Sâmbătă, 08 Aprilie 2006 - 08:03 AM Aleg.RO: Legea lustației - între util și necesar

Publicat de: Dana LASCU

AMOS News Invitații lui Octavian Andronic în emisiunea "Sensurile actualității" de joi seară de la SENSO TV au fost președintele PIN, deputatul Cozmin Gușă și jurnalistul Horia Alexandrescu - directorul săptămânalului Independent, Răzvan Voncu - universitar și ziarist. În platou s-a aflat și jurnalistul Laurențiu Gheorghe. Subiectul emisiunii îl reprezintă Legea lustrației și declarațiile care au învăluit proiectul încă de la depunerea lui la Parlament.

Iritat de afirmațiile făcute de Emil Boc pe marginea acestei legi atât de controversate, jurnalistul Horia Alexandrescu comentează: "Este o eroare gigantică. Domnul Boc care a avut o activitate parlamentară destul de consistentă, ar fi trebuit să știe că proiectul Legii lustrației (...), întocmit de patru colegi liberali de la Timiș, (...) un proiect făcut de niște parlamentari nu poate fi asumat de Guvern. Deci, iată că Boc nu știe!".

Un joc ieftin

Cozmin Gușă este însă și mai vehement. "În afară de treburile de procedură pe care trebuia să le știe (...) cred că e doar un joc ieftin pe care-l încearcă Emil Boc, mai ales în condițiile în care chiar și el ar putea fi atins de prevederile legii, pentru că nu se știe cât de jos se va merge în dezbateri la Parlament. (...) Boc dorește să dea din nou șah administrației. (...) O lege a lustrației nu are cum să treacă de Parlament, nu va trece! (...) E clar că este doar un joc politic, dar nu doar din partea lui Boc, ci și din partea PNL-ului, este doar un joc politic care nu se va finaliza. (...) Singurii satisfăcuți de un asemenea demers sunt numai cei care vor beneficia: parte din PNL, parte din PRM care tot timpul a spus că un asemenea proiect nu va fi posibil și cei peste 100 de parlamentari despre care am avut informații și am în continuare informații că au fost informatori ai securității și - poate - o mică parte din societatea românească, pentru că doar o mică parte din societatea românească mai este preocupată de acest proiect".

Tot pe marginea subiectului, Cozmin Gușă a ținut să sublinieze și faptul că Ticu Dumitrescu n-ar fi fost o opțiune bună pentru conducerea CNSAS. El crede că "Ticu Dumitrescu nu poate fi un bun președinte al CNSAS pentru că este, cel puțin, prea pasional. (...) Politica CNSAS ar trebui să o facă istoricii tineri. Important este ca acea persoană care are balanța în mână să nu aibă o pornire spre răzbunare!".

Trădare!
La rândul său, Răzvan Voncu crede că declarația lui Boc, care a încercat să paseze în curtea Guvernului Legea lustrației, este, de fapt, un act de trădare. Răzvan Vonca: "Mie mi se pare foarte grav că domnul Emil Boc trădează prin această propune și un anume mecanism de a concepe politica. (...) Această lege din domeniul împăcării cu trecutul ar fi trebuit să constituie un subiect de dezbatere publică (...) Propunerea domnului Boc este o propunere care trădează un mod totalitar de a privi asupra politicii. (...) O astfel de lege este necesară, pentru că din cauză că nu înțelegem cum a funcționat sistemul comunist, nu reușim să facem să meargă sistemul post comunist. Dar, un asemenea proces foarte complex trebuie făcut în mod public, trebuie să antreneze mai multe instituții. (...) Mă întreb, iată, de ce nu e antrenată armata, de ce nu este prezentă la această dezbatere? (...) Propunerea lui Emil Boc nu face decât să secretizeze un lucru care ar trebui să fie public!".

