Luni, 28 Februarie 2005 - 01:28 PM Aleg.RO: Barometrul executiv al lunii februarie

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Se încheie, iată, și cea de-a doua lună plină de funcționare a noului Guvern și primele concluzii ale modului cum evoluează acesta pot să fie deja trase. Prima concluzie este aceea că valul schimbărilor administrative a ocupat majoritatea timpului, neîncheindu-se încă. Au rămas încă în aer o serie de înțelegeri cu PD și PUR referitoare la numirea unor secretari de stat sau șefi ai agențiii și instituții, condiții în care funcționarea întregului mecanism rămâne încă defectuoasă.

Principala preocupare a premierului a fost, în această perioadă, semnarea deciziilor de numire pentru noii șefi pe care acesta îi poate decide fără a a-i mai trece prin ședința de guvern. A doua concluzie este aceea că guvernul n-a început să producă încă legi și reglementări.

Parlamentul n-a primit spre dezbatere din partea noii administrații nici o lege nouă, ocupat fiind doar cu ordonanțele rămase de la cabinetul Năstase.

Dintre deținătorii de portofolii, la ' 'plus'' se detașează titularul Administrației și Internelor, Vasile Blaga. Fără pre multe demonstrații de virtuozitate acesta a procedat la o decapitare sistematică a vârfurilor poliției și jandarmeriei, atise de virușii corupției și ai ineficienței.

Niciodată, probabil, aceste instituții nu au cunoscut o înnoire atât de dură și de amplă. Nu se poate ști, deocamdată, dacă cei numiți sunt într-adevăr capabili să schimbe fața poliției și să dea certitudinea unei desprinderi de păguboasele metehne încetățenite în 15 ani de compromisuri și de dubioase conexiuni politico-interlope.

La ''minus'' se înscrie, autoritar, ministrul Justiției, Monica Macovei. Ministerul cu cele mai mai probleme și cu cele mai acute priorități în perspectiva integrării europene este dat peste cap de dispute interne, cărora ''ministrul ONG'' nu reușește să le fie arbitru, transformându-se în parte.

O contribuție la starea de criză din justiție a avut și președintele Băsescu, prin aserțiunile sale referitoare la CSM și la inamovibilitate, care au stârnit și ele o veritabilă furtună. La acestă oră, ministerul justiției este un butoi cu pulbere care riscă să arunce în aer calendarul aderării.

La același pol de află și ministrul Finanțelor, și el teatru al unor dispute interne acute, în care se ciocnesc aripile aceluiași partid, ciocnire din care nu este exclus să rezulte și prima remaniere ministerială.

În rest, ministere cuminți, cu miniștri anonimi, în care nu se întâmplă mare lucru și care nu par de loc dornice să prindă viteză pe cont propriu.


(826 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Barometrul executiv al lunii februarie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.88169693946838 seconds.