbit cu domnii Băsescu, Tăriceanu și ceilalți, am ajuns la concluzia că țara nu are nevoie în luna mai de o moțiune de cenzură - sunt altele prioritățile naționale - dar că nimeni nu ne poate împiedica în luna iunie să introducem o asemenea moțiune de cenzură. Apoi am vorbit și cu Mircea Geoană și cu alți lideri ai PSD și le-am spus: "Domnilor, interesul național ne cere să nu provocăm, pe lângă aceste crize sociale - iată- și meteorologice, și o criză gravă politică, de care țara nu are nevoie. Hai să ne concertăm mișcările și pașii pentru luna iunie". Și i-am spus lui Mircea Geoană: "Nu mai putem colabora numai în plan verbal, pentru că ne tulburăm electoratul. Haideți să găsim un cadru organizat, chiar instituțional; măcar în plan parlamentar să avem un protocol de colaborare".

Întrebat dacă după acest protocol parlamentar are în vedere și o construcție electorală, alături de PSD, președintele a declarat:

Corneliu Vadim Tudor: "Eu cred că este prematur să vă dau un răspuns acum. Nu pot vorbi în numele PSD, dar este clar că până acum s-au bucurat destul de mulți oameni că opoziția parlamentară nu este unită. Acum începe o viață nouă în parlament. Eu zic că este o zi importantă, chiar istorică. Un proverb vechi românesc spune că "oaia răzleață o ia lupul". Erau mulți interesați să nu ne apropiem. De data asta s-a trecut peste anumite diferențe și diferende, peste unele orgolii, și ne-am apropiat până la a semna, miercurea care vine, într-un cadru organizat - invităm presa română și internațională - s-a ajuns la elaborarea și la semnarea acestui protocol. De altfel, chiar la ora la care ne privesc telespectatorii distinsului dvs post de televiziune - căruia îi mulțumesc că o dată la zece, 15, 20 de ani mă invită și pe mine; mai bine mai târziu decât niciodată - o echipă de experți lucrează la acest protocol. Acum 20 de minute am vorbit cu distinsul meu coleg de Senat Mircea Geoană și l-am rugat ca în protocol să figureze neapărat și următorul paragraf: "Conducerea celor două partide de stânga" - pentru că asta ne și unește, asta e și culoarea sângelui nostru politic. Noi, cei puțini, cei de la PRM, suntem partid de centru-stânga. Conducerile celor două partide să își asume răspunderea ca în cel mai scurt timp să își elimine corupții care au mai rămas în partide; și atunci vă spun eu că se va oferi de la sine o alternativă la actuala guvernare, care n-o mai duce până la anul, până la toamnă".


(533 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Dana LASCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Protocol parlamentar PRM - PSD - "Avem nevoie de o opoziție unită" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6078941822052 seconds.