Miercuri, 01 Martie 2006 - 07:39 AM Aleg.RO: Legile Guvernului au început sa fie respinse si la Camera

Publicat de: Doina Anghel

ziarulfinanciar
  Doua legi importante au fost respinse ieri în plenul Camerei Deputatilor din cauza absenteismului .
Este vorba despre doua ordonante de urgenta care se refera la utilizarea agentilor sub acoperire pentru dovedirea infractiunilor de luare de mita sau trafic de influenta si la regimul autoritatii privind utilizarea datelor cu caracter personal, proiecte sprijinite de ministrul justitiei, Monica Macovei.
Nu este pentru prima data când proiecte ale acestui minister sunt respinse, însa este o premiera la Camera Deputatilor când doua astfel de proiecte sunt respinse. De obicei, senatorii sunt cei care resping proiectele Guvernului, aici majoritatea fiind extrem de fragila.
Insa, potrivit biroului de presa al Executivului, legile nu au fost respinse, ci doar amânate, prevederile acestora ramânând în vigoare.
"Daca proiectele pentru care Camera Deputatilor, care este decizionala, nu au întrunit numarul necesar de voturi pentru a fi aprobate, ele vor fi rediscutate în sesiunea urmatoare", spune Executivul.
Aceasta interpretare se regaseste în noul regulament al Camerei Deputatilor, adoptat în sesiunea precedenta.
In favoarea ordonantei care se refera la protectia datelor s-au pronuntat 142 de deputati, 106 au fost împotriva, iar 16 s-au abtinut, conditii în care a fost respinsa, întrucât având caracter organic, trebuia votata de majoritatea calificata a deputatilor.
Principalele modificari pe care ordonanta le aduce legii pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie stabilesc ca procurorii pot autoriza folosirea investigatorilor sub acoperire în cazurile în care exista indicii temeinice ca un functionar a savârsit sau urmeaza sa savârseasca infractiuni ca luare de mita, primire de foloase necuvenite si trafic de influenta. Ordonanta da dreptul agentilor sub acoperire sa promita, sa ofere sau, dupa caz, sa dea bani sau alte foloase unui functionar, în conditii stricte prevazute de Codul penal, procesele-verbale încheiate în astfel de cazuri putând fi folosite ca mijloace de proba în urmarirea penala. Senatul a respins ordonanta prin care se aduceau modificarile de mai sus, însa Comisia juridica a Camerei a întocmi un raport în care recomanda aprobarea ordonantei respective. Comisia a adus doua modificari majore formei propuse de Guvern. Una din acestea stabileste ca agentii sub acoperire pot fi utilizati doar în cazurile în care infractiunea de coruptie s-a savârsit deja. O alta modificare adoptata de Comisie stabilea ca agentii sub acoperire nu pot promite, oferi sau primi bani si ca procesele-verbale încheiate în astfel de ocazii nu pot fi folosite ca mijloace de proba. Cea de-a doua ordonanta prevede ca activitatea de protectie a persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, personalul aferent acestei activitati, precum si baza de date, gestiunea si arhiva detinute de Avocatul Poporului vor fi preluate de o autoritate speciala. Respingerea ordonantei ar fi creat o situatie delicata, Senatul a aprobat deja numirea presedintelui Autoritatii, precum si Regulamentul de functionare al acestei institutii.


(404 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Doina Anghel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Legile Guvernului au început sa fie respinse si la Camera | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.8875949382782 seconds.