Luni, 20 Martie 2006 - 07:10 AM Aleg.RO: Cifrul de la SIF-uri e la Camera Deputatilor

Publicat de: Alexandru Moldovan&n

Sfin Dupa aproape patru ani de negocieri asupra pragului de detinere de actiuni la Societatile de Investitii Financiare (SIF), Camera Deputatilor a ajuns sa aiba ultimul cuvant . Votul plenului ar putea pune capat disputelor pe marginea pragului, dar, in acelasi timp, ar putea influenta major evolutia titlurilor SIF pe piata de capital. Orice amanare in privinta unei decizii definitive incurca si mai mult calculele investitorilor in societatile de investitii.
Ordonanta care reglementeaza pragul de detinere la SIF a fost data cu un an in urma, la gramada cu alte reglementari, intre care si „contributia asupra productiei de zahar si igoglucoza“. Asta nu inseamna ca Guvernul nu a acordat importanta cuvenita reglementarii cu privire la SIF. Dimpotriva, Executivul a tratat cu mare atentie problema, dar a preferat sa nu se vada acest lucru din motive intelese doar de cei interesati de atingerea scopului propus. In plina vara (iulie 2005), primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu si fostul ministru al finantelor, Ionut Popescu, au strecurat Ordonanta 41 pe lista actelor normative, modificand o lege organica fara acceptul Parlamentului. Coincidenta sau nu, cei doi demnitari se inscriau in randurile jucatorilor de pe piata de capital si chiar detineau titluri SIF. Desi se stia prea bine ca Guvernul nu era abilitat sa modifice o lege organica printr-o ordonanta, acest lucru a trecut neobservat in perioada care a urmat, a depasit cu brio discutiile din Senat si era pe punctul sa treaca la fel de neobservat si la Camera Deputatilor. Din nefericire pentru Guvern, in Comisia de buget-finante a Camerei, Ordonanta 41 a fost pe punctul de a se impotmoli. Odata tras semnalul de alarma asupra consecintelor ei, ramane de vazut cum va actiona plenul Camerei. In asteptarea dezbaterilor, investitorii la SIF-uri si institutiile pietei de capital isi pregatesc deja planul de bataie.

Respectul fata de reguli
„Se reproseaza Comisiei ca nu a inchis ochii la un act stramb“, ne-a declarat Gratiela Iordache, vicepresedinte al Comisiei de buget, finante si banci din Camera Deputatilor, cu privire la Ordonanta 41/2005. Si pe buna dreptate, atata vreme cat piata de capital are nevoie de reguli clare, care sa poata fi respectate de toti actorii. Ce-i stramb la ordonanta cu pricina se vede de la o posta si este chiar surprinzator cum senatorii nu au sesizat acest lucru. Dincolo de faptul ca o lege organica nu poate fi modificata dupa bunul plac al Guvernului, si aici se pune problema de constitutionalitate, Ordonanta 41 poate fi considerata si ilegala, pentru simplul motiv ca incalca dreptul la proprietate, obligand un investitor sa vanda in conditiile in care nu i-a fost interzis sa cumpere. De aici pot aparea alte probleme, respectiv o presiune pe titlurile SIF-urilor, care ar putea pierde din valoare in cazul unor vanzari masive impuse de lege. Societatile de Investitii Financiare sunt societati private si orice ingerinta a Executivului in activitatea lor poate fi calificata drept ilegala. Dar sa vedem de unde porneste disputa.

Baronii ramćn cu sau fara prag
Ca organisme de plasament colectiv, Societatile de Investitii Financiare se adreseaza unui numar mare de actionari. Dupa modul in care au fost constituite insa, actionarii SIF nu prea au cum sa schimbe managementul acestor societati, fiind imposibil de adunat la o AGA 50% din actionari. In consecinta, s-a dorit eliminarea acestei dominatii din partea asa-zisilor baroni (presedintii de SIF-uri) si accesul in Consiliile de Administratie al celor care au investit in actiuni SIF. De aici apare cealalta problema, in sensul ca un investitor care detine un pachet de 3, 5 sau chiar 10% actiuni SIF poate obtine controlul acestora. Si intr-o forma, si in cealalta lucrurile sunt complicate. SIF-urile sunt societatile de pe Bursa care au cele mai mari lichiditati, iar un pachet de control detinut de un investitor poate duce la decizii care sa dezavantajeze micii actionari. In ciuda restrictiei impuse la detinere, de 0,1%, de-a lungul vremii o serie de investitori au ajuns, prin interpusi, sa detina mult peste acest prag. Acestia insa nu au reusit sa se implice in politica SIF-urilor tocmai pentru ca nu-si puteau dovedi legal participatiile. Ridicarea pragului devenea astfel iminenta si necesara. Problema este insa cum se face aceasta majorare si in ce masura sunt respectate regulile pietei de capital. CNVM, institutia careia ii revine rolul de a controla si a supraveghea regulile in piata de capital, a preferat sa nu se implice. Nu exista nicaieri o evidenta clara a celor care detin actiuni peste pragul permis de lege, desi nu ar fi foarte complicat sa fie realizata de catre CNVM.

Trei luni pentru vćnzarea actiunilor
Intr-o prima dezbatere a Ordonantei 41 in Comisia de buget din Camera Deputatilor s-a propus ca pragul de detinere sa fie de 1% individual si de 5% concertat, propunere sustinuta indeosebi de Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM). Ulterior, CNVM a venit cu propunerea de a se stabili un prag de 1% si a introdus notiunea de actiune concertata. „Eu am insistat ca orice decizie va fi luata sa fie comunicata Bursei si investitorilor“, spune deputatul Gratiela Iordache, care sustine actiunea concertata, dar considera ca este aberant sa impui investitorilor un termen de vanzare a actiunilor care depasesc pragul de trei luni. In final, Comisia a acceptat Ordonanta 41, cu amendamentul ca actiunea concertata trebuie introdusa in forma finala a documentului, iar actionarii care depasesc limita amintita au la dispozitie un termen de trei luni pentru a-si vinde titlurile. Potrivit legii pietei de capital, actiunea concertata se refera la cazul in care doi sau mai multi investitori actioneaza in baza unei intelegeri, cu scopul de a obtine o pozitie de control sau majoritatea in-tr-o companie, prin cumpararea actiunilor respective de pe piata secundara de capital. Decizia finala va fi luata de plenul Camerei Deputatilor.

Riscurile de a detine controlul
Fiind printre cele mai lichide titluri la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile societatilor de investitii financiare vor fi, inevitabil, un punct de atractie pentru viitoarele fonduri private de pensii. In conditiile in care unul sau mai multi investitori vor detine o pozitie de control la SIF-uri, dupa modificarea pragului de detinere, [citeste mai departe] »


(464 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Săptămâna Financiară

· Alte știri de la Alexandru Moldovan&n


Azi: Cea mai citită știre din sursa Săptămâna Financiară:

Cifrul de la SIF-uri e la Camera Deputatilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69605708122253 seconds.