Vineri, 28 Aprilie 2006 - 06:04 AM Aleg.RO: Norica Nicolai ezita în fata gestului de onoare - demisia

Publicat de: Doina Anghel

ziarulfinanciar
  Senatorul PNL Norica Nicolai, care ar fi permis unei persoane straine sa voteze în plenul Senatului, risca într-o prima instanta o sanctiune administrativa si una politica .
O decizie de sanctionare administrativa va fi luata de conducerea Senatului si va fi analizata de Comisia juridica, dupa cum a anuntat presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu. Ea poate consta în suspendarea pe trei luni de la activitatile interne si externe ale Senatului. Aseara, o declaratie a senatorului Puiu Hasotti a venit sa complice situatia. El a afirmat ca, potrivit listelor de vot, persoana în cauza nu a votat în locul niciunui senator.
Sanctiunea politica trebuie luata de PNL, partidul din care face parte, si poate merge pâna la excludere.
Fostul presedinte al PNL Valeriu Stoica a spus ieri ca acest caz ar trebui discutat de conducerea partidului, însa presedintele Curtii de Onoare si Arbitraj a PNL, Bogdan Olteanu, a declarat pentru ZF ca nu se va pronunta în acest caz pâna ce Senatul nu va lua o hotarâre definitiva. Presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu a evitat sa comenteze gestul senatorului dar s-a pronuntat pentru reguli stricte privind accesul persoanelor straine în Parlament.
Implicatii sunt si de natura penala pentru persoana care a votat în locul unui senator liberal, pentru ca avem
de-a face cu un articol din Codul Penal si anume "uzurparea unei calitati oficiale". In masura în care se va dovedi ca si Norica Nicolai i-a facilitat respectivei persoane accesul la cartela de vot, ea însasi ar putea intra sub incidenta Codului, ca persoana care a mijlocit încalcarea legii, afirma juristii.
Ministrul justitiei Monica Macovei a afirmat ca incidentul din Senat este "inadmisibil", aratând ca astfel de episoade duc la scaderea imaginii Parlamentului. "Toata lumea trebuie sa raspunda pentru ceea ce face. Este firesc sa se evalueze aceasta aducere a nepoatei, în raport cu Regulamentul Senatului. Am vazut cu totii mânuta acolo, care vota pe butoane", a spus Macovei.
In opinia ministrului, trebuie vazut, în raport cu Regulamentul Senatului, daca este voie sa fie aduse persoane straine care sa stea pe scaunul de senator si trebuie stabilit exact daca nepoata Noricai Nicolai a votat sau nu.
Juristi bucuresteni sustin ca fapta Noricai Nicolai s-ar putea încadra la instigare la uzurpare de calitati oficiale, prevazuta de articolul 240 din Codul penal, care stipuleaza ca "folosirea fara drept a unei calitati oficiale, însotita sau urmata de îndeplinirea unui act legat de acea calitate, se pedepseste cu închisoare de la sase luni la trei ani", arata Mediafax.
Parchetul de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie se poate sesiza oricând în astfel de situatii, daca se constata întrunirea celor patru elemente constitutive ale faptei penale, a declarat pentru ZF presedintele Comisiei juridice din Senat, Peter Eckstein Kovacs. "Sunt patru elemente care trebuie verificate: daca a vrut sau nu sa savârseasca fapta, daca a savârsit-o si daca aceasta a produs consecinte", a explicat senatorul UDMR.
Potrivit purtatorului de cuvânt al Parchetului General, Simona Frolu, institutia nu s-a autosesizat în aceasta situatie si nici nu au fost primite sesizari la sediul parchetului. O ipoteza mai putin discutata ieri a fost cea a asumarii individuale a acestei situatii, ceea ce ar presupune o demisie de onoare din Parlament. Norica Nicolai a evitat ieri sa vorbeasca cu presa aproape toata ziua, dar spre seara, a declarat ca îsi asuma vina pentru ca a acceptat ca nepoata sa sa participe la vot, dar a precizat ca nu-si asuma gestul ei dupa ce aceasta a ramas singura în sala. Ea nu a vorbit însa despre demisie. Intr-un fel este explicabil pentru ca în privinta demisiei de onoare nu avem exemple recente prin care un om politic român sa-si fi asumat o eroare înaintându-si demisia. Insa neasumarea erorilor este unul dintre motivele pentru care Parlamentul are o imagine subreda în ochii opiniei publice.
Analistul politic Stelian Tanase a spus ieri pentru ZF ca imaginea Parlamentului este atât de jos în ochii opiniei publice, încât situatia provocata de Norica Nicolai în Senat nu face decât sa o confirme, si nu sa o înrautateasca.
Asa ca toate declaratiile de ieri ale parlamentarilor care au deplâns gestul, calificându-l "inacceptabil", au doza lor de echivoc.
Nici unul dintre parlamentari - cu o exceptie prea putin relevanta, cea a senatorului PRM Gheorghe Funar - nu a opinat ca ar fi oportuna demisia senatorului. De asemenea, ei nu s-au pronuntat pentru o alta sanctiune, lasând decizia unor analize ulterioare. Gesturi prin care parlamentarii votau unul pentru altul sau au adus functionari în plen pentru a vota s-au mai întâmplat, dar este pentru prima data când o persoana din afara îsi substituie calitatea unui ales.
"Episoadele" de acest gen compromit si mai mult ideea de parlamentarism, a afirmat liderul UDMR Marko Bela. El a mai spus ca reprezentantii Uniunii vor fi de acord cu sanctionarea gestului senatorului. Liderul PD Emil Boc a spus la rândul sau ca incidentul de la Senat este "regretabil" si a precizat ca decizia politica în acest caz apartine PNL, iar cea juridico-administrativa trebuie luata de Biroul Permanent al Senatului. Liderul PC Dan Voiculescu a dat vina nu numai pe colegii senatori, ci si pe cei care asigura paza si pe chestorii acestei Camere si a anuntat ca PC va cere sanctionarea lui Nicolai.
Senatorul PRM Gheorghe Funar i-a cerut Noricai Nicolai sa-si dea demisia din toate functiile detinute în Parlament.
In sala de plen a Parlamentului European nicio persoana straina, în afara europarlamentarilor si a observatorilor, nu are acces, iar transferarea cartelelor de vot catre alte persoane este interzisa, a declarat ieri euroobservatorul PD Roberta Anastase. "Accesul în sala de plen se face pe baza unei cartele pe care suntem obligati sa o purtam în permanenta la vedere, iar daca avem invitati, cum a fost cazul ministrului integrarii Anca Boagiu, acestia trebuie sa stea într-un sector special, de unde nu pot comunica cu sala", a spus Anastase.
Camerele televiziunilor acreditate la Senat au surprins miercuri ca o persoana invitata în institutie de senatorul PNL Norica Nicolai, despre care aceasta a spus ulterior ca ar fi o nepoata si o prietena foarte buna, a participat la dezbateri si a utilizat o cartela electronica de vot. Prezenta unei persoane care nu detine calitatea de parlamentar în bancile rezervate acestora nu este permisa de regulament si de cutuma din aceasta Camera. Lista electronica de vot indica faptul ca senatorul PNL Serban Stratila, pe locul caruia s-a asezat invitata, s-a pronuntat prin vot asupra unei legi, desi în acel moment el nu se afla în sala.


(1023 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Doina Anghel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Norica Nicolai ezita în fata gestului de onoare - demisia | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63608002662659 seconds.