Joi, 23 Martie 2006 - 05:39 AM Aleg.RO: Telefonul lui Nastase ramâne închis pentru Geoana & comp.

Publicat de: Iulian Anghel

ziarulfinanciar
  Adrian Nastase nu a fost de gasit în ultimele zile pentru liderii PSD .

Inchis pe tot parcursul zilei de ieri în noul sau birou de simplu deputat de la etajul patru al Palatului Parlamentului, învaluit în misterul unei demisii asteptate, dar neconfirmate, el si-a primit fidelii, dar i-a lasat sa fiarba pe sefii PSD, carora nu le-a raspuns nici macar la telefon.
"Am încercat, dar nu am reusit sa am o discutie cu dânsul. Nu am apucat nici macar sa discut. Ma asteptam sa avem o discutie colegiala. N-am putut sa discutam", s-a plâns fostul lider al partidului Ion Iliescu - cel sub umbrela caruia Nastase a crescut vreme de 15 ani.
Nici Viorel Hrebenciuc, lider al deputatilor PSD - care, desi apropiat de Iliescu, a avut o relatie cordiala cu Nastase pâna la episodul marginalizarii acestuia din urma - nu a avut mai mult succes: "Am încercat sa vorbesc cu el (cu Nastase - n.n.) în aceste zile, dar se pare ca nu doreste sa vorbeasca cu nici unul dintre fostii lui colegi".
Ziua de ieri a fost lunga pentru liderii PSD - sedinte, evaluari, scenarii - în asteptarea unui gest din partea fostului presedinte al partidului între 2000 si 2004. Clarificarea nu a venit nici spre seara, când Nastase s-a aratat la fata: "Sunt într-un moment în care fac propriile evaluari si atunci când voi ajunge la anumite concluzii, le voi face publice".
Insa ultimele evolutii arata ca Nastase si-ar putea amâna rafuiala cu PSD pâna la un congres extraordinar, care ar putea fi organizat într-o luna.
Surse din anturajul fostului premier au spus, pe rând, ca el lucreaza la constructia unei platforme politice alternative la actuala doctrina a partidului - ar fi vorba fie de o platforma social-liberala, care sa constituie baza unui nou început politic, fie de una social-democrata, mai de dreapta, care sa fie prezentata propriului partid la un eventual congres social-democrat.
In lipsa oricarei reactii a lui Nastase unii reprezentanti ai PSD au sustinut ca el ar urma sa-si anunte demisia din partid aseara sau astazi. Acesta este motivul pentru care o întâlnire a conducerii PSD programata pentru aseara a fost amânata.
Lumina nu s-a facut nici în privinta unei eventuale plecari a lui Adrian Nastase la Partidul Conservator - reprezentantii acestui partid limitându-se sa spuna ca nu au primit nici o cerere în acest sens.
Inchizându-se în birou, Nastase a reeditat ieri un episod din vara lui 2004, când, dupa alegerile locale pierdute de PSD, a amenintat cu demisia, nemultumit ca Ion Iliescu îl facuse responsabil, în parte, de acel esec. Nastase nu s-a aratat la fata vreme de doua zile, fiind închis în biroul sau de prim-ministru de la Palatul Victoria. Vreme de doua zile nimeni nu a stiut daca el amenintase ca va demisiona din functia de prim-ministru sau din cea de presedinte al PSD pe care o detinea atunci.
In lipsa clarificarilor venite de la cel în cauza, liderii PSD s-au întrunit ieri într-o sedinta de urgenta, dupa ce marti seara Viorel Hrebenciu îi convocase la o alta discutie pe deputatii PSD, încercând sa-i convinga sa nu paraseasca partidul. Ce vrea acum sa realizeze PSD este limitarea pierderilor, în cazul plecarii lui Nastase, dupa ce marti erau date ca sigure cel putin 30 de demisii în rândurile deputatilor PSD - ceea ce ar fi putut însemna o pierdere de 25-30% din numarul reprezentantilor partidului la Camera Deputatilor, care sunt, în total, 112.
Ieri, liderii partidului si-au facut curaj singuri. Mircea Geoana care s-a apropiat de Ion Iliescu mai mult decât oricând a sustinut ca demisiile din PSD reprezinta un fenomen mult mai limitat decât încearca unii sa speculeze.
La rândul sau, Hrebenciuc a afirmat ca "daca o sa plece cinci-sase colegi, nu înseamna ruperea partidului". Din lista celor care erau socotiti între demisionari, demisia si-a anuntat-o ieri doar unul - este vorba despre deputatul Eugen Bejinariu.
Intentia lui Nastase de a renunta pe moment la demisie si de a constitui în interiorul partidului o platforma alternativa ar limita pierderile pe termen scurt, dar ar putea sa fie de rau augur pentru actuala echipa de conducere în perspectiva unui congres extraordinar care bate la usa - acesta fiind cerut de majoritatea filialelor partidului. Asta pentru ca rupturile majore din PSD s-au produs la astfel de evenimente.
Ieri, fidelii lui Nastase - au fost la discutiile cu fostul lider Rovana Plumb, Eugen Bejinariu, Ioan Timis, Mugurel Sârbu, Ovidiu Brânzan, Marin Diaconescu, Petre Daea, Zamfir Dumitrescu si Monalisa Galateanu - care cu o zi înainte se pregateau sa demisioneze au spus ca ramân pâna la un congres extraordinat în cadrul caruia va fi promovata noua platforma. Asadar, si grupul Nastase cere din nou un congres extraordinar.
Intrebat daca Nastase si-a manifestat într-un fel sau altul intentia de a pleca din PSD, deputatul Ioan Timis a spus ca fostul presedinte executiv al partidului urmeaza sa reflecteze si sa ia o decizie, neanuntându-si nici sustinatorii daca va pleca.
Sciziunile în rându-rile stângii s-au petrecut întotdeauna la marile reuniuni de partid.
Prima ruptura s-a petrecut în 1992, dupa mineriade si debarcarea lui Petre Roman din fruntea Guvernului. La Conventia Nationala din 3 martie din cele trei platforme lansate în dezbaterea FSN (Frontul Salvarii Nationale) a câstigat cea a lui Petre Roman, care a ajuns presedinte al Frontului. Gruparea condusa de Ion Iliescu a parasit FSN si a format FDSN (Frontul Democrat al Salvarii Nationale). In 1993 FDSN a devenit PDSR (actualul PSD). Dupa pierderea alegerilor din 1996 înfruntarea dintre cei care îsi spuneau reformisti si oamenii lui Iliescu s-a amplificat.
In iunie 1997, la o alta Conferinta Nationala, gruparea din jurul lui Teodor Melescanu a plecat din PDSR, fondând Alianta pentru România, ulterior absorbita de PNL.
Congresul de anul trecut al PSD, desi furtunos (Geoana a câstigat în fata lui Iliescu), a pastrat partidul unit, chiar daca era de asteptat ca Iliescu sa plece. Acum, apele sunt la fel de tulburi, dar exista si o diferenta. Nastase este mult mai tânar ca Iliescu si nu-si vede viitorul într-o functie marginala.


(489 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Iulian Anghel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Telefonul lui Nastase ramâne închis pentru Geoana & comp. | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66226387023926 seconds.