Luni, 06 Martie 2006 - 06:52 AM Aleg.RO: Legile sigurantei se întorc la mediere la Cotroceni

Publicat de: Doina Anghel

ziarulfinanciar
  Presedintele Traian Basescu ar putea discuta pachetul de legi privind siguranta nationala cu liderii partidelor parlamentare pe care i-a invitat astazi la consultari .
Exista însa un singur punct acolo unde parerile puterii si opozitiei converg si anume necesitatea modificarilor legilor sigurantei nationale.
Este vorba despre armonizarea cu legislatia europeana si cu cea a NATO, în contextul noilor amenintari care au urmat atentatelor de la 11 septembrie, a aratat presedintele comisiei SIE, Romeo Raicu (PD).
"Legea sigurantei nationale este depasita, ea este în aceeasi forma din 1991 si trebuie adaptata. In plus, o data cu aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, devenim granita înspre est si la Marea Neagra si trebuie sa ne armonizam cu legislatia comunitara în domeniu", a declarat, pentru ZF deputatul PD.
Legile, sase la numar, au facut vâlva în mediile politice si în mass-media dupa ce au fost prezentate luna trecuta în sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Țarii (CSAT).
Pachetul legislativ, trimis ulterior în Parlament într-o forma secretizata, la cererea serviciilor secrete, a fost contestat de reprezentantii PNL, care sustin ca legile contin prevederi discriminatorii, prin aceea ca ofiterii de informatii dobândesc un statut privilegiat în raport cu oamenii obisnuiti. Punctul de vedere a fost împartasit si de reprezentantii PSD, democratii au aratat însa ca legile sunt într-o forma incipienta si ca pot fi oricând aduse modificari în urma dezbaterii publice si apoi în Parlament.
Senatorul PNL Norica Nicolai a anuntat ieri ca PNL va cere desecretizarea pachetului legislativ si dezbaterea lui în mod transparent.
Potrivit vicepresedintelui Comisiei de aparare din Camera Deputatilor Eugen Bejinariu, care este de acord ca legile trebuie modificate, nu este totusi momentul "pentru exagerari". "Unele prevederi ale pachetului, mai ales legea privind statutul ofiterului de informatii, încalca drepturi fundamentale ale cetatenilor, pentru ca riscam sa transformam acesti functionari din serviciile secrete într-un fel de supermeni", a aratat deputatul PSD.
Conform unor informatii publicate în presa centrala, ofiterii de informatii aflati în exercitiul functiunii ar putea beneficia de imunitate chiar si în cazuri de omucidere.


(447 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Doina Anghel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Legile sigurantei se întorc la mediere la Cotroceni | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69275212287903 seconds.