Luni, 13 Martie 2006 - 06:47 AM Aleg.RO: Votul uninominal duce la bipartidism Abandonarea votului pe liste poate face ca un partid cu un procentaj mare sa ramana in afara Parlamentului

Publicat de: Adrian Ilie

curierulnational
Transarea disputei publice vot uninominal vs . vot pe liste a intrat intr-un impas in pofida declaratiilor din ultima vreme in care s-a mentionat posibilitatea asumarii raspunderii Guvernului pentru reforma electorala. Tema a fost introdusa pe agenda publica inca din legislatura trecuta, dar o decizie clara a tot fost amanata. In campania electorala din 2004, una din promisiunile Aliantei PNL-PD a fost introducerea votului uninominal. Acesta este privit de partizanii sai ca o modalitate de responsabilizare a parlamentarului fata de alegatorii sai, de reducere a dependentei parlamentarului fata de liderii de partid si de eliminare a actelor de coruptie si de trafic de influenta in stabilirea listelor fiecarui partid. Dupa alegeri si dupa Congres, PSD s-a raliat si el celor ce considera votul uninominal ca o "solutie-miracol" pentru hibele clasei politice romanesti. Astfel, cei care sperau sa mai prinda un loc in Parlament la adapostul listelor pentru imunitate sau pentru "a-si face plinul" pareau sa nu mai aiba nici o sansa.

Proiect ingropat in comisie

O coalitie ad-hoc PD-PNL-PC-PSD ar fi avut sanse sigure de succes. Intr-un timp relativ scurt, s-au adunat la Parlament nu mai putin de 17 proiecte de lege pe tema asta. Primii au fost cei de la PC, care inca din ianuarie 2003 au demarat o campanie de strangere de semnaturi. Conservatorii au obtinut 160.000 de adeziuni la proiectul lor, suficiente pentru initierea unui referendum. In fata unei asemenea "exuberante" legislative pe tema reformei electorale, Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au convenit constituirea unei comisii paritare cu delegati ai partidelor parlamentare care sa convina asupra unui proiect de lege sprijinit de toate partile.
Numai ca dictonul conform caruia cea mai buna metoda de ingropare a unei probleme este formarea unei comisii s-a adeverit si de asta data. Pana acum, partidele nici macar nu si-au desemnat reprezentantii in comisie, fapt ce l-a determinat pe purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, sa afirme ca lipseste vointa politica. In cadrul coalitiei guvenamentale, UDMR se opune, iar PNL si PD au solutii diferite. Nu este exclus ca, odata depasita criza de populism a campaniei electorale, unii sa analizeze marile dezavantaje ale votului uninominal.
PRM si UDMR se opun categoric, dar din motive diferite. C.V. Tudor, presedintele PRM, a calificat votul uninominal drept "o prostie": "Or sa intre in Parlament bogatasii, macelarii si Vali Vijelie. Educatia civica e la pamant din cauza clasei politice si a mass-media." Vadim a adaugat ca votul uninominal pune in pericol una din principalele cuceriri ale revolutiei din 1989 - pluripartidismul. Liderul PRM s-a referit la faptul ca aceasta modalitate de vot tinde sa constituie un sistem politic bipartidist. UDMR se teme ca maghiarii din afara judetelor Harghita, Covasna vor ramane fara reprezentare in Parlament. La fel vor pati si romanii din aceste doua judete. Senatorul Peter Eckstein-Kovacs a spus ca nu i se pare corect ca maghiarii, care reprezinta aproximativ 6% din populatia Romaniei, sa nu aiba o reprezentare proportionala in Parlament. Eckstein a spus ca partidele, asemenea modelului UDMR, ar putea sa-si desemneze candidatii pe liste prin vot uninominal al membrilor de partid.

Alt motiv de scandal in Alianta

Liberalii au o pozitie mai nuantata. Ei au convenit asupra modelului german, prin care jumatate din parlamentari sunt alesi pe lista, jumatate uninominal. In tabara sustinatorilor votului uninominal in forma radicala sunt PD, PC si PSD. Conform spuselor lui Ciuca, PC nu se teme de riscul disparitiei partidelor mai mici: "Noi avem oameni cu imagine buna si notorietate care pot sa aduca voturi". Miercuri, presedintele PD a cerut Guvernului sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pentru adoptarea votului uninominal, "solutie imediata si necesara pentru reformarea clasei politice". Emil Boc a facut declaratia dupa ce parlamentarii au decis prin vot secret ca perchezitia la casele lui Nastase sa nu fie aprobata.
Declaratia i-a luat prin surprindere pe liberali din moment ce PD si PNL inca nu au convenit asupra unei solutii definitive a problemei. Senatorul Puiu Hasotti (PNL) a declarat ca "domnul Boc are si de data asta o atitudine populista si lanseaza subiecte care, ca si altadata, nu au fost dezbatute in Alianta". In schimb, PSD a prins din zbor ideea si a invitat Guvernul sa-si asume raspunderea pentru introducerea votului uninominal chiar saptamana asta. "Vrea domnul Boc, intr-adevar, sa facem un lucru bun si sa responsabilizam omul politic in fata alegatorului si sa scoatem Parlamentul din groapa de neincredere si aproape dezgust, haideti s-o facem!", a cerut Geoana. Odata cu venirea sa in fruntea PSD, social-democratii au inceput si ei o campanie de strangere de semnaturi, ocazie cu care Geoana a facut cateva bai de multime prin Bucuresti si in provincie. PSD sprijina introducerea votului uninominal in forma pura, in care primul clasat dintr-o circumscriptie ia totul, iar urmatorii, indiferent de procentajul lor, raman in afara Parlamentului.



(516 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Adrian Ilie


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Votul uninominal duce la bipartidism Abandonarea votului pe liste poate face ca un partid cu un procentaj mare sa ramana in afara Parlamentului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62065720558167 seconds.