Miercuri, 08 Februarie 2006 - 05:51 AM Aleg.RO: Senatorii juristi vor mai multe girofaruri pe strada

Publicat de: Mona Lazar

curierulnational
Membrii Comisiei juridice a Senatului au decis, ieri, sa anuleze dreptul Inspectoratului General al Politiei de a autoriza folosirea girofarurilor cu lumina albastra si catre alte autovehicule decat cele mentionate expres in legea de aprobare a ordonantei privind circulatia pe drumurile publice .
Ei au reexaminat, la solicitarea presedintelui Traian Basescu, legea de aprobare a ordonantei privind circulatia pe drumurile publice. Basescu argumentase ca prin respectiva formulare a legii s-ar fi creat din nou posibilitatea "umplerii" soselelor cu girofaruri, "autorizate de politie la presiunea unor persoane influente" din diverse institutii.
"Persoanele care ar putea beneficia de aceasta prevedere si detin o functie de demnitate publica in cadrul Administratiei Prezidentiale, Parlamentului, Guvernului sau altor institutii similare (...) sunt oricum insotite in misiuni de masini ale Serviciului de Protectie si Paza care au dreptul la utilizarea semnalelor de culoare albastra", mai opinase Basescu.
Comisarul Lucian Dinita, de la Directia de Politie Rutiera din IGPR, a explicat ca, prin eliminarea acestei prevederi din lege, se impiedica folosirea in exces a girofarurilor, inclusiv de catre masini ale unor firme de protectie si paza.
Potrivit ordonantei, au dreptul sa foloseasca semnale speciale de avertizare luminoase de lumina albastra autovehiculele apartinand politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, serviciul de ambulanta sau medicina legala, protectiei civile, ale Ministerului Apararii Nationale care insotesc coloane militare, unitatilor speciale ale SRI si ale SPP.
De acest drept mai pot beneficia autovehiculele apartinand Administratiei Nationale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justitiei, precum si autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminalisti din Ministerul Public.
Pentru toate aceste categorii de autovehicule, folosirea semnalului de avertizare de lumina albastra este conditionata de deplasarea acestora in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta.
Senatorii s-au declarat impotriva solicitarii presedintelui de eliminare din lege a prevederii care stipula ca sunt contraventii si se sanctioneaza cu amenda savarsirea de catre conducatorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participantilor la trafic.
Traian Basescu argumentase ca acest text ar fi trebuit sa fie eliminat deoarece permite existenta a doua sanctiuni pentru aceeasi fapta, respectiv pentru insulta, care este o infractiune prevazuta de Codul Penal.
Senatorii au acceptat punctul de vedere sustinut de reprezentantii Politiei Rutiere, care au sustinut ca textul adoptat de Parlament nu contine referiri la infractiunea de insulta, invocata in solicitarea de reexaminare.
Membrii Comisiei juridice au respins, de asemenea, solicitarea presedintelui Traian Basescu ca introducerea plangerii impotriva procesului verbal de contraventie sa atraga, automat, restituirea permisului de conducere.
Comisarul Lucian Dinita a explicat ca o astfel de prevedere ar fi impiedicat politia sa ia vreo masura de retinere a permisului din punct de vedere legal.
Senatorii din Comisia juridica au decis, la solicitarea Presedintelui, sa elimine din textul ordonantei prevederea potrivit careia persoanele condamnate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru ultraj nu mai aveau dreptul sa se prezinte la examenul pentru obtinerea permisului de conducere.
Membrii au mai hotarat ca termenul de intrare in vigoare a acestei legi sa fie prelungit la sase luni de la data publicarii in Monitorul Oficial.


(472 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Mona Lazar


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Senatorii juristi vor mai multe girofaruri pe strada | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.84282898902893 seconds.