Marți, 22 Februarie 2005 - 09:44 AM Aleg.RO: OSCE confirma suspiciunile legate de alegerile generale

Publicat de: Dan Matei

evenimentulzilei Raportul Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului al OSCE privind alegerile generale din Romania din 2004, dat publicitatii saptamina trecuta, releva carentele legislatiei in domeniu, dezvaluie problemele de la numararea voturilor si critica suspendarea cartilor de alegator. Potrivit raportului, una dintre principalele probleme observate in aceste alegeri a fost suspendarea de catre parlament a utilizarii cartilor de alegator, desi legea prevedea acest lucru. In schimb, s-a folosit metoda lipirii unor abtibilduri cu sigla “votat” pe spatele cartilor de identitate, care puteau fi insa date jos foarte usor. Comisia OSCE nu a primit o explicatie convingatoare in ceea ce priveste suspendarea cartilor de alegator.
Probleme la urne. Avind in vedere ca romanii pot vota la orice sectie de vot din tara, pe liste speciale, masura a eliminat o cheie de siguranta impotriva votului multiplu si, se pare, a afectat increderea publicului in procesul electoral, se arata in raport. Alegatorii si observatorii interni au semnalat astfel de incidente, dar nu au reusit sa aduca probe suficiente echipei ODIHR.
Dupa semnalarea iregularitatilor din 28 noiembrie, Biroul Electoral Central a luat unele masuri pentru a restrictiona votul pe liste speciale la citeva sectii de votare. Desi aceasta masura a redus posibilitatea fraudei, modul in care a fost implementata a produs confuzie in rindul electoratului si a ramas intrebarea daca BEC are dreptul de a modifica prevederile Legii electorale.
O alta problema sesizata a fost numararea voturilor, din cauza pregatirii insuficiente a oamenilor si erorilor aparute in procesele-verbale cu rezultate. In raport este amintita acuzatia privind manipularea programului de calculator in care erau introduse datele la nivel central, pentru redistribuirea voturilor nule.
Ca urmare, BEC a decis numararea semnaturilor alegatorilor de pe liste si refacerea protocoalelor.
Legi incomplete. Raportul arata ca legea electorala contine inconsistente si referiri vagi la rolul mass-media in alegeri si recomanda revizuirea ei. Documentul precizeaza ca exista multe mijloace de informare in masa in Romania, dar au fost raportate presiuni asupra jurnalistilor, ceea ce ridica “ingrijorari”. Legea electorala prevede ca toti candidatii au acces egal la mass-media in campania electorala, dar in audiovizual exista reguli stricte ce trebuie respectate, cu riscul oferirii unei campanii mai putin interesante pentru public. Presa scrisa, in schimb, are libertatea de a acoperi fara restrictii activitatile electorale, noteaza documentul.
Conform raportului, legile privind alegerea parlamentului si a presedintelui tarii au fost revizuite si aprobate foarte tirziu, cu doar doua luni inaintea scrutinului, raminind insa probleme nerezolvate. Este vorba despre reguli mai precise privind contestatiile legate de desfasurarea alegerilor. De asemenea, adoptarea de catre guvern a ordonantelor de urgenta privind alegerile ridica probleme constitutionale. Mecanismele de administrare a alegerilor au functionat, in general, transparent si eficient, desi au fost notate deficiente la sectiile de votare, ceea ce demonstreaza nevoia unei mai bune pregatiri a membrilor comisiilor electorale. Metoda curenta de numire a componentei Autoritatii Electorale Permanente, care va functiona intre ciclurile electorale, ar trebui revizuita pentru a asigura o reprezentare echilibrata. Minoritatile nationale recunoscute de statul roman au dreptul sa-si trimita reprezentanti in parlament, dar ambiguitatile prevederilor din acest domeniu ar trebui revizuite.
36 de recomandari. Oficiul OSCE si-a exprimat disponibilitatea sa sprijine autoritatile romane in rezolvarea problemelor ridicate in raport pina la alegerile viitoare. Printre cele 36 de recomandari facute autoritatilor romane se numara si cele privind accesul observatorilor interni la sedintele comisiilor de votare, inclusiv ale BEC, si la copii ale proceselor-verbale cu rezultatele alegerilor, pentru cresterea transparentei; obligatii pentru mass-media de a marca, cu semne distinctive, materialele electorale publicate; masuri pentru a preveni implicarea prefectilor, primarilor si altor oficiali in procesul de votare si incurajarea participarii populatiei rrome la vot (eliberarea actelor de identitate necesare).
Misiunea OSCE, condusa de ambasadorul Stephen Nash, a fost prezenta in Romania intre 20 noiembrie si 15 decembrie 2004, in Bucuresti si alte sapte orase. Misiunea a cuprins 18 experti din 13 state membre ale organizatiei.


(1138 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Dan Matei


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

OSCE confirma suspiciunile legate de alegerile generale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60126900672913 seconds.