Perdea de fum pe scena politică

Horia Alexandrescu propune, însă, un alt scenariu: "Eu cred că ne aflăm în fața unei noi perdele de fum, în care scena politică se află în plină reașezare - totală - și totul pleacă de aici, de aici toate scandalurile din ultima perioadă, toate loviturile!".

Jurnalistul consideră că este vorba doar de un scandal artificial, care aruncă o perdea de fum peste ceea ce se întâmplă de fapt pe scena politică românească. Alexandrescu evocă aici mișcările de trupe care au avut loc până acum pe scena stângii politice - PSD-ul în mod pricipal - ale cărui frământări interne au făcut să curgă valuri de cerneală. PSD pare însă a se fi așezat, în acest moment jocul scenic mutându-se pe scena dreptei portocalii - atât de victorioasă în 2004, unde acum există tendința de a se forma doi poli de putere. Primul pol, spune jurnalistul, este cel care se va forma în jurul PNL-ului condus de Călin Popescu Tăriceanu, căruia i s-a alăturat vizibil Acțiunea Populară. Cel de-al doilea pol este cel format în jurul PD-ului condus de Emil Boc, căruia i s-a alăturat PPCD-ul lui Ciuhandu. Aceste puternice mișcări vor duce mai devreme sau mai târziu, la o nouă schemă.

Cu cărțile pe masă!

Liderul PIN, Cozmin Gușă, spune că o Lege a lustrației ar trebui să fie orientată spre cei care au avut puterea decizională. Securiștii de rând acționau în baza unor ordine. "Nimeni nu și-a asumat niciodată public aceasta, să spună <domnule noi am avut un rol>. Pentru că securiștii aceia respectau un ordin", subliniază deputatul.

El crede că "este normal ca, pentru toate generațiile din România, să discutăm despre ceea ce s-a întâmplat înainte de 1989 (...) Despărțirea de trecut, delimitarea de trecut trebuie s-o facem! Dar haideți s-o facem cu toții la aceeași masă, nu cu pistoalele, nu cu bazuca, nu cu atitudini de genul eu sunt mai bun decât tine, tu esti mai bun ca mine".

Răzvan Voncu crede însă că este mult prea târziu pentru o Lege a lustrației. Au trecut 16 ani de la Revoluție, a, trecut printr-un prim-mandat al CNSAS de 7 ani - sub conducerea lui Gheorghe Onișoru - în care practic nu s-a întâmplat și nu s-a făcut nimic, "care a dus numai la descoperirea unor adevărul parțiale, care minează credibilitatea". Jurnalistul subliniază un fapt dureros: dacă în alte state cetățenii au putut să-și vadă demult dosarele, în România nu s-a făcut nimic în acest sens. Dar acesta nu este singurul neajuns al "mandatului Onișoru". cel mai grav este faptul că timp de 7 ani nu s-a făcut absolut nimic pentru a împiedica accesul la funcții publice a celor suspectați sau vinovați de a fi făcut poliție politică.

"Eu vă spun sincer că mă îndoiesc profund că un om de 78 de ani poate conduce în mod eficient o asemenea instituție, sincer și fără nici un fel de reținere. Cu tot respectul pentru activitatea civică a domnului Ticu Dumitrescu (...) dar într-o democrație nu este neapărat câtigător cine este cel mai meritos, este câștigător cine iese la vot", mai spune Voncu.

Miza este pe oprobiul public
Liderul PIN crede că se mizează foarte mult pe oprobiul public pe care l-ar atrage persoanele "lustrate" înurma unui asmenea demers, deși este ferm convins că cei afectați de lege ar putea să câștige procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, legea atingând numeroase chestiuni legate de drepturile fundamentale. Chiar dacă discuția pe marginea a ceea ce a însemnat comunismul ce efecte a avut, cât de nociv a fost, ar fi una benefică, totuși acestea sunt "subiecte bune pentru istorici și pentru lupte politice de anvergură mică". Dar, din cauza acestor discuții România va avea mult de pierdut.

"Dacă guvernarea trecută, 2001-2004, coruptă într-adevăr dar eficientă în plan administrativ, a însemnat o perioadă de construcție, mult mai bună decât 1997-2000 spre exemplu, și mult mai bună decât 2005 - 2006 până în acest moment, cantonarea președintelui, a primului ministru, a președintelui PD, a tuturor numai în asltfel de discuții dăunează total țării. Pentru că duce afară un semnal foarte negativ, în momentul în care politicienii de acolo, nici ei uși de biserică, observă cât de mare este dezbaterea și cât de animată este argumentați chiar în sânul coaliției de la putere, or să creadă că nu au parteneri de discuție pentru integrare".

România a fost desconsiderată

Cozmin Gușă atrage atenția că sunt multe alte probleme care sunt uitate din cauza acestor discuții de prim-plan. El dă exemplu Justiției - unde nu stăm foarte bine, chiar și în condițiile în care ministrul Monica Macovei are o imagine foarte bună.Mai mjult, evocă întâlnirea de la Constanța, de săptămâna trecută, unde trebuiau să vină înalți responsabili pentru a discuta problematica Mării Negre în contextul integrării europene. Dar, pentru că Traian Băsescu s-a dus acolo, spune Gușă, nu au venit nici Ollie Rehn, nici miniștrii țărilor partenere, au fost prezenți doar secretari de stat.

"Nu interesează pe nimeni că după ce s-a dus Traian Băsescu acolo n-a mai venit Ollie Rehn, n-au mai venit miniștrii, au venit doar secretari de stat, într-o chestie penibilă. Deci în momentul în care România vrea să pluseze cu ceva la un proiect european este desconsiderată". precizează deputatul.

Eficieță versus moralitate

Directorul săptămânalului "independent" propune soluție: dacă într-adevăr există voință politică pentru a face această reformă morală, atunci trebuie ca fiecare partid să și-o facă în curtea lui. "Dacă partidele vor, să-i elimine pe cei din rândurile lor, pe aceia pe care-i consideră pătați, corupți, nemonclaturiști și așa mai departe, s-o facă". Cozmin Gușă îi dă însă replica :"N-or s-o facă, pentru că partidele sunt conduse exact de aceia!".

Răzvan Voncu nu crede însă că o asemenea lege va exista în România. El spune că principalul motiv este acela că încalcă Constituția României și va crea un adevărat haos. Persoanele care vor fi lustrate vor putea să conteste această lege și vor câștiga, crede juralistul, pentru că încalcă drepturi fundamentale prevăzute în Constituție. Este vorba de dreptul de a alege, de a fi ales și de a candid, pe care-l are fiecare cetățean al țării și de decăderea în drepturi a unu cetățean, care poate fi făcută doar în situația în care există o decizie individuală a unei Instanțe de judecată, luată pe baza unei fapte dovedite.

"Care să fie această instanță? CNSAS-ul? Parlamentul? Președinția? Cine?", se întreabă retoric Voncu. Mai mult, el concluzionează: "Pentru ca o asemenea lege să existe va trebui modificată Constituția. (...) Nu e nevoie de această lege!"

Totuși, Cozmin Gușă insistă: "Este important pentru noi toți ca acest subiect să intre în dezbatere publică, să putem pune la un moment dat în istoria României o bornă, în trecutul nostru, pentru că altfel nu ne vom putea dezvolta". Depitatul remarcă însă că din toată această dezbatere intensă pe marginea Legii lustrației este ciudat că lipsește tocmai societatea civilă. În afara Alianței Civice care a cerut anemic condamnarea comunismului, nici un alt segemnt al societății civile nu s-a grăbit să se arunce în subiect, să angreneze dezbaterea publică. Discuția este una strict politică, o posibilitate de atac între tabere.


(473 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Dana LASCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Legea lustației - între util și necesar | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58773303031921 seconds.