Joi, 29 Decembrie 2005 - 09:50 AM Aleg.RO: Senatorii s-au mutat cu tot cu naravuri in Casa Poporului

Publicat de: Cristian Anghelache

real_romaneasca     Activitatea Senatului si Camerei Deputatilor din acest an a fost mai putin prolifica, Guvernul asumandu-si ca si in anii trecuti rolul de primadona legislativa . Spre deosebire insa de legislaturile anterioare, factorul politic a fost determinant, din moment ce majoritatea a apartinut Puterii, iar conducerea Parlamentului Opozitiei. A aparut astfel un scurtcircuit legislativ, care s-a repercutat inevitabil asupra activitatii propriu-zise a Parlamentului.
La Senat, cele mai importante evenimente au fost, in acest an, adoptarea noului regulament intern si mutarea in sediul de la Palatul Parlamentului. Senatorii s-au mutat in casa noua incepand cu sesiunea din aceasta toamna, desi situatia spatiilor nu a fost rezolvata nici pana la aceasta ora.
Conform sintezei realizate de catre Departamentul legislativ al Senatului, in perioada 13 decembrie 2004-19 decembrie 2005 au fost inregistrate 1.003 proiecte de lege si propuneri legislative, din care 443 initiate de Guvern si 560 de senatori si deputati.
Guvernul a trimis Senatului spre aprobare 187 de proiecte de lege si 256 de ordonante. Au fost adoptate 485, 325 fiind deja promulgate.
Comisiile de specialitate au intocmit rapoarte la 841 de proiecte din 1.013 primite si au dat aviz consultativ unui numar de 997 de proiecte din 1.149 analizate.

Inflatie de motiuni

Au fost inaintate patru motiuni simple, semnate de senatorii PSD si PRM, toate fiind respinse dupa dezbaterea in plen. Doua dintre aceste motiuni au avut ca tema agricultura, una - preturile, iar alta - situatia sinistratilor in urma inundatiilor.
La Parlament a fost inregistrata si o motiune de cenzura, respinsa, de asemenea, in sedinta comuna a celor doua Camere. Aceasta a fost inaintata de grupurile PSD din Senat si Camera Deputatilor, care au acuzat Guvernul Tariceanu de actiuni contrare interesului Romaniei privind integrarea europeana.
Printre cele mai importante proiecte de acte normative adoptate de Senat se numara proiectul referitor la modificarea Codului penal, legea energiei termice, cel privind obligatiunile ipotecare, bancile de credit ipotecar, sistemul national de asistenta sociala, noul Cod Vamal al Romaniei, cel privind camerele de comert si industrie si procedura insolventei.

Prima sesiune

In prima sesiune a anului, senatorii au dezbatut si adoptat 274 de proiecte legislative, dintre care 132 de ordonante, 82 de proiecte de lege si 60 de propuneri legislative.
Astfel, au fost dezbatute si adoptate de Senat legile privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, pentru infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, privind Tariful vamal integrat roman, pentru modificarea legii privind Parchetul National Anticoruptie, privind societatile de microfinantare, constituirea, organizarea si functionarea Comitetului european de Intreprindere, ucenicia la locul de munca, prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, modificarea si completarea Codului Fiscal, circulatia pe drumurile publice, modificarea formularelor pentru declaratia de avere si pentru declaratia de interese si altele. Pe parcursul sesiunii a fost dezbatuta o singura motiune simpla, vizand domeniul agriculturii.

O relatie "normala"

La sfarsitul anului, presedintele institutiei, Nicolae Vacaroiu, a spus despre relatia dintre Senat si Executiv ca "s-a consolidat, actionandu-se de ambele parti in scopul dezbaterii si adoptarii proiectelor de lege aflate pe agenda de prioritati a Guvernului".
Activitatea legislativa a Senatului din 2005 a fost una "normala", iar relatia dintre conducerea acestei Camere si Guvern "nu a fost una rea, a fost buna", a afirmat Vacaroiu.
"Daca ar fi sa comparam aceasta sesiune cu celelalte sesiuni, putem spune ca nu a fost o activitate, din punct de vedere legislativ, slaba; din contra, a fost o activitate normala", a spus Vacaroiu, facand referire la faptul ca in acest interval a avut loc si o disputa politica legata de modificarea regulamentului.


(948 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea RomĂąneascĂŁ

· Alte știri de la Cristian Anghelache


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea RomĂąneascĂŁ:

Senatorii s-au mutat cu tot cu naravuri in Casa Poporului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.