Joi, 24 Februarie 2005 - 08:03 AM Aleg.RO: Marian Vanghelie, eroul telenovelei pesediste de la sectorul 1

Publicat de: Corina DRAGOTESCU

adevarul Sedinta cu scandal, marti seara, la organizatia PSD sector 1. Cu chiu, cu vai, pesedistii au reusit sa-si aleaga un consiliu al organizatiei, asupra caruia planeaza insa suspiciunea ca n-ar fi legal constituit. De la sedinta nu a lipsit Ion Iliescu, dar ostilitatile s-au declansat abia dupa plecarea sa si dupa apelul la unitate si reforma. Iliescu a parasit sedinta imediat ce s-au votat trei rezolutii, una de sustinere a sa la presedintia partidului, alta pentru Dan Ioan Popescu, la presedintia organizatiei, si cea de-a treia, pentru Marian Vanghelie, care primeste astfel un gir moral dat de prezenta lui Iliescu in momentul votarii. Cand era gata-gata sa plece Ion Iliescu, in sala si-a facut aparitia insusi Vanghelie, care a stat pana la miezul noptii intre colegii de la "unu".
"Primarul care este" isi asuma conjugarea verbului "a fi"
In pauza de numarare a voturilor, sedinta s-a transformat intr-o telenovela social-democrata, care a stors lacrimi de induiosare din ochii participantilor, culminand cu recitalul lui Marian Vanghelie. Surse din organizatie povestesc ca Vanghelie a electrizat asistenta cu un discurs absolut surprinzator atat din punct de vedere gramatical, cat si al continutului. Mesajul sau a fost unul direct. Vanghelie a spus ca el este "candidatul care este" si isi asuma acest statut, tot la fel dupa cum isi asuma si "conjugarea verbului a fi". El a mai afirmat ca, pentru a face politica, nu este nevoie de trei facultati, concluzionand si fascinand totodata elita organizatiilor bucurestene cu remarca: "Eu sunt bun din Ferentari pana in Calea Victoriei". Marian Vanghelie a dat tare in propriul partid, spunand ca cele mai dure atacuri au venit dinspre colegii sai si l-a nominalizat aici pe Gabriel Oprea, care, spune Vanghelie, ar fi vrut sa ia conducerea organizatiei Bucuresti in vara. "Gata cu mangleala", a reluat Vanghelie un slogan care promite sa devina unul electoral, facand trimitere atat la situatia din partid, cat si la cea din Bucuresti.
Dan Ioan Popescu si Sorin Oprescu sunt suparati pe Nastase
Din filmul sedintei n-au lipsit scenele cu amintiri politice si destainuiri. Sorin Oprescu a dat tonul, povestind, asa, ca sa mai treaca timpul pana la anuntarea votului, cum a intrat el in PSD, in 1995. Oprescu a spus ca a fost coleg cu Dana Nastase si, intr-o buna zi, l-a sunat Nastase, sotul, si l-a intrebat daca nu vrea sa se inscrie in partid. Cat despre momentul care a marcat despartirea sentimentala de Nastase, Oprescu a povestit ca a avut loc in campania pentru prezidentiale, cand aranjase, pentru Nastase, o vizita in cartierele marginase ale Bucurestiului. Inainte de vizita, un consilier al lui Nastase i-a spus acestuia: "Cum sa mergeti cu unul care a pierdut primaria de doua ori?" Si Nastase nu s-a mai dus. Dan Ioan Popescu a participat si el la terapia in grup de la sectorul 1, povestind despre frustrarea sa in momentul in care Nastase a decis sa decapiteze organizatiile care nu au obtinut rezultate, pe baza unor studii facute de "membri de partid cu vechime de doua saptamani", cum era Alin Teodorescu. "Ce criterii de performanta puteai stabili pentru o organizatie care a castigat sase primarii de sector in 2000? Sa ia noua primarii de sector si doi primari generali?", a intrebat retoric seful organizatiei bucurestene. Atat Dan Ioan Popescu, cat si Sorin Oprescu l-au laudat, in schimb, pe Marian Vanghelie, pe care-l considera copilul lor, si au dezmintit categoric orice zvonuri privind un conflict intre ei.
Un consiliu contestat
Cele mai incordate ore de discutii au fost cele care au urmat anuntarii rezultatului votului. Toate organizatiile au facut propuneri pentru acest consiliu, a carui componenta este importanta pentru ca el este cel care alege presedintele de organizatie. In total, au fost 79 de propuneri. Dan Ioan Popescu a prezentat colegilor un buletin de vot cu numai 39 de propuneri, adica exact numarul necesar pentru consiliu. Dupa mai multe vociferari, Alexandru Mironov a cerut sa se mai treaca pe buletin inca noua. Zis si facut. La rezultat, Dan Ioan Popescu a spus ca toate candidaturile au primit jumatate plus unu din voturi, conditii in care solicita sa se accepte un consiliu de 48 de persoane. Nu se stie clar din ce motiv, Vasile Gherasim s-a ridicat si a acuzat conducerea sedintei ca a grupat astfel candidatii incat primii cinci si ultimii cinci de pe lista sa fie exclusi. In harmalaia declansata, sirul logic al sedintei s-a dus pe apa sambetei. O grupare l-a acuzat pe Dan Ioan Popescu ca vrea sa falsifice rezultatul votului, in timp ce alta i-a luat apararea. Cert este ca Popescu a fost somat sa citeasca si voturile impotriva obtinute de candidati, prilej cu care s-a constatat ca unii din noul consiliu fusesera de fapt respinsi pentru ca aveau mai mult de jumatate de voturi impotriva. Cu toate acestea, la miezul noptii, sedinta a fost declarata oficial inchisa si nimeni nu a mai inteles daca acel consiliu era constituit sau nu. Consiliul organizatiei urmeaza sa aleaga presedintele, fiind depuse pana acum trei candidaturi: Daniel Tudorache, sustinut de Dan Ioan Popescu, Nicolae Alexandrescu, sustinut de Ion Iliescu, si Vasile Gherasim, candidat prin forte proprii.
(690 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la Corina DRAGOTESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Marian Vanghelie, eroul telenovelei pesediste de la sectorul 1 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.0381898880005 seconds.