Miercuri, 01 Martie 2006 - 07:39 AM Aleg.RO: Politicienii stiu ca banii trebuie sa circule

Publicat de: George Stoica 

Sfin Reprezentantii clasei politice, in cele mai multe cazuri altoiti pe ramura unor partide din tulpini viguroase de oameni de afaceri, au invatat ca banul trebuie sa circule . Apreciaza relatia cu bancile, dar ruleaza fonduri si in nume personal, de multe ori imprumuturile acordate unor firme sau persoane fizice fiind mult mai mari decat sumele acordate de banci solicitantilor obisnuiti.
Din primii 50 de politicieni calificati in topul realizat de SFin, mai multi politicieni au acordat imprumuturi de ordinul zecilor de mii de dolari sau euro, in valuta sau in moneda nationala. Campion absolut este Dan Voiculescu, senator si presedinte al Partidului Conservator, care a acordat imprumuturi mai mari de un milion de dolari unor persoane fizice, dar a fost creditat, la randul sau, cu aproape 5 milioane de dolari, de catre compania CC Maritime.

„Bancherii“ din Parlament
Senatorul PD Cristache Radulescu se comporta ca o veritabila banca, acordand imprumuturi pe termen mediu in valoare de 800.000 euro. Atunci cand afacerile scartaie sau e nevoie de capitalizare, oamenii politici nu ezita sa imprumute firmele in care au interese ori sunt actionari. Cateva exemple: deputatul PD Dorin Liviu Nistoran a creditat cu aproximativ 700.000 RON firmele sale, deputatul Cozmin Gusa a directionat catre Global Consulting Partners 48.000 RON, deputatul PD Sorin Gabriel Zamfir a imprumutat compania Romlider cu 1,029 miliarde ROL, iar senatorul conservator Ilie Stoica a acordat firmei Fibo SRl un sprijin financiar in valoare de 45.000 de euro. La capitolul imprumuturi acordate tertilor se mai evidentiaza conservatorul Corneliu Pascu, care a semnat trei contracte de imprumut in valoare totala de circa 2 milioane euro. Tabloul finantatorilor este completat de primarul Constantei, Radu Mazare, conservatorul Florin Serghei Anghel, UDMR-istul Iosif Francisc Alexandru Kiss, presedintele CJ Bihor, deputatul PD Cristian Radulescu, deputatul PD Anca Constantinescu si senatorul PRM Claudiu Tanasescu.

O morisca de bani
Unii politicieni dau bani cu imprumut intr-o parte, dar se finanteaza, probabil mai avantajos, din alta. Deputatul PNL Cristian Boureanu este un astfel de exemplu: domnia sa are ipoteci in suma de 77.549 euro pe doua apartamente, dar a acordat imprumuturi de 68.000 RON si 60.000 euro. In aceeasi situatie este Cristian Radulescu, deputat PD, care a mentionat in declaratia de avere un imprumut acordat in nume personal de 70.000 euro, dar si o obligatie de plata de 110.000 euro catre doi creditori persoane fizice. Si UDMR-istul Alexandru Kiss are datorii de circa 90.000 euro, insa pastreaza confidentialitate asupra creditorilor, in timp ce deputatii PSD Adrian Nastase si Dan Ioan Popescu recunosc datorii catre Tiriac Leasing (30.473 euro), respectiv banci (228.000 euro) si o societate de constructii (207.874 euro). Debite catre banci mai au conservatorii Dumitru Becsenescu (peste 101.000 RON catre Banca Transilvania si 44.360 euro la BCR) si Cornelia Ardelean (31.585 euro catre BRD). O figura aparte este independentul Nati Meir, care plateste rate lunare in contul unor datorii catre societati comerciale din Israel, in suma de 400.000 de dolari si catre Tribunalul din Haifa (30.000 dolari). Si senatorul PNL Ion Basgan are probleme cu o datorie de 475.000 euro, catre Saga Financial Corporation, firma cu care se afla in litigiu.

Credite putine
Reprezentantii clasei politice calificati in topul SFin nu merg pe mana bancilor atunci cand au nevoie de bani. Doar zece din cei 50 de politicieni aflati in top au luat credite, sase dintre acestia imprumutand de la banci sume mai mari de 100.000 de euro. Cel mai mare credit a fost semnat intre PRM-istul Dumitru Dragomir si Piraeus Bank, pentru suma de 1.300.000 de euro. La cealalta extrema se afla tot un reprezentant al PRM, deputatul Daniela Aprodu Buruiana solicitand credite in valoare totala de circa 19.000 de euro de la BRD si Bancpost.


(443 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Săptămâna Financiară

· Alte știri de la George Stoica 


Azi: Cea mai citită știre din sursa Săptămâna Financiară:

Politicienii stiu ca banii trebuie sa circule | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72238707542419 seconds.