Luni, 28 Februarie 2005 - 02:22 PM Aleg.RO: Unde-i lege e tocmeala

Publicat de: Lucian Gheorghiu

Cotidianul Saptaminal, deputatii PSD si PRM acuza Executivul ca nu trimite acte normative in Parlament. O comparatie cu activitatea Cabinetului Nastase din primele doua luni ale anului 2001 este in defavoarea acuzatorilor. Conform unui document al Cabinetului Tariceanu, actualul Executiv a trimis Parlamentului, intre 4 ianuarie si 28 februarie 2005, un numar de 41 de acte normative. In aceeasi perioada a anului 2001, la inceputul guvernarii echipei Nastase, Parlamentul a primit 38 de acte normative. Si la proiecte de legi proprii, scorul este favorabil actualei echipe ministeriale: 7 – 2. PSD conduce insa la mult criticata procedura de legiferare prin ordonante de urgenta: a emis in lunile ianuarie-februarie 2001 un numar de 36 de astfel de acte normative, fata de numai 10 ale guvernului aflat in functie.
Actualii deputati n-au prea legiferat

Cei care arata cu degetul spre Executiv uita ca si ei, adica deputatii (ca si senatorii, de altfel), au un rol important in procesul de elaborare a legislatiei. La capitolul „creatie proprie”, in primele doua luni ale actualei legislaturi, la Camera Deputatilor sint inregistrate doar sase propuneri legislative – doua ale deputatilor PSD, si cite una a celor din PD, PNL, UDMR si PUR. Tot sase propuneri legislative au trimis deputatii la Senat (in calitate de prima Camera decizionala): PSD – patru, PUR si PRM cite una. Desi pesedistii par a fi „campioni”, nu toate propunerile legislative pe care ei le-au inaintat sint de interes public, ci vizeaza cu precadere modificari organizatorice in domeniul electoral si parlamentar. Deputatii din Alianta D.A. mai au in lucru in jur de 20 de propuneri legislative, dar ele vor fi inregistrate dupa OK-ul primit de la guvern.
Deputatii, mai harnici in 2001

Cu totul alta a fost situatia in primele doua luni ale anului 2001. Atunci, deputatii au inaintat 30 de propuneri legislative – 15 - PRM, opt - PSD, trei - PNL (plus una comuna cu PSD), trei - UDMR. Din cele 30 de propuneri legislative, doar patru au devenit legi: Legea accesului la informatii de interes public – Mona Musca (PNL), Legea sanatatii mintale – Dumitru Ifrim (PRM), Legea bibliotecilor – Mitica Balaet (PRM) si Legea reglementarii regimului silvic – Valer Dorneanu si Viorel Hrebenciuc (PSD). Celelalte propuneri legislative au fost respinse de majoritarii din PSD, chiar daca unele erau importante.


(1240 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Lucian Gheorghiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Unde-i lege e tocmeala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58908295631409 seconds.