Luni, 06 Martie 2006 - 06:50 AM Aleg.RO: Avocatii-parlamentari se opun legii incompatibilitatilor

Publicat de: Mihnea Anastasiu

ziarulfinanciar
  Noul proiect de lege privitor la controlul averilor, declaratiile de interese si incompatibilitatile, propus de Ministerul Justitiei, stârneste controverse în rândul senatorilor si deputatilor .
Acestia sunt nemultumiti ca proiectul lansat în dezbatere la finele saptamânii trecute instituie incompatibilitatea dintre profesiile de avocat si notar public si mandatul de parlamentar, drept pentru care deputatii si senatorii îi dau putine sanse de a fi adoptat de Legislativ.
In 2002 PSD a încercat fara succes sa adopte o prevedere similara, într-un final acceptându-se doar ca parlamentarii avocati sa nu poata pleda în procese împotriva statului sau în cazuri de coruptie, trafic de persoane si droguri.
Reprezentantii actualei puteri au pareri împartite în legatura cu acest proiect de lege. Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, conservatorul Sergiu Andon, crede ca aceasta initiativa este "înca o expresie a dorintei de a transforma Parlamentul într-un fel de Adunare Nationala, adica o masina de vot fara personalitate". Deputatul conservator, care anul trecut a declarat câstiguri de 1,2 mld. de lei vechi din activitatea de avocat, a afirmat ca în cazul în care aceasta initiativa va deveni lege se va retrage din mandatul de parlamentar, optând pentru avocatura.
O pozitie similara a exprimat si democratul Daniel Buda, care considera ca "parlamentarii au nevoie de contactul cu practica si cu realitatea" pentru a adopta legi potrivite. Buda, care a încasat anul trecut 687 mil. lei vechi (35.000 euro) din avocatura, spune ca se va opune cu siguranta acestei legi pe care o considera o greseala "a unei anumite parti a acestei puteri". In schimb, liberalul Dragos Ujeniuc e de parere ca "daca se tine cont de aspectul moral al problemei, acest demers este corect". Desi recunoaste ca personal ar însemna o pierdere financiara considerabila (anul trecut Ujeniuc a realizat 4 mld. lei vechi din activitati notariale), el spune ca va vota fara rezerve în favoarea legii.
Reprezentantii opozitiei s-au pronuntat deschis împotriva acestei initiative. Senatorul PSD Serban Nicolae, membru în Comisia juridica a Senatului, spune ca proiectul de lege cu pricina este "o prostie".
In topul parlamentarilor care au declarat anul trecut câstiguri din avocatura conduce senatorul PSD Antonie Iorgovan cu 6 mld. lei vechi, urmat de senatorul UDMR Gyorgy Frunda cu 4,2 mld. lei vechi.


(452 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Mihnea Anastasiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Avocatii-parlamentari se opun legii incompatibilitatilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.75174999237061 seconds